Pakistanezul care a uimit lumea schiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muhammad Abbas (24 de ani) a devenit primul pakistanez care participă la JO de iarnă, luând startul, marţi, la slalom uriaş.

În ciuda tuturor pronosticurilor - aceasta a fost prima lui cursă din 2010 - el a reuşit să ajungă la finiş, clasându-se pe locul 79 din 103 concurenţi care au luat startul. Chiar dacă a terminat la o distanţă de aproape 43 de secunde de campionul Carlo Janka (Elveţia), el a întrecut doi sportivi, pe Marino Cardelli (San Marino) şi pe Jamyang Namgial (India), acesta din urmă terminând la aproape un minut de câştigător. Ceilalţi sportivi nu au terminat cursa.

„În ultimii doi ani ne‑am antrenat doar opt săptămâni: două în Austria, în 2008, şi şase, tot acolo, în 2009. În Pakistan avem doar o colină de vreo 500 de metri, iar panta unde poţi coborî măsoară doar 80-100 de metri. Nu este un antrenament în adevăratul sens al cuvântului, dar măcar ne ţine, acolo, implicaţi ", a spus antrenorul echipei, Zahid Farooq, care l-a descoperit pe elevul său în 1996.

„Muhammad a început să schieze cu o pereche de schiuri de lemn făcute chiar de mâna sa, pe care le lega cu nailon de picior. Am văzut pasiunea acestui copil şi a prietenilor lui, astfel că am comandat opt perechi de schiuri adevărate", mai povesteşte Farooq, care a trebuit să facă o selecţie a celor mai buni. „Am ales 16 dintre cei cu care făceam antrenamente în două serii, o parte dimineaţă şi una după-amiază. În 1999, i‑am trimis în Iran la Campionatele de juniori. Rezultatele şi entuziasmul lor m-au făcut să continui", a adăugat Farooq, care ocupă pe lângă funcţia de antrenor şi pe cea de psiholog, bucătar şi reparator al schiurilor.

Abbas, care anul trecut a participat la zece competiţii, este inclus în proiectul de dezvoltare a schiului în ţările subdezvoltate, fiind ajutat cu fonduri de la Forţa aeriană din Pakistan.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite