Război pentru Ligă: Steaua - Galata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galatasaray Istanbul, adversara Stelei din turul trei preliminar al Ligii Campionilor, a băgat deja frica în vicecampioana României Norocul proverbial al lui Gigi Becali pare să fi pălit

Galatasaray Istanbul, adversara Stelei din turul trei preliminar al Ligii Campionilor, a băgat deja frica în vicecampioana României

Norocul proverbial al lui Gigi Becali pare să fi pălit în ultimul timp. După un gol caraghios încasat de echipa lui
în prima etapă, acesta a mai primit o lovitură.

Steaua va întâlni Galatasaray în turul trei preliminar al Ligii Campionilor. Alături de Atletico Madrid şi Dinamo Kiev, turcii erau una dintre cele mai puternice formaţii pe care le puteau întâlni steliştii.

În sezonul trecut, "Galata" a câştigat campionatul, iar nouă dintre jucătorii ei au fost prezenţi la Euro. Steaua va juca primul meci în deplasare, pe 12 sau 13 august, urmând ca returul să aibă loc pe 26 sau 27 august.

Cere ajutorul divinităţii

La aflarea adversarului din Liga Campionilor, finanţatorul stelist Gigi Becali a avut o reacţie ciudată. "Galata nu mai este atât de puternică cum a fost. Ce-o vrea Dumnezeu! E, bine, poate ţine cu creştinii, suntem în Postul Sfintei Mării... Gigi Becali dă piept cu musulmanii! Cer ajutorul Maicii Domnului, că jucăm cu o echipă musulmană! Toate bazele mi le pun în divinitate!", a declarat Becali, citat de Mediafax.

Steaua nu a pierdut nicio partidă din cele cinci disputate până acum împotriva reprezentantelor Turciei, cel mai categoric succes fiind înregistrat chiar într-o confruntare cu Galatasaray Istanbul, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, ediţia 1988-1989.

Pe 5 aprilie 1989, Steaua a învins Galata la Bucureşti, scor 4-0, prin golurile înscrise de Ilie Dumitrescu, Gheorghe Hagi, Dan Petrescu şi Gabi Balint. În retur, cele două echipe au încheiat la egalitate, scor 1-1, golul "roş-albaştrilor" fiind reuşit, în minutul 39, de Ilie Dumitrescu.

Fost jucător al Stelei în acea perioadă şi actual antrenor al "roş-albaştrilor", Marius Lăcătuş spune că nu îi va fi uşor să treacă de turci: "La prima vedere, sorţii nu au fost atât de blânzi ca în alte dăţi. Cu siguranţă, voi discuta cu Gică Hagi (n.r. - fost antrenor al lui Galatasaray). El ştie bine jucătorii, pe unii i-a promovat, sper ca informaţiile să fie dintre cele mai utile".

Românii au făcut istorie la Galata

Hagi, Popescu, Filipescu, Adrian Ilie, Rotariu, Tamaş şi Florin Bratu sunt jucătorii care, de-a lungul timpului, au îmbrăcat tricourile echipei Galatasaray. De altfel, în afara brazilienilor, românii reprezintă cel mai numeros grup de străini care au jucat în tricoul galben-roşu.

Mai mult, de numele lui Hagi şi Popescu se leagă şi cea mai mare performanţă realizată vreodată de Galata, şi anume câştigarea Cupei UEFA şi a Supercupei Europei în 2000.

Kewell şi Fernando Meira, "sperietorile" lui Galatasaray

Galatasaray este cea mai galonată echipă turcă pe plan internaţional, fiind singura formaţie care are în palmares două trofee europene: Cupa UEFA şi Supercupa Europei. În sezonul trecut, ei au câştigat campionatul cu un avans de şase puncte în faţa celor de la Fenerbahce şi au în lot nouă jucători care au participat la Euro 2008.

"Cimbom" are un lot extrem de valoros, format în majoritate din fotbalişti turci. Cu toate acestea, ei au reuşit achiziţionarea câtorva străini de renume, doi fiind aduşi în această vară. Cel mai cunoscut, probabil, este australianul Harry Kewell. Mijlocaşul a jucat în ultimii cinci ani pentru Liverpool, dar în iulie 2008 a acceptat să se transfere la Galata.

Goal.com a făcut o analiză a fotbalistului şi a spus despre acesta că ar trebui să fie noul Hagi al "galben-roşiilor". Turcii au mai realizat un transfer mare în 2008, ei reuşind să-l înregimenteze şi pe lusitanul Fernando Meira, de la Stuttgart. În atac, "Cimbom" se va baza, printre alţii, şi pe congolezul Shabani Nonda, fost jucător la Monaco şi la Roma.

Antrenaţi de un neamţ

De asemenea, din această vară, turcii şi-au luat şi un antrenor nou. Este vorba despre neamţul Michael Skibbe, în vârstă de 43 de ani.

Acesta se poate lăuda că a fost antrenor principal la Borussia Dortmund şi la Bayer Leverkusen, precum şi secund al naţionalei Germaniei, sub comanda lui Rudi Voller.

Presa turcă este optimistă

Jurnaliştii turci se arată încrezători în şansele celor de la Galatasaray de a ajunge în grupele Ligii Campionilor, mai ales că în ultimul tur preliminar vor întâlni echipa Steaua. "În sezonul trecut, Steaua a ocupat ultimul loc în grupă, în Liga Campionilor. Deşi nu a fost cap de serie la tragerea la sorţi, Galatasaray a evitat echipele uriaşe şi a picat cu o adversară mai facilă", a notat agenţia "Ajansspor".

"Rădoi pleacă în două zile"

Finanţatorul stelist Gigi Becali a anunţat ieri că Mirel Rădoi are şanse minime să prindă dubla cu Galatasaray, fiind aproape de un transfer la Inter Milano.

"Mirel nu mai prinde meciul cu <> ! Va pleca în două zile dacă primesc 15 milioane de euro pe el, plus TVA. Am vorbit cu el aseară, făcea rugăciuni, nu-i venea să creadă ce ofertă are.

Va avea două milioane de euro salariu la Inter, mai mult şi decât ia Mutu la Fiorentina", a declarat Becali pentru Sport.ro. În schimb, Dorin Goian va rămâne la Steaua, urmând a fi reintrodus în prima echipă de Marius Lăcătuş.

Programul turului 3 preliminar al Ligii Campionilor

Anorthosis (Cipru) / Rapid Viena (Austria) - Olympiakos Pireu (Grecia)
Vitoria Guimaraes (Portugalia) - IFK Goteborg (Suedia) / FC Basel (Elveţia)
Şahtior Doneţk (Ucraina) - NK Domzale (Slovenia) / Dinamo Zagreb (Croaţia)
Schalke 04 (Germania) - Atletico Madrid (Spania)
Aalborg (Danemarca) / Modrica (Bosnia) - Glasgow Rangers (Scoţia) / FBK Kaunas (Lituania)
Barcelona (Spania) - Beitar Ierusalim (Israel) / Wisla Cracovia (Polonia)
Levski Sofia (Bulgaria) - Anderlecht (Belgia) / BATE Borisov (Belarus)
Standard Liege (Belgia) - FC Liverpool (Anglia)
Inter Baku (Azerbaidjan) / Partizan Belgrad (Serbia) - Fenerbahce (Turcia) / MTK Budapesta (Ungaria)
Twente Eschede (Olanda)- Arsenal Londra (Anglia)
Spartak Moscova (Rusia) - Drogheda (Irlanda) / Dinamo Kiev (Ucraina)
Juventus (Italia) - Tampere United(Finlanda) / Artmedia Bratislava (Slovacia)
Brann Bergen (Norvegia) / Ventspils (Letonia) - Olympique Marseille (Franţa)
Fiorentina (Italia) - Slavia Praga (Cehia)
Galatasaray Istanbul (Turcia) - Steaua Bucureşti (România)
Panathinaikos (Grecia) / Dinamo Tbilisi (Georgia) - Şerif Tiraspol (Moldova) / Sparta Praga (Cehia)

Cele două manşe vor avea loc pe 12/13 august şi 26/27 august.

Steaua este cea mai bună adversară care ne-ar fi putut ieşi la această tragere la sorţi. Şansele sunt egale, dar noi suntem o echipă mai bună
Hasan Şaş, jucător Galatasaray

Am o mică amărăciune după tragerea la sorţi, dar mai bine să joci cu "Galata" şi să te califici, decât să joci cu o echipă mică şi să pierzi
Gigi Becali, finanţator Steaua

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite