Plafonul nu ţine zăpada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acoperişul retractabil al Stadionului Naţional din Bucureşti urmează să fie montat la primăvară. El va fi util în cazul unor fenomene meteo extreme, precum furtuna, însă nu va suporta ninsorile abundente. Moderna arenă din Capitală va fi terminată într-un an. Pilonii metalici care vor susţine acoperişul fix se vor monta înainte să se strice vremea.

Aproximativ un an. Atât va dura până când Bucureştiul va putea folosi noul stadion din Complexul Sportiv „Lia Manoliu", unul dintre cele mai importante proiecte în curs de realizare. Şef al Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Şoşoacă, este optimist: „Structura de rezistenţă este realizată în proporţie de 90%, iar acum se lucrează puternic la finisaje şi instalaţii.

O dată terminată structura de beton, pe ea, din trei în trei stâlpi, vin alţi piloni metalici pe care se va amplasa acoperirea fixă peste tribune şi cea retractabilă de deasupra terenului. De ea este prinsă o nacelă, cu patru ecrane mari, câte unul pentru cele două tribune şi cele două peluze. În ea se va strânge acoperişul retractabil întocmai ca o umbrelă".

Cum plafonul retractabil nu este metalic, ci dintr-un material textil, antiinflamabil, el va putea proteja suprafaţa de joc în cazul unor fenomene meteo extreme, cum ar fi vânt şi ploaie. El nu poate susţine însă şi acumulari mari de zăpadă.

„Scopul lui nu a fost acesta, ci pentru protecţie în caz de furtună, caniculă. Oricât de bun ar fi drenajul terenului, la o ploaie torenţială acesta ar putea fi inundat. Cu acest acoperiş se rezolvă problema, iar iarna poate fi închis pentru a feri stadionul de ger. Dacă va ninge abundent, acoperişul nu va rezista din cauza deschiderii imense de 105 pe 60 de metri. Nici nu a fost gândit pentru aşa ceva", a precizat Bogdan Şoşoacă.

image

Acoperişul retractabil va fi montat la primăvară

Va găzdui finala Ligii Europa din 2012

Primul stadion de cinci stele din România este o copie a celui din Frankfurt. Arena va avea 55.000 de locuri şi va găzdui finala Ligii Europa din 2012. FRF vrea să organizeze acolo şi meciul cu Franţa, din septembrie 2011, contând pentru preliminariile Campionatului European din 2012.

Costurile de 150 de milioane de euro, amortizate în 20 de ani

- Stadionul va fi terminat în vara lui 2011, cu toate că termenul iniţial era decembrie 2010.
- Lucrările au întârziat pentru că s-a reproiectat structura de rezistenţă, înălţându-se suprafaţa de joc cu un metru şi jumătate.
- 15 minute va dura operaţiunea de deschidere a acoperişului.
- Arena poate rezista la un cutremur de 8,5 grade pe scara Richter.
- Cei 55.000 de spectatori pot fi evacuaţi în 12 minute.
- Costul total al proiectului e de 150 de milioane de euro.
- Scaunele arenei vor fi în culorile tricolorului românesc.
- Stadionul va fi inclus într-un circuit turistic alături de Casa Poporului.
- Edilii oraşului vor să amortizeze investiţia de 150 de milioane de euro în 20 de ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite