"Nea Ando m-a făcut fotbalist!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 25 de ani, goalkeeperul Cosmin Vâtcă s-a transferat la Steaua, după ce în urmă cu un an şi jumătate apăra în Liga a II-a Rămas orfan de ambii părinţi la 19 ani, Cosmin Vâtcă a

La 25 de ani, goalkeeperul Cosmin Vâtcă s-a transferat la Steaua, după ce în urmă cu un an şi jumătate apăra în Liga a II-a

Rămas orfan de ambii părinţi la 19 ani, Cosmin Vâtcă a câştigat meciul cu viaţa, ajungând unul dintre cei mai bine cotaţi portari din Liga I. Cariera ardeleanului a fost influenţată de tehnicianul Ioan Andone, care l-a luat la FC Oradea. Goalkeeperul a semnat marţi un contract pe cinci sezoane cu Steaua.

Cosmin Vâtcă a debutat în Liga I în mai 2004 în tricoul lui FC Oradea. Soarta a făcut să joace tocmai împotriva Stelei, echipa care l-a transferat în urmă cu două săptămâni. "Am o slăbiciune pentru Steaua de când eram copil. Debutul meu în Liga I s-a produs într-o duminică, contra echipei din Ghencea. Aflasem de miercuri că voi fi titular şi am avut o grămadă de emoţii. Nu-mi închipuiam atunci că voi ajunge la o echipă aşa mare", a povestit Vâtcă, ce a trebuit să depăşească o adolescenţă presărată de necazuri.

La doar 10 ani, Cosmin şi-a pierdut mama. Viaţa l-a lovit din nou după nouă ani, când a murit şi tatăl. Adolescentul de 19 ani a fost luat sub aripă de unchiul său din Cluj, care l-a ajutat să-şi continue cariera: "A fost foarte greu, dar niciodată nu m-am gândit să mă las de fotbal. Necazurile m-au întărit, iar fotbalul m-a ajutat să depăşesc acele momente".

După ani de zile petrecuţi în diviziile D şi C, unde a îmbrăcat şi tricoul lui CFR Cluj, norocul i-a surâs lui Vâtcă în anul 2001, şi s-a numit Ioan Andone. "Dânsul era la FC Oradea. A fost un trial şi a spus că pe mine mă vrea. Aşa am ajuns la echipa la care am debutat în Liga I. Îi mulţumesc lui nea Ando care m-a ajutat să fiu fotbalist!".

E superstiţios în privinţa mănuşilor

Paradele spectaculoase reuşite de Vâtcă în acest sezon au un secret pe care portarul ni l-a împărtăşit zâmbind: "Am o superstiţie legată de mănuşile pe care le folosesc în meciurile oficiale. Nu are nimeni voie să îşi bage mâinile în ele. Pe celelalte, de la antrenament, le poate folosi cine vrea. Colegii de la Oţelul ştiau şi nici nu se atingeau de ele", a precizat Vâtcă. Portarul obişnuieşte să asculte trupa "Metallica" pentru a se linişti înainte de meciuri.

Proaspătul stelist este de părere că echipele mari din ţară trebuie să acorde mai multă încredere portarilor români. "Nu vorbesc despre cazul meu, dar dacă vă uitaţi la portarii români care sunt titulari la echipele de Liga I sunt foarte apreciaţi. Trebuie să li se dea credit pentru a creşte, în loc să se rişte cu portari străini, chiar dacă unii dintre ei, precum Guso sau Dossey, au dat satisfacţie", a precizat goalkeeperul care abia aşteaptă să joace cu Steaua în Champions League: "Nu mă tem de concurenţă. Sunt convins că la o echipă mare ca Steaua cine e în formă va juca titular".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite