"N-au poftă de joc ca-n Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputatul tehnician, Emeric Ienei, spune că antrenorii români nu mai trebuie să folosească metodele sovietice de pregătire dacă vor ca jucătorii să fie mereu în formă maximă Dinamo,

Reputatul tehnician, Emeric Ienei, spune că antrenorii români nu mai trebuie să folosească metodele sovietice de pregătire dacă vor ca jucătorii să fie mereu în formă maximă

Dinamo, campioană virtuală, nu a putut trece de echipa de tineret a Timişoarei, Steaua a terminat învinsă meciul de la Vaslui, Rapidul nu a reuşit să învingă tânăra formaţie a Craiovei, iar CFR Cluj a bătut in extremis Naţionalul aflat în derivă.

Aşadar, un campionat despre care se spunea că va fi cel mai spectaculos din ultimii ani pare că a cam eşuat: lupta pentru campionat e ca şi încheiată, accesul în cupele europene şi evitarea retrogradării fiind mizele competiţiei interne.

Vacanţă lungă, lipsă de poftă de joc

Fostul antrenor al naţionalei, Emeric Ienei, a identificat câteva cauze ale lipsei de formă a echipelor fruntaşe din România: "Dinamoviştii nu mai sunt motivaţi, au câştigat deja campionatul, dar doar relaxaţi or să poată juca din nou bine". Ienei explică evoluţia slabă a Stelei prin lipsa multor jucători de bază, care sunt sau au fost accidentaţi. "Nu înţeleg de ce fotbaliştii transferaţi nu sunt folosiţi la Steaua. Au fost aduşi pentru a fi rezerve?", se întreabă fostul tehnician, care se aştepta la mai mult şi din partea Rapidului: "Am observat că echipele noastre au o poftă de joc mai redusă decât cele din campionatele în care se joacă de două ori pe săptămână, s-a văzut în meciurile Stelei şi ale lui Dinamo cu Sevilla şi Benfica. O teorie sovietică spunea că pregătirea de dinaintea sezonului trebuie făcută în aşa fel încât fotbaliştii să joace la capacitate maximă de prin etapele patru-cinci. Acum nu mai este aşa, jucătorii trebuie să fie mereu în formă", este de părere Ienei.

E bine ca un jucător să nu stea peste trei ani la o echipă

Selecţionerul Victor Piţurcă mai crede însă în "teoria sovietică". "E oarecum normal ca echipele să nu mai evolueze ca în tur, pentru că de-abia prin a şasea-a şaptea etapă jucătorii încep să se rodeze", susţine Piţi. Şeful şcolii de antrenori din cadrul FRF, Mircea Rădulescu, crede că: "Pauza dintre tur şi retur e mult prea lungă, iar Mircea Sandu a spus deja că trebuia scurtată. Antrenorilor din Italia li s-a părut enormă întreruperea de trei săptămâni, noi ce să mai zicem, care stăm trei luni?". Acesta susţine că există şi o medie optimă de timp în care un jucător să evolueze pentru un club: "Această medie este de aproximativ trei ani, un timp mai îndelungat petrecut la aceeaşi echipă demotivează fotbaliştii. Circulaţia jucătorilor de la un club la altul este un fenomen al fotbalului modern. Mulţi dintre stelişti joacă de patru ani împreună".

Cazul este valabil şi în fotbalul mare. Spre exemplu, Olympique Lyon, campioana Franţei în ultimii cinci ani şi una dintre pretendentele din acest sezon ale Ligii Campionilor, a sfârşit prin a fi eliminată de AS Roma.

S-a văzut în meciurile Stelei şi ale lui Dinamo cu Sevilla şi cu Benfica faptul că suntem departe de Europa
Emeric Ienei

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite