Octavian Bellu, „făuritorul“ de campioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost antrenor al lotului feminin de gimnastică al României, Octavian Bellu a fost inclus în cea mai prestigioasă galerie a personalităţilor mondiale din acest sport.Octavian Bellu a intrat în Cartea Recordurilor ca „cel mai de succes antrenor din lume“, cu un palmares de 279 de medalii la Mondiale, Europene şi la Jocurile Olimpice.

De la copilul plăpând de opt ani, care s-a dus să facă gimnastică pentru a se întrema şi până a deveni cel mai bun antrenor al lotului feminin de gimnastică din întreaga lume este o poveste de peste 40 de ani.

Octavian Bellu îşi spune cursul vieţii cu suişurile şi coborâşurile sale, cu partea de până a devenit celebru şi momentele de după. Până să devină antrenor la lotul olimpic, Bellu a urmat cursurile fireşti ale lucrurilor.

Destinul l-a împins însă să nu urmeze facultatea pentru care se pregătise asiduu în liceu, medicina, ci să ajungă la educaţie fizică şi sport. De la terminarea acesteia şi până a deveni profesor şi antrenor de gimnastică nu a mai fost decât un pas. 

La 28 de ani intra pentru prima dată în templul gimnasticii româneşti: sala de la Deva. De unde avea să nu mai iasă timp de 24 de ani. Acolo s-au consumat succesele, înfrângerile, poveştile de dragoste, frământările şi orele întregi de muncă petrecute în sala de antrenament. Iar acestea din urmă au dat roade care s-au văzut în întreaga lume. Deva i-a fost şi casă, şi loc de muncă, iar rolul său a fost şi de părinte, şi de mentor.

A creat nume de rezonanţă mondială

A scos campioane olimpice, mondiale, europene şi naţionale pe bandă rulantă.  Prin mâna lui au trecut generaţii de fete care şi-au făcut un nume în gimnastica internaţională. Simona Amânar, Gina Gogean, Lavinia Miloşovici, Maria Olaru, Andreea Răducan, Claudia Presecan, Corina Ungureanu, Cătălina Ponor şi lista ar putea continua, sunt doar câteva dintre campioanele „făurite” de antrenorul Bellu.

Respectul reciproc dintre gimnaste şi antrenor a făcut ca aceştia să rămână uniţi şi după despărţirea de lotul olimpic şi să se ajute în momentele grele.

Printre „greii“ gimnasticii mondiale

image

Pe perioada cât a fost antrenor federal al lotului olimpic feminin de gimnastică, Octavian Bellu a obţinut nu mai puţin de 279 de medalii dintre care 106 de aur, 86 de argint şi 87 de bronz. În ceea ce priveşte distribuţia competiţiilor internaţionale unde le-a obţinut, acestea sunt: 39 de medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz), 75 de medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz), 78 de medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz, 61 de medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz) şi 24 de medalii la Cupa Mondială (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz).

Cu un astfel de palmares de invidiat, fostul antrenor al echipei naţionale feminine de gimnastică a României a intrat în Cartea Recordurilor ca „cel mai de succes antrenor din lume“. Bellu a condus echipa şi  la câştigarea a cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice.

Pentru aportul său la performanţa gimnasticii mondiale, prin rezultatele obţinute de fetele pe care le-a antrenat, Bellu a fost inclus săptămâna trecută şi în „The International Gymnastics Hall of Fame“. Pasiunea, dăruirea, chiar renunţările la o viaţă normală spun povestea antrenorului care a arătat lumii întregi că şcoala românească de gimnastică îşi merită locul pe podium, pe cea mai înaltă treaptă.

„Este o onoare pentru mine. Este o confirmare că am făcut ceva în cariera mea de antrenor. În plus cred că este încă o contribuţie la imaginea României în lume, gimnastica fiind foarte urmărită, pe întreg mapamondul”, a spus Bellu, care a dat dovadă de perseverenţă, de răbdare, de ataşament pentru meseria respectivă şi pentru sport.

În ceea ce priveşte distincţia primită, Bellu o numeşte menţiune, deoarece premiile sunt pentru sportivii aflaţi în lumina reflectoarelor. Cei din spate primesc menţiuni.  Printre românii care au intrat în „Cea mai prestigioasă galerie a personalităţilor din gimnastica mondială” se mai numără Nadia Comăneci care a primit această onoare în 1993, Bela Karolyi (1997), Kati Szabo (2000), Teodora Ungureanu (2001) şi Daniela Silivaş (2002).

Ajută sportul de la Minister

După ce s-a despărţit de Deva, unde a stat aproape un sfert de veac, Octavian Bellu s-a îndreptat spre Administraţia Prezidenţială, unde l-a sfătuit pe Traian Băsescu pe probleme de sport timp de un an, în perioada 2005-2006.

Şi pentru că Agenţia Naţională pentru Sport a rămas fără „căpitan”, Octavian Bellu a preluat şi cârma acestei instituţii, în 2006, pe care a condus-o până la sfârşitul anului trecut, când noul Guvern a transformat Agenţia în Ministerul Tineretului şi Sportului. Cu un nou ministru, Bellu a trebuit să renunţe la funcţia sa.

Însă, fiind om de bază al sportului românesc, care are nevoie de experienţa, seriozitatea, meticulozitatea, pasiunea şi răbdarea sa, a fost instalat pe funcţia de secretar general al MTS, ajutând din acestă postură nu doar gimnastica, ci toate sporturile din ţara noastră. Sportul îi curgea prin vene.

Nu ar putea sta departe de el nici dacă ar vrea. Astfel, pentru a suplini mişcarea pe care o făcea altădată în sala de antrenamente, Octavian Bellu participă la diferite evenimente sportive.

 Aşadar, nu se dă la o parte când vine vorba să fie un model tinerilor, jucând baschet, trăgând la ţintă sau alergând în crosuri. Pe lângă toate acestea este o prezenţă nelipsită din tribune de la marile meciuri pe care echipele româneşti le susţin în competiţiile internaţionale, fie ele de handbal sau alte sporturi.

Divergenţe cu gimnaste pentru sistemul impus

image

Cel mai titrat antrenor al gimnasticii mondiale nu a avut doar momente plăcute în carieră. Unele dintre fetele pe care Octavian Bellu le-a transformat în campioane s-au răzvrătit împotriva sistemului impus de acesta.

Prima care „a ridicat piatra” a fost Oana Petrovschi, vicecampioană mondială, care i-a dat în judecată pe Bellu şi Bitang pentru rele tratamente inumane, pe care ar fi fost nevoită să le suporte în timpul antrenamentelor, acuzându-i pe aceştia că au obligat-o să se antreneze şi să concureze accidentată.

În plus, fosta gimnastă a revendicat sume de bani pe care i le-ar fi dat lui Bellu după unele concursuri private. Nici Cătălina Ponor nu a fost de acord cu regimul impus de cuplul Bellu-Bitang. „Voi încerca să demonstrez că se poate face performanţă chiar dacă nu suntem ţinute din scurt”, a declarat, în anul 2005 fosta campioană olimpică de la Atena, care a renunţat atunci la pregătirea centralizată.

PROFIL DE CAMPION

image

Căsătorit cu Mariana Bitang



Ascunsa poveste de dragoste dintre antrenorii lotului naţional de gimnastică feminină, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, s-a oficializat în toamna anului trecut. Acesta a fost cucerit de seriozitatea, pragmatismul şi exigenţa colegei sale.

A

image

re statuie la Deva



Primăria oraşului Deva, acolo unde se pregăteşte lotul olimpic de gimnastică feminină, a avut iniţiativa de a instala pe o alee 14 statui ale celor mai galonaţi patru antrenori şi a zece gimnaste din toate timpurile. Printre ei se află şi cea a lui Octavian Bellu.

image

A cununat-o pe Gina Gogean



Fosta gimnastă Gina Gogean a ţinut în mod deosebit ca naşii de cununie să fie foştii săi antrenori de la lotul olimpic, Octavian Bellu şi Mariana Bitang. „A cununa pe cineva este un lucru deosebit de frumos”, spunea la vremea respectivă Bellu.

CV Octavian Bellu

Data şi locul naşterii: 17 februarie 1951, Ploieşti
Este absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), promoţia 1974

În 1981 este solicitat să lucreze la Deva ca antrenor la lotul olimpic
În 2005 a demisionat de la lotul naţional feminin de gimnastică

Palmares:

39 de medalii olimpice, 75 de medalii mondiale, 78 de medalii europene (seniori), 61 de medalii europene (juniori), 24 de medalii Cupa Mondială

Premii şi distincţii:

Cel mai bun antrenor al anului în 1992, 1994, 1995, 1996 şi 1997
I-a fost conferit Ordinul „Meritul Sportiv“ clasa I şi titlul de antrenor emerit
I-a fost decernat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Ofiţer, în 2000

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite