Raliul Europei Centrale trece prin România
0La competiţie participă, printre alţii, Stephane Peterhansel şi Carlos Sainz, doi dintre cei mai cunoscuţi piloţi din lume Baia Mare găzduieşte, în aceste zile, cel mai puternic raliu
La competiţie participă, printre alţii, Stephane Peterhansel şi Carlos Sainz, doi dintre cei mai cunoscuţi piloţi din lume
Baia Mare găzduieşte, în aceste zile, cel mai puternic raliu desfăşurat vreodată în România. Competiţia a fost organizată în România şi Ungaria, după ce anul acesta, pentru prima dată începând din 1978, raliul Dakar a fost anulat din cauza unor ameninţări teroriste. Şase dintre cele şapte etape ale competiţiei sunt găzduite de Ungaria, iar una dintre ele se desfăşoară în România.
În această competiţie s‑au înscris 238 de echipaje, iar 12 dintre acestea sunt româneşti. Aceştia sunt înscrişi la clasele moto, auto şi quad, singura categorie fără prezenţă românească fiind cea de camioane. Vedetele competiţiei sunt, fără îndoială, Stephane Peterhansel şi Carlos Sainz.
Francezul de 43 de ani este unul dintre cei mai de succes piloţi ai Raliului Dakar. A câştigat de şase ori la clasa moto (1991, 1992, 1993, 1995, 1997 şi 1998) şi de trei ori la clasa auto (2004, 2005 şi 2007). Spaniolul de 46 de ani a fost campion mondial de raliuri în două rânduri, 1990 şi 1992, dar nu a mai concurat din anul 2005.
Incidente pe traseu
Un motociclist portughez, participant la Raliul Europei Centrale, a fost transportat ieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. El a căzut într-o râpă, iar în cădere s-a lovit la gambă şi la umăr. Medicii au afirmat însă că motociclistul nu prezintă leziuni traumatice interne şi că starea lui de sănătate este bună.
De asemenea, există zvonuri că şi un motociclist elveţian s-ar fi accidentat în zona barajului Runcu şi că ar fi fost transportat la un spital din Debrecen, dar organizatorii au refuzat să ofere amănunte.
Totodată un echipaj de pe unul dintre camioane a fost implicat într-un accident, în zona Pleşca, conducătorul suferind doar o întindere la tendon. Vehiculul a derapat izbindu-se puternic de un brad, iar trunchiul a străpuns cabina. Starea echipajului e destul de gravă.
Protecţie oferită de 2.000 de oameni
Pentru a nu exista incidente pe traseu, s-a decis să se apeleze la nu mai puţin de 2.000 de oameni ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
"Circa 650 de jandarmi, 60 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 550 de poliţişti, precum şi 40 de reprezentanţi din alte structuri sunt pe baricade până la finalul raliului", a declarat generalul de brigadă Lucian Irimus, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Maramureş. În plus, alţi 500 de oameni sunt pregătiţi să intervină dacă se impune acest lucru.