Presa din Anglia, impartita in doua tabere in "cazul Mutu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In vreme ce unele ziare cauta motivele reale ale rezilierii contractului lui Mutu de catre gruparea Chelsea, altele ii felicita pe cei de la Chelsea pentru decizia luata

Cotidianul "The Times" se intreaba care au fost adevaratele motive ale rezilierii contractului dintre formatia londoneza si jucatorul roman. "Nu mai este loc pentru Mutu pe baza unor standarde inalte de moralitate", a titrat "The Times", care este de parere ca alti fotbalisti ai "albastrilor" ar fi beneficiat de un alt tratament din partea conducerii. "Ar fi fost politica clubului Chelsea "de toleranta zero in ceea ce priveste drogurile" atat de intransigenta daca, Doamne fereste, s-ar fi descoperit ca John Terry, Frank Lampard sau Didier Drogba au consumat o substanta interzisa? Am fi auzit despre o noua reziliere sau doar un anunt al clubului, despre regrete profunde, lectii invatate si sansa unui jucator de a-si reconstrui cariera?", se intreaba "The Times". In aceeasi ordine de idei, "The Observer" considera ca Chelsea ar fi trebuit sa il ajute pe Mutu. "Chelsea crede ca da dovada de etica renuntand la Mutu. Daca este asa, este calauzita gresit si interesul propriu este vadit. Te face sa te intrebi daca ar fi fost vorba, de exemplu, de Didier Drogba. Mai devreme sau mai tarziu, cineva din lumea sportului va recunoaste cu siguranta diferenta dintre drogurile de imbunatatire a performantelor sportive si substantele care dauneaza organismului", mentioneaza "The Observer".
"Mutu este bolnav si trebuie tratat"
Ziaristul Ian Ridley, autorul articolului, crede ca Mutu trebuie considerat o persoana bolnava si nu ar trebui marginalizat. "Mutu nu a cautat sa insele pe cineva. El a recunoscut ca obisnuieste sa consume cocaina. Nimeni nu alege sa devina dependent: aceste persoane sunt bolnave. Incurajandu-l pe Mutu sa faca tratament si fiind alaturi de el in perioada de reabilitare, ei ar fi spus ca este mai bine sa ajuti decat sa suferi in rusine si in secret. Si, ca bonus, ei ar fi recuperat un jucator destul de bun". Nu toata lumea ii plange de mila lui Mutu. Publicatia "The People" crede ca Chelsea a facut foarte bine ca l-a dat afara pe Mutu. "Oficialii de pe Stamford Bridge merita toate laudele. Pentru ei, Mutu nu este doar un playboy consumator de cocaina care si-a periclitat cariera. El este o pata urata pe reputatia clubului, una pe care nu o poate tolera pe statul de plata. Cu Roman Abramovici in preajma, Chelsea este singurul club care poate renunta la un bun in valoare de 12 milioane de lire sterline fara sa ezite", noteaza "The People". Totusi, Chelsea nu este dispusa sa renunte dezinteresat la roman. Conducerea "albastrilor" a cerut Federatiei Engleze de Fotbal sa blocheze cartea verde a fotbalistului, pana vor gasi solutia potrivita pentru a se despagubi dupa pierderea "Briliantului". In acest caz, este posibil ca Chelsea sa-i ceara despagubiri in instanta lui Mutu pentru a-si acoperi o parte din cheltuielile avute cu fotbalistul roman. Cu toate parerile pro si contra aparute in presa britanica, Adrian Mutu se bucura de sustinerea sindicatelor din fotbalul englez. Presedintele Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti, Gordon Taylor, este de parere ca "fotbalului ar trebui sa-i pese mai mult", cu trimitere la concedierea fotbalistului roman. "Drogurile sunt o problema sociala in general, nu doar pentru sportivi. Am sperat ca, daca un angajat are o problema de dependenta si este destul de deschis cu angajatorii sai in acest sens, acestia nu vor spune: "Iesi afara", ci vor spune: "Sa incercam sa rezolvam problema si sa te aducem pe calea cea buna"", este de parere Taylor.
"The Sun" revine si prezice o suspendare de sase luni
Dupa ce saptamana trecuta a scris ca Adrian Mutu va fi suspendat timp de un an, publicatia engleza "The Sun" a revenit si a notat ca, cel mai probabil, fotbalistul roman va fi suspendat doar sase luni. Aceeasi sanctiune o prevede si jurnalul "The Guardian", care compara cazul Mutu cu cel al portarului Marc Bosnici, de asemenea dat afara de Chelsea pentru consum de droguri. "Federatia va fi mai tolerabila cu Mutu decat a fost cu Bosnici, suspendat timp de noua luni din fotbal, in 2002. Romanul a fost mult mai cooperant", noteaza "The Guardian".
Briliantul nu duce lipsa de oferte
Antrenorul Arsenalului l-ar cumparape Mutu
Antrenorul francez al formatiei engleze Arsenal Londra a declarat ca ar fi interesat de serviciile internationalului roman Adrian Mutu, dupa ce acesta isi va ispasi perioada de suspendare. "Nu ma gandesc sa-l achizitionez pe Mutu in perioada de transferuri de iarna, pentru ca el ar putea primi o suspendare de lunga durata. Dar, odata ce isi va fi ispasit suspendarea, Mutu va avea dreptul sa porneasca de la zero. Atunci m-as intalni cu jucatorul si i-as face o oferta", a spus Wenger. Tehnicianul francez crede ca Chelsea trebuia sa arate mai multa intelegere pentru Mutu. "Daca fotbalistul vine cerandu-ti ajutorul, mai poti sa-l concediezi? In mod normal, trebuie sa-l sprijini. Noi asa am procedat cu Merson, acum zece ani". Wenger este de parere ca Mutu poate depasi perioada de criza si va putea reveni in fotbalul mare. Antrenorul lui Arsenal a subliniat ca Mutu nu este primul jucator depistat cu substante interzise si nu crede ca acesta este sfarsitul carierei fotbalistului roman. "Sunt si alti jucatori care au fost depistati pozitiv si totusi au jucat din nou la grupari mari. Vor exista cluburi care ii vor acorda o sansa dupa ce va plati pentru greseala lui", a spus Wenger.
Dopajul si moartea subita - teme ale congresului medical FIFA
Dopajul si moartea subita a jucatorilor de fotbal vor fi doar doua dintre subiectele congresului medical organizat de FIFA, ce va avea loc, in perioada 3-6 noiembrie, la Cancun. "Vom consacra o zi intreaga cazurilor de moarte subita a jucatorilor de fotbal si vom propune FIFA, echipelor nationale si cluburilor coordonarea si aprofundarea examenelor medicale", a declarat seful serviciului medical al Federatiei Mexicane de Fotbal, Nicolas Zarur, organizator al congresului. La reuniune vor participa 48 de experti in medicina sportiva, printre care si medicii unor cluburi precum Real Madrid, FC Barcelona sau Internazionale Milano. Jucatorul brazilian Serginho, de la echipa Sao Caetano, a decedat, miercuri, dupa ce a suferit un stop cardiac in timpul unui meci din campionatul Braziliei, impotriva formatiei Sao Paulo. Serginho s-a prabusit pe gazon in minutul 14 al intalnirii disputate pe stadionul "Morumbi" si a murit imediat dupa ce a ajuns la spital. In 1982, un alt fotbalist brazilian, Carlos Alberto, de la clubul Recife, a murit pe terenul de joc, tot in urma unui atac de cord. In 2003, camerunezul Marc Vivien Foe s-a prabusit pe teren, in timpul partidei Camerun-Columbia, din Cupa Confederatiilor, si a murit la scurt timp dupa aceea. In 2004, jucatorul ungur al echipei Benfica Lisabona, Miklos Feher, a murit dupa o criza cardiaca suferita in timpul unui meci.
Chivu continua sa bata campii: "Mutu plateste ca este roman"
Internationalul roman Cristian Chivu a declarat ca nu a fost surprins de decizia clubului Chelsea de a-i rezilia contractul atacantului Adrian Mutu, care plateste astfel pentru ca este roman, informeaza Pro TV. "Platim ca suntem romani. Trebuie sa fim de doua ori mai buni decat ei si la cea mai mica greseala ne taxeaza. Mutu a gresit si este roman. Nu este o surpriza, asa ne trateaza strainatatea pe noi romanii. Mutu este un nume si sper sa plece din Anglia. Fotbalul este industria in care fotbalistii sunt ca lamaile: ne stroc, isi fac limonada si apoi ne arunca la gunoi. Azi te tin in palma, maine iti dau un picior in fund", a comentat Chivu. La randul sau, atacantul Ionel Ganea a precizat ca Mutu se afla intr-o situatie foarte grea, dar ca trebuie ajutat. "Este tare grea situatia lui Mutu. A dat cu piciorul la atatia bani! Ce sansa a avut sa joace la Chelsea. Avea un salariu bun. Mutu a gresit, dar trebuie sa avem grija cu totii de el", a mentionat Ganea.
FRF: "Romania nu va pierde punctele din meciurile cu Finlanda si Macedonia"
Secretarul general adjunct al FRF, Cristian Bivolaru, a declarat ca Romania nu poate pierde punctele castigate in meciurile cu Finlanda si Macedonia, din preliminariile CM-2006, chiar daca cele doua tari vor depune contestatie, dupa ce Adrian Mutu a fost depistat pozitiv. "Finlanda si Macedonia pot sa faca memorii, dar rezultatele nu se schimba. Chiar daca Mutu era dopat si a dat golurile victoriilor Romaniei (n.r. - 2-1 cu Finlanda si 2-1 cu Macedonia), FIFA cu poate sanctiona echipa. Daca erau mai multi jucatori dopati, poate era alta situatie. Nu este cazul, Romania ramane cu punctele", a spus Bivolaru. Adrian Mutu a marcat primul gol al echipei Romaniei in meciul disputat, pe 18 august, la Bucuresti, in compania Finlandei, si a adus victoria echipei nationale in partida cu Macedonia, disputata pe 4 septembrie, la Craiova.
Dan Petrescu: "Decizia clubului Chelsea nu inseamna sfarsitul carierei lui Mutu"
Antrenorul echipei Sportul Studentesc, Dan Petrescu, a declarat, sambata, ca decizia clubului Chelsea de a-i rezilia contractul lui Adrian Mutu "nu inseamna sfarsitul carierei" pentru jucatorul roman. "Decizia clubului Chelsea trebuie respectata. Dar asta nu inseamna sfarsitul carierei lui Adrian Mutu. E tanar, are 25 de ani, si are tot viitorul in fata", a spus Dan Petrescu. Petrescu este de parere ca viitorul lui Adrian Mutu ca fotbalist depinde de durata suspendarii. "Totul depinde acum de durata suspendarii. Sunt sigur ca acum multe echipe sunt interesate de Mutu pentru ca el este jucator liber", a mai spus fostul fotbalist al echipei Chelsea in perioada 1996-2000. Petrescu considera ca Mutu va reveni rapid in activitate daca se va schimba. "Daca el va reusi sa se schimbe putin, nu va avea probleme sa revina pentru ca este un fotbalist foarte bun si toata lumea lumea stie asta", a mai spus Petrescu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite