Nicolae Puiu: „Am fost mai tare ca Ceauşescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al lui FC Oneşti, Nicolae Puiu, a mărturisit pentru „Adevărul“ că a investit câteva zeci de milioane de dolari pentru a transforma o echipă din judeţ într-una care să impună respect pe prima scenă. Acum, el trăieşte din amintiri. Pe vremea când Vasluiul lui Porumboiu nu reprezenta nimic în fotbal, mândria Moldovei era FC Oneşti, echipa oraşului care a dat-o gimnasticii pe Nadia Comăneci.

Azi, Oneştiul nu mai înseamnă nimic pe harta fotbalului românesc. În urmă cu aproximativ un deceniu, însă, micul oraş din judeţul Bacău se mândrea cu o echipă frumoasă, care juca mereu cu stadionul arhiplin. Creatorul ei? Nicolae Puiu, un personaj controversat care a pus la bătaie sume fabuloase pentru a-şi îndeplini cel mai nebunesc vis. „Adevărul" a mers în oraşul de pe malurile Trotuşului şi l-a invitat pe Puiu la un dialog.

Ne-am întâlnit pe terasa unui restaurant, acolo unde toate ospătăriţele au început să roiască în jurul său, ca şi cum ar fi vrut să-i facă toate poftele. Fusese cândva un client foarte generos. „Ce să vă mai spun? Trecutul a fost frumos, dar azi nu mai contează. Sunt pensionar şi nu mă mai interesează fotbalul", a spus fostul conducător al lui FC Oneşti, echipă care a jucat în prima ligă între 1998 şi 2000. „Cum am reuşit să aduc Oneştiul în prima divizie? Cu pasiune pentru fotbal şi foarte mulţi bani. Am cheltuit din surse proprii câteva zeci de milioane de dolari! Când am terminat valuta a început declinul", adaugă el.

Dezvăluirea pare halucinantă. Cum putea avea cineva în România zeci de milioane de dolari la doar câţiva ani de la Revoluţie? Tot Nicolae Puiu ne lămureşte: „Am muncit şapte ani în Libia şi Irak. Înainte de Revoluţie am adus în ţară aproape două milioane de dolari în tuburi de Revulsin, nu erau controale ca acum, iar banii
i-am înmulţit în ţară". Ascensiunea echipei din Oneşti a fost una fulminantă şi oarecum asemănătoare cu cea avută de FC Olt Scorniceşti la finalul anilor '80.

„Scorniceştiul a fost minciună pe lângă FC Oneşti. Noi nu am avut regimul comunist în spate, iar eu, prin ce am făcut cu relaţiile mele şi prin forţa de care am dat dovadă, am fost mai puternic decât Ceauşescu".

Marian Salomir, singurul incoruptibil

Fostul conducător a recunoscut că Oneştiul a beneficiat de multe ori de arbitraje favorabile, graţie influenţei lui: „I-am încercat pe toţi arbitrii. Doar unul singur nu a vrut să pună botul, deşi m-am străduit să-l corup. Aveam ciudă pe el, dar azi, dacă l-aş întâlni pe stradă, mi-aş scoate pălăria în faţa lui. Numele lui e Marian Salomir". Fluieraşii l-au ajutat pe Puiu, dar
l-au şi retrogradat. „M-a îngropat nenorocitul ăla de Vali Ioniţă la Craiova. A fost corupt de olteni pentru care a inventat un penalty în minutul 87. Am pierdut atunci cu 1-0 şi ne-a fost semnată sentinţa". Nostalgia vremurilor frumoase l-a cuprins repede pe Nicolae Puiu, care face o mărturisire surprinzătoare.„Am cheltuit mulţi bani la Oneşti, dar dacă nu eram foarte apropiat de jucătorii mei nu aş fi reuşit mare lucru în fotbal".

„Jucătorii m-au trădat"

Chiar dacă jucătorilor de la FC Oneşti nu le lipsea mai nimic, ei nu i-au fost mereu devotaţi. „Am promovat în prima divizie după un meci de baraj pe care l-am fi putut evita. Promovarea directă s-a decis în ultima etapă la un meci cu Midia, la Năvodari. Am condus cu 2-0 la pauză şi am pierdut cu 3-2! Acum ştiu ce s-a întâmplat, dar nu le-am zis niciodată jucătorilor. Dacă aş fi intrat în ei, aş fi rupt echipa în două şi nu ar mai fi jucat nimic în barajul cu Extensiv". Altă dată, jucătorii l-au trădat la un meci cu Oţelul Galaţi. „Mihai Stoica s-a rugat de mine o noapte întreagă să-l las să câştige. Nu ne-am înţeles şi nu am vrut să-i dau meciul. Oţelul a câştigat pe teren, iar la final Meme Stoica mi-a râs în nas. Îmi corupsese câţiva jucători", a mai spus Puiu.

„Cine îl ia pe Meme, îl bagă pe dracu în casă"

Nicolae Puiu trece cu greu de momentul în care a fost „făcut" de Mihai Stoica şi recunoaşte că de atunci nu îl mai are la inimă. „E un om fără onoare şi fără caracter. Vă reamintesc că la Galaţi l-a vândut şi pe Marius Stan. A plecat cu scandal şi de la Steaua, şi de la Urziceni, şi o să vedeţi că echipa care îl va angaja acum, îl va băga pe dracu în casă", crede el. Meme nu este singurul cu care fostul preşedinte al lui FC Oneşti are amintiri neplăcute.

Gigi Neţoiu e şi el pe lista neagră a lui Puiu: „L-am ajutat să scape de retrogradare cu Rocarul. Am avut o înţelegere cu el şi nu şi-a respectat-o. E un om fără onoare. Nu are pasiune pentru fotbal şi îşi vede propriul interes. A nenorocit o grămadă de echipe şi o va face în continuare, dacă îl va mai primi cineva undeva".

„Nu mă pot întoarce în fotbal"

Timpul petrecut alături de Nicolae Puiu se scurge destul de repede. Îl rugăm să ne însoţească până la stadionul unde FC Oneşti le-a înfruntat pe Steaua, Dinamo şi Rapid, dar refuză politicos. „Scuzaţi-mă, dar nu mă mai pot întoarce acolo pentru că nu mai sunt pregătit pentru asemenea emoţii". Într-un final, îl întrebăm dacă s-ar întoarce în fotbal. „Nu ar mai avea rost. Nu mai am nici bani, nici relaţii şi sunt şi bolnav de diabet".

A fost aproape să facă puşcărie pentru corupţie

Cu puţin înainte ca Oneştiul să promoveze pe prima scenă a fotbalului românesc, Nicolae Puiu a fost la un pas de a fi arestat pentru o tentativă de blat cu Astra! Conducătorul moldovenilor a încercat să-l cumpere pe jucătorul ploieştean Dumitrache, prin intermediul directorului sportiv al clubului Poiana Câmpina, Decu Cringaşu. Acesta din urmă l-a înşelat însă pe Puiu. A înregistrat toate convorbirile şi le-a dus la FRF, apoi a fost sesizat Parchetul. „Mi-am riscat libertatea pentru FC Oneşti. Noroc că am avut bani mulţi şi am putut să-mi salvez pielea", şi-a amintit fostul preşedinte al micuţei echipe de pe malul Trotuşului. Chiar dacă nu a plătit în justiţie, Puiu a fost suspendat un an de FRF.

"Mitică Dragomir mi-a propus să devin observator după ce m-am retras. Am refuzat pentru că nu am vrut să ajung la mâna preşedinţilor de cluburi."

"Marius Stan e cel mai bun conducător de club din Liga I. E inteligent, modest, diplomat şi elegant. Cu el şi Dorinel Munteanu, Oţelul poate furniza surpriza în acest sezon."

Jean Pădureanu i-a prezis retrogradarea

Tata Jean e cunoscut ca fiind unul dintre fondatorii „Cooperativei“ din fotbalul românesc

image

Unul dintre oamenii pe care Nicolae Puiu i-a apreciat cel mai mult în perioada în care Oneştiul a jucat în prima divizie a fost Jean Pădureanu. Cei doi au avut o relaţie foarte bună şi chiar au încercat să aranjeze un joc FC Oneşti - Gloria. „Pădureanu a venit la mine şi mi-a propus să facem egal. I-am zis că suntem şi noi entuziaşti, că vreau să joc pe teren. Întâmplător, chiar egal s-a terminat.

Am apreciat însă faptul că a venit la mine şi mi-a spus direct, nu mi-a umblat la jucători, cum au făcut alţii. A fost corect", a spus fostul preşedinte al micuţei echipe din judeţul Bacău. Om influent în fotbalul nostru de la acea vreme, „Lordul" l-a anunţat pe Puiu, în toamna anului 1999, că FC Oneşti va dispărea din prima ligă. „Puiule, tu eşti băiat bun, dar campionatul ăsta retrogradezi!". Aşa s-a şi întâmplat!

Are 1.600 lei pensie, dar şi salariu

Presa a scris în ultimii ani că Nicolae Puiu a ajuns rău de tot şi că abia îşi duce existenţa. „Nu este adevărat. Locuiesc într-o casă de 160 de metri pătraţi, care are o curte de 1000 de metri pătraţi. Am o pensie modestă de 1.600 de lei, dar sunt şi angajat la o firmă aici în Oneşti. E adevărat că nu mai am banii de altădată, dar nu mă plâng".

Fostul preşedinte de club a recunoscut în schimb că a pierdut multe nopţi şi mulţi bani la ruletă şi pocher, însă susţine că jocurile de noroc îl mai atrag, dar nu mai joacă din cauza situaţiei financiare. „Nu-mi mai permit să intru în cazinouri pentru că nu mai am bani. Mai joc la pariuri sportive, care mă ajută să-mi rotunjesc veniturile", a încheiat Nicolae Puiu.

"Mediaşul e cea mai frumoasă echipă din campionat. Are jucători muncitori, un antrenor foarte bun şi o situaţie financiară stabilă."

De echipa din Oneşti s-a ales praful în 2003

Puiu, ţinut pe braţe de jucători după promovare

image

Clubul pe care Nicolae Puiu l-a promovat în prima ligă în 1998 are o istorie destul de scurtă. FC Oneşti s-a înfiinţat în anul 1994 şi a murit la mijlocul sezonului competiţional 2003-2004, din cauza unor datorii de 70 de miliarde de lei vechi către bugetul de stat. Puiu nu mai era la echipă, plecase cu un an înainte. „Cei de la RAFO au preluat echipa şi m-au îndepărtat. Nu a trecut foarte mult şi au falimentat-o", a menţionat fostul preşedinte al oneştenilor.

La FC Oneşti au jucat în timp câteva nume importante. Printre fotbaliştii care au evoluat pe prima scenă cu gruparea de pe malul Trotuşului se numără Marius Bilaşco, Adrian Jercălău, Dănuţ Oprea, Daniel Scânteie, Ionuţ Pîrvu, Ionel Iriza, Alin Artimon, Adrian Blid sau
Giani Gorga. Singurul rămas în activitate este atacantul Bilaşco. Acesta a disputat 20 de partide pentru FC Oneşti şi a marcat două goluri. Pentru moldoveni a jucat şi un fundaş stânga albanez Altin Masati.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite