Premier League, mai mult decât fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Competiţia sportivă tinde să fie trecută în umbră de sumele enorme vehiculate în fotbalul englez Manchester United, Chelsea şi Liverpool sunt favoritele la câştigarea campionatului

Competiţia sportivă tinde să fie trecută în umbră de sumele enorme vehiculate în fotbalul englez

Manchester United, Chelsea şi Liverpool sunt favoritele la câştigarea campionatului în Anglia, competiţie ce va începe astăzi şi va fi transmisă în direct în România de Eurosport 2. Totuşi, privind sumele pe care fiecare echipă le primeşte din drepturi de televizare, e greu de spus că prima ligă engleză are şi învinşi. Conform noului barem, cele 20 de cluburi din Premiership, multe dintre ele cu patroni bogaţi, îşi vor împărţi 2,64 miliarde de euro. Iar banii sunt cheltuiţi, ca de obicei, pe transferurile şi pe salariile jucătorilor.

Conform coeficientului UEFA, prima ligă de fotbal din Anglia ocupă locul trei în Europa, după campionatele din Spania şi din Italia. Cu peste 500 milioane de spectatori din întreaga lume, Premier League este transmisă în 195 de ţări.

Campionatul englez a ajuns astfel să primească din drepturi de televizare sume comparabile cu cele din campionatul nord-american de baschet (NBA) sau campionatul de fotbal american (NFL). "Cel mai mare show din lume", aşa cum e supranumit, va oferi campioanei stagiunii 2007-2008 un premiu de 74 milioane de euro, în timp ce până şi ultima clasată încasează 40 milioane de euro, în condiţiile în care unele echipe primesc bani şi din alte competiţii, precum Cupa Angliei, Cupa UEFA sau Liga Campionilor.

Banii se duc pe jucători

În asemenea condiţii, nu e de mirare că deţinătoarea titlului, Manchester United, a investit în acest an peste 70 milioane de euro numai în trei jucători, Nani (Sporting Lisabona), Anderson (FC Porto) şi Hargreaves (Bayern Munchen), iar în acelaşi timp a refuzat oferte de peste 40 milioane de euro pentru vedeta Cristiano Ronaldo. Dintre pretendentele la titlu, Liverpool a mai ţinut pasul la cheltuieli cu United, în timp ce Arsenal îşi continuă politica de promovare a tinerelor talente.

Pentru prima oară de la venirea magnatului rus Roman Abramovici la Chelsea, clubul londonez nu a mai fost o vedetă pe piaţa transferurilor, preferând să aducă jucători liberi de contract şi o singură achiziţie costisitoare, Florent Malouda (Olympique Lyon). În afara marilor patru echipe, Manchester City a făcut cele mai mari investiţii. Gruparea preluată de fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra l-a adus antrenor pe faimosul Sven Goran-Eriksson, fostul selecţioner englez, dar şi vedete ca Elano, Valeri Bojinov sau Martin Petrov.

Manchester, favorita eternă

Cu Sir Alex Ferguson la al 21-lea sezon pe banca tehnică, Manchester United este considerată favorită de casele de pariuri, cu o cotă de 3.00. "Diavolii" sunt urmaţi de Chelsea (4.50), în timp ce podiumul este completat, surprinzător, de Tottenham (7.50). Arsenal ocupă locul patru (8.50), iar FC Liverpool e pe cinci (11.00). În ciuda achiziţiilor, Manchester City e văzută ca a 14-a favorită, cu o cotă de 34.00.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite