Nemţii pot scrie istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Olimpic Internaţional anunţă, azi, la Durban (Africa De Sud), gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, iar oraşul german München este considerat favorit în confruntarea cu localităţile Annecy (Franţa) şi Pyeongchang (Coreea de Sud).

În cazul unui vot favorabil, München poate deveni primul oraş din lume care a găzduit atât JO de vară, cât şi cele de iarnă. Nemţii se bazează pe infrastructura lor bine pusă la punct şi pe un buget de 33 milioane de euro, dar şi pe relaţiile amiabile pe care Thomas Bach, vicepreşedintele CIO, le are cu ceilalţi membri din forul olimpic.

Singurul punct negativ în proiectul de candidatură îl reprezintă protestele organizaţiilor ecologice, care consideră că staţiunea Garmisch-Partenkirchen ar putea fi afectată de valul masiv de turişti.

Coreenii - dosar beton, francezii - outsideri

După ce au pierdut in extremis lupta pentru organizarea JO din 2010 şi 2014, sud-coreenii spun că au învăţat din greşeliile trecute şi au înaintat cel mai stufos dosar. Pyeongchang beneficiază de un puternic lobby din partea autorităţilor şi opiniei publice din Coreea de Sud, 93% din populaţie arătându-se încântată de ideea organizării Olimpiadei. Un orăşel de doar 45.000 de locuitori, Annecy este cotat ca outsider. De altfel, francezii au fost aproape să iasă din cursă înaintea votării deoarece s-au confruntat cu probleme financiare şi cu întârzieri la finalizarea diverselor construcţii.

Nu votează de frică

Este pentru prima dată în istorie când doar trei oraşe candidează pentru organizarea JO de iarnă. Pentru a evita un eventual scandal legat de mită, mai mulţi membri ai CIO au anunţat că se vor abţine de la vot. Spre exemplu, elveţianul Denis Oswald, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Canotaj, intenţionează să se abţină de la vot, din cauza parteneriatului dintre federaţia sa şi Samsung, unul dintre principalii sponsori ai candidaturii oraşului Pyeongchang. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite