Nisipeanu: "Un meci poate dura şi şapte ore"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între Şase Şi nouă aprilie, la Bucureşti, va avea loc confruntarea dintre campionul european, românul Dieter Nisipeanu şi campionul lumii, bulgarul Veselin Topalov. Chiar dacă întâlnirea are

Între Şase Şi nouă aprilie, la Bucureşti, va avea loc confruntarea dintre campionul european, românul Dieter Nisipeanu şi campionul lumii, bulgarul Veselin Topalov. Chiar dacă întâlnirea are un caracter amical, rezultatul va conta pentru calculul coeficientului ELO (punctajul care stabileşte ierarhia mondială a jucătorilor de şah).
- Este prima întâlnire cu Veselin Topalov?
- Nu, am jucat cu el în 1991, la Mamaia, pe vrea când eram juniori şi a ieşit remiză. Acum, există o diferenţă mare între noi. A avut un manager mai bun, mai multe turnee, mai multe puncte şi astfel ocupă locul pe care îl ocupă.
- Cât de important este că meciul se va desfăşura în România?
- Contează terenul propriu. Îmi place mai mult mâncarea românească. E mai bine că joc acasă, părinţii vor fi mai aproape de mine, ca şi publicul, de altfel.
- Ai şanse să-l învingi pe campionul lumii?
- Eu am mai mult timp la dispoziţie pentru a pregăti această întâlnire, aşa că pot spune că am şanse bune. Spre deosebire de adversarul meu, nu voi juca turnee, ci mă concentrez asupra acestei întâlniri. Este un meci amical, dar pe care îl tratez serios. Este ca şi cum aş juca pentru titlul mondial. De fapt, vreau să văd dacă pot să atac titlul mondial.
- Care este formula de desfăşurare a acestui meci?
- Este vorba de patru partide în sistem clasic. Se va aplica şi noua regulă, care nu permite remiza, astfel că un meci ar putea dura şi şapte ore. Pentru asta este nevoie de o condiţie fizică foarte bună şi, în curând, voi începe antrenamentele.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite