"Nu-mi place să tac"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Fabbiani, atacantul de la CFR Cluj, acuză practicile necurate şi arbitrajele, însă nu se teme de Steaua sau Rapid Un interviu cu Fabbiani, cel poreclit "Căpcăunul", nu e o

Cristian Fabbiani, atacantul de la CFR Cluj, acuză practicile necurate şi arbitrajele, însă nu se teme de Steaua sau Rapid

Un interviu cu Fabbiani, cel poreclit "Căpcăunul", nu e o treabă facilă. Nu stă o clipă locului, se agită, dă din mâini, iar când se porneşte într-o spaniolă cu accente de pampas, cu greu mai poate fi oprit. E totuşi jucătorul pe care s-au plătit două milioane de dolari pentru a ajunge la liderul actual din Liga 1, CFR Cluj.

Adevărul: - Eşti supărat că nu vei juca împotriva Farului (n.r. - jucătorul a primit al şaptelea cartonaş galben cu Ceahlăul şi va sta azi), căruia i-ai dat două goluri superbe în tur?

Fabbiani: - Normal că nu-mi convine să stau pe tuşă, dar sunt liniştit, fiindcă are cine să mă înlocuiască. Regret enorm cartonaşul primit etapa trecută, dar nu m-am mai putut abţine, tot meciul am fost şicanat.

- Ce se întâmplă cu tine? În ultimele patru etape, ai luat trei galbene. Este presiunea mare?

- Nu, nici vorbă, dar eu nu sunt omul care să tacă când e nedreptăţit. Păi, în toate meciurile de care vorbeşti, am fost călărit de fundaşii adverşi mai ceva ca la rodeo, aşa că, la un moment dat, n-am mai rezistat, om sunt şi eu. Sunt obişnuit însă, la fel era şi când jucam în Argentina şi la fel reacţionam şi atunci.

- Steaua a ajuns la numai şase puncte de voi, nu ţi-e teamă că v-ar putea ajunge?

- Nu mi-e frică nici de Steaua, nici de Rapid, ci mai degrabă de arbitri, care ar putea influenţa decisiv soarta titlului. În mod normal, depindem doar de noi, dacă batem peste tot, nu ne interesează ce fac alţii. Din păcate, uneori nu ajunge să lupţi în teren cu echipa adversă. Ce să mai zic de practica asta, de a-i motiva pe faţă pe adversarii noştri?

"Famagusta a fost un accident"

- În Argentina nu se practică aşa ceva?

- Nu cunosc vreun exemplu. Sigur, se poate să fi existat aşa ceva, dar, dacă s-au făcut astfel de lucruri, nu au apărut pe prima pagină a ziarelor, fără niciun fel de jenă, aşa cum s-a întâmplat în România, de atâtea ori.

- Cum ţi se pare presa română faţă de cea din Argentina?

- Cred că e aproape la fel, nu prea există simţul măsurii. Când joci bine, te ridică în slăvi, iar dacă faci un meci mai slab, te pune la zid. În Argentina însă, jucătorii sunt parcă ceva mai liberi, nu sunt vânaţi atâta de presă, cu excepţia paparazzilor, care sunt o categorie aparte. De aceea, nu prea îmi place să vorbesc cu ziariştii români, deoarece, recunosc, nu ştiu foarte bine limba română şi uneori se interpretează.

- Dacă veţi ajunge în Champions League, vei avea, cu siguranţă, senzaţii deosebite. Crezi că aţi putea face mai mult decât Steaua?

- Sunt convins de asta. Visul nostru e să ajungem acolo şi nu ne vom face de râs. Famagusta a fost un accident, pe care îl regretăm nespus de mult cu toţii, dar el nu se va repeta.

- La Cluj îţi lipseşte ceva din Argentina?

- Nimic, cu excepţia familiei, care se va mări curand, Amalia (n.r. Granata) s-a internat deja în spital şi azi sau mâine trebuie să nască, abia aştept să-mi văd fetiţa, pe Uma. Din păcate, prima noastră "întâlnire", ca să zic aşa, va fi doar pe internet, asta e viaţa de fotbalist, departe de casă. Mă bucur însă că totul e OK în relaţia cu Amalia, deoarece la vară o să vină şi ea în România.

- Te-ai gândit vreodată ce te-ai fi făcut în viaţă dacă nu ai fi fost fotbalist?

- Niciodată. Nu prea aveam cum să fac altceva din moment ce la noi în familie toată lumea trăia doar pentru fotbal. Am 11 unchi şi toţi au jucat fotbal la nivel profesionist. Unul dintre ei a evoluat chiar alături de Pele, la Cosmos New York. Puteam eu să nu păstrez tradiţia?

"Românii nu au mentalitate de învingători"

Fabbiani crede că a găsit explicaţia pentru care fotbalul argentinian, asemănător din punct de vedere calitativ cu cel românesc, se poate mândri cu trei titluri de campion mondial, spre deosebire de români, care ridică în slăvi un sfert de finală.

"Nu este o distanţă ca între cer şi pământ între cum se joacă în Argentina şi ceea ce am văzut aici, din punct de vedere fizic, tehnic sau tactic. Diferenţa o face mentalitatea. La noi, ultima clasată, dacă joacă împotriva liderului, vrea să câştige fără să fie în joc neapărat o motivaţie materială. Ambiţia e imensă, pe când aici echipele mici doar se apără cu îndârjire, iar dacă scot un punct, se bucură de parcă au câştigat campionatul", a mărturisit atacantul.

>> Am fost călărit de fundaşii adverşi mai ceva ca la rodeo, aşa că la un moment dat n-am mai rezistat şi am ripostat, încasând cartonaşe galbene

Îmi place campionatul spaniol şi cred că mi s-ar potrivi ca stil de joc. Dar deocamdată sunt la CFR Cluj, primul pas e să ajungem în Liga Campionilor. Apoi, totul e posibil.
Cristian Fabbiani, atacant CFR Cluj

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite