Omul-calificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guus Hiddink este selecţionerul care a dus patru echipe naţionale la turneele finale, iar azi soseşte la Bucureşti în calitate de antrenor al Rusiei pentru amicalul contra României (mâine, de

Guus Hiddink este selecţionerul care a dus patru echipe naţionale la turneele finale, iar azi soseşte la Bucureşti în calitate de antrenor al Rusiei pentru amicalul contra României (mâine, de la ora 20.30, live pe Antena 1)

Olandezul se numără printre marii antrenori ai lumii. A pregătit echipe precum PSV Eindhoven, Real Madrid, Valencia sau Fenerbahce şi a condus la turnee finale echipe naţionale ca Olanda, Coreea de Sud, Australia şi Rusia. Cu selecţionata asiatică, ca ţară organizatoare, a ajuns pe locul patru la turneul final din 2002.

Cu ajutorul unor colegi din presa rusă, ziarul "Adevărul" vă oferă amănunte interesante despre viaţa şi cariera selecţionerului echipei naţionale a Rusiei. Jurnalistul nostru a apelat la ziaristul rus Yiuri Dud de la publicaţia moscovită "Prosport Magazine". Yiuri Dud a publicat un material care a cuprins cele mai importante paragrafe din biografia olandezului.

Dorea să ajungă fermier

Atunci când era întrebat ce vrea să devină când se va face mare, copilul Guus răspundea că vrea să devină crescător de vaci. Apoi, în adolescenţă, viitorul antrenor a făcut parte dintr-o bandă care comitea tot felul de infracţiuni mărunte. Printre aceste delicte se numărau încăierările cu bandele adverse sau furtul unei bărci pe care banda a folosit-o ca să se plimbe pe râul din oraş.

Fanii i-au plătit transferul

Guus Hiddink nu a fost un fotbalist strălucit, cea mai mare parte a carierei petrecând-o la modesta echipă De Graafschap. Fanii l-au îndrăgit atât de mult, încât după un transfer la PSV Eindhoven, suporterii au făcut chetă pentru a ajuta clubul să-l răscumpere. Şi acum, după 38 de ani, microbiştii îl interpelează în glumă pe antrenor în oraşul său natal spunându-i "încă îmi mai datorezi 10 guldeni".

Vânat de paparazzi în Istanbul

Cunoscut drept un om discret, Hiddink a avut mult de furcă cu presa turcă. Pe vremea când o antrena pe Fenerbahce, o tânără i-a înscenat o farsă lui Hiddink. Femeia l-a invitat pe antrenor acasă la ea să o cunoască pe mama sa - o pretinsă fană a tehnicianului.

Când a ajuns acolo, tânăra îmbrăcată provocator i-a deschis uşa, spre deliciul fotografilor anunţaţi în prealabil. În cariera sa, Hiddink a antrenat-o şi pe Real Madrid, echipă de care nu s-a despărţit amiabil. Forţat să introducă în teren jucătorii doriţi de preşedintele Fernando Sanz, olandezul a plecat declarând: "Aveam două posibilităţi: să rămân sau să-mi păstrez respectul de sine".

Nu ţipă niciodată la jucători

Comparat cu antrenorii români care urlă de pe margine aproape tot meciul la jucători, Hiddink ar putea părea o raritate. "Fotbaliştii ar trebui să-şi folosească nu numai picioarele, ci şi mintea. Jucătorii trebuie să gândească singuri în vacarmul de pe stadion, pentru că indicaţiile antrenorului sunt limitate.

De aceea, îi învăţ să decidă singuri în teren", a spus antrenorul. Hiddink ţine mult la comunicarea cu elevii săi, astfel că a devenit un adevărat poliglot, cunoscând engleza, franceza, germana, spaniola, japoneza, coreeana şi puţin italiana. Acum studiază de două ori pe săptămână limba rusă.

Condamnat pentru evaziune fiscală

Hiddink a fost găsit vinovat în februarie 2007 pentru evaziune fiscală în valoare de 1,4 milioane de euro. A riscat 10 luni de închisoare, dar până la urmă a primit şase luni cu suspendare şi plata a 45.000 de euro. Preşedintele Federaţiei Ruse de Fotbal, Vitaly Mutko, anunţase că o eventuală condamnare a lui Hiddink nu va afecta postul său de selecţioner. Hiddink este obişnuit să primească daruri scumpe. Pe vremea când antrena Coreea de Sud, oficialii federaţiei şi-au arătat aprecierea dăruindu-i o limuzină lungă de 12 metri!

Tatăl său a salvat evrei în timpul războiului!

Gerrit Hiddink, tatăl reputatului antrenor, a fost membru al Rezistenţei olandeze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Când fasciştii germani au ocupat Olanda, Hiddink senior lucra în administraţia locală, unde nemţii se bazau pe populaţia olandeză.

Profitând de această slujbă, el "pierdea" constant cartelele de alimente, distribuindu-le de fapt celor care nu aveau suficiente. Gerrit Hiddink a ajutat, de asemenea, mai multe familii de evrei să se ascundă de nazişti. Din acest motiv, antrenorul Guus Hiddink este privit cu multă simpatie în Israel. În perioada când antrena pe Valencia, la un meci cu Albacete din campionat, fanii adverşi au afişat o svastică.

Guss s-a înfuriat teribil şi le-a ordonat suporterilor să dea jos bannerul. Olandezul a scris un roman autobiografic, publicat în urmă cu doi ani, în care a povestit cu lux de amănunte întreaga sa viaţă. La lansare au fost prezenţi şi părinţii săi.

Fotbaliştii trebuie să gândească. Îmi învăţ jucătorii să decidă singuri în teren
Guus Hiddink, selecţioner Rusia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite