Provincia contraatacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 16 de ani în care titlul de campioană a rămas în Capitală, echipele din provincie domină Liga I CFR Cluj a impresionat pe toată lumea, devenind cea mai bună echipă de club în

După 16 de ani în care titlul de campioană a rămas în Capitală, echipele din provincie domină Liga I

CFR Cluj a impresionat pe toată lumea, devenind cea mai bună echipă de club în acest an în campionatul intern.

Cu un loc trei obţinut în sezonul trecut şi cu un titlu neoficial de campioană de toamnă în acest sezon, gruparea ardeleană se poate considera forţa numărul unu a fotbalului românesc. Unirea Urziceni, Poli Timişoara şi FC Vaslui sunt celelalte echipe care au făcut zile negre "granzilor" din Bucureşti.

La numai trei ani distanţă de promovarea în Liga I, CFR Cluj dădea în aprilie testul pentru admiterea în preliminariile Ligii Campionilor. A pierdut, cu 1-2 pe teren propriu în faţa Stelei, principala contracandidată la locul doi. Speranţele au continuat, dar totul s-a terminat odată cu înfrângerea 0-1 pe terenul lui Dinamo. Clujenii nu au abandonat lupta şi au transferat aproape o întreagă echipă.

Trică, Sandberg, Fabbiani sau Nuno Claro au fost piesele grele ale clujenilor pentru sezonul 2007-2008. Începutul a fost dezamăgitor, CFR fiind eliminată din Cupa UEFA de către modesta echipă cipriotă Anorthosis Famagusta.

Ruşinea a fost repede uitată după 18 partide consecutive fără înfrângere în Liga I care au adus pentru CFR locul întâi şi şanse mari pentru titlul de campioană. Un prim război pierdut de Capitală şi un semnal de alarmă pentru conducătorii bucureşteni care ani de-a rândul s-au bătut în piept lăudându-se cu eforturile financiare făcute.

Lider cu 20 de străini

Echipele din provincie s-au orientat spre jucători străini din cauza preţului mare al fotbaliştilor români care, în plus, erau ademeniţi de marile echipe din Bucureşti. Astfel, CFR are legitimaţi 20 de fotbalişti străini, în timp ce la Poli Timişoara joacă opt jucători de peste graniţă. Un caz aparte îl reprezintă Unirea Urziceni, care petrece iarna pe locul trei şi care nu are în lot decât patru străini.

Poli Timişoara a jucat finala Cupei României în sezonul trecut, pierzând chiar pe propriul teren în faţa Rapidului cu scorul de 2-0. Unirea Urziceni a reuşit să învingă Dinamo la Bucureşti în primăvara (2-1) şi să bată Steaua de două ori în această toamnă, 1-0 în campionat şi 2-0 în Cupa României.

Vasluiul, bestia neagră a lui Dinamo

O altă echipă surprinzătoare din provincie este FC Vaslui. După un loc opt obţinut în sezonul trecut, vasluienii au încheiat anul 2007 pe locul şase lăsând o impresie foarte bună.

Victima preferată a moldovenilor a fost campioana Dinamo, pe care echipa lui Dorinel Munteanu a învins-o de două ori în acest sezon, cu 2-0 în tur şi 2-1 în retur. Vasluienii s-au remarcat şi prin intermediul atacantului sârb Marko Ljubinkovici, care a devenit al doilea golgheter al Ligii I cu 12 goluri.

Ardelenii ţin isonul şi la transferuri

Locul I ocupat de CFR la finalul acestui an nu i-a "ameţit" pe oficialii clubului ardelean. Din contră, aceştia au şi început deja să întărească lotul. I-au luat pe suedezul Dorsin (mijlocaş stânga) şi pe argentinianul Sebastian Dubarbier (mijlocaş ofensiv). Clujenii nu se opresc însă aici. Aceştia au obţinut acordul verbal şi semnătura electronică a lui Jesus Alberto Datolo, mijlocaş de la Boca Juniors, cel mai important transfer din istoria fotbalului românesc, fotbalist refuzat însă de Steaua.

În schimb, celelalte echipe cu pretenţii din provincie nu se pot lăuda cu astfel de tranzacţii. Dorinel Munteanu, antrenorul moldovenilor, a pus ochii pe Hamutovschi, fostul goalkeeper al roş-albaştrilor, dar şi pe atacantul Dorel Zaharia, în timp ce Poli Timişoara se laudă că din retur Contra va evolua iar în tricoul violeţilor. Cum însă până la startul returului mai este timp suficient, surprize mai pot apărea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite