Octavian Morariu: "COSR are 350 de sportivi şi antrenori sub contract"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ales preşedinte al COSR în luna noiembrie 2004, fostul rugbist Octavian Morariu se declară satisfăcut de bilanţul primului an de când i-a succedat omului de afaceri Ion ţiriac la conducerea

Ales preşedinte al COSR în luna noiembrie 2004, fostul rugbist Octavian Morariu se declară satisfăcut de bilanţul primului an de când i-a succedat omului de afaceri Ion ţiriac la conducerea mişcării olimpice din România.

- Care este cea mai importantă realizare a COSR în primul an de când sunteţi preşedinte?
-Cred că programul "Pol România", prin care am reuşit să avem sub contract cei mai buni sportivi şi antrenori pe care i-am determinat să rămână în ţară. Ne propunem să aducem acasă şi alţi tehnicieni de mare valoare, care lucrează în străinătate. Primul care a răspuns favorabil este Tudor Petruş, fostul antrenor al lotului feminin de floretă, dar mai sunt doi-trei tehnicieni pe care îi vrem înapoi. Am prins în acest program aproximativ 350 de sportivi şi antrenori, cam tot ce avem mai bun în momentul de faţă, cărora le acordăm indemnizaţii lunare. Sumele sunt confidenţiale. Una peste alta, este vorba despre un efort financiar de câteva sute de mii de euro pe an.
- În ce stadiu se află proiectul Academiei de la Izvorani?
- Lucrurile merg bine. Va fi un centru de elită, prin care vom încerca să oferim sportivilor cele mai bune condiţii de pregătire. Sala de gimnastică a fost deja finalizată. La celelalte obiective lucrările fie au început, fie vor demara în acest an. Proiectul mai cuprinde o sală de antrenament pentru jocuri, un bazin acoperit de dimensiuni olimpice, o sală de tenis, terenuri de fotbal, rugbi şi atletism, hotel, un centru de recuperare şi altul de conferinţe. Costurile se ridică la 15-20 milioane de euro, bani care vin de la sponsori şi de la guvern. Vrem să atragem în acest proiect personalităţi ale sportului românesc, printre care Octavian Belu şi Mariana Bitang, chiar dacă aceştia au acceptat oferta de a deveni consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu. Personal, i-aş fi dorit antrenori la lotul feminin de gimnastică, dar federaţia a decis altfel, iar noi respectăm această hotărâre.
- Sediul COSR din strada Oţetari a fost câştigat de vechii proprietari. Unde vă veţi desfăşura activitatea?
- Am cumpărat trei apartamente, care însumează 450 de metri pătraţi, în zona Pieţei Victoriei. Ne-au costat în jur de 540.000 de euro. Este pentru prima oară în istoria Comitetului Olimpic când suntem proprietari de sediu. Nu am renunţat la ideea de a construi un sediu la Stadionul Tineretului, unde ar urma să funcţioneze şi Muzeul Sportului. Căutăm resurse şi vom cere sprijin la guvern şi la Comitetul Internaţional Olimpic.
- Ce buget are COSR în acest an?
- Cam 20 milioane de lei noi. De la bugetul de stat primim 7 milioane de lei, prin Solidaritatea Olimpică şi de la sponsori ne vin cam 6 milioane, iar restul reprezintă cota din accizele la tutun şi alcool. Vom solicita o suplimentare, pentru a putea continua proiectul de la Izvorani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite