Muzeul Sportului îşi aşteaptă fanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia deschisă ieri la Casa Olimpică a rămas într-un anonimat total. Doar doi curioşi au trecut pragul muzeului deschis gratuit până duminică.

Adesea auzim vorba „Ne uităm fostele glorii!". Dar oare de câte ori ne îndreptăm atenţia spre „instrumentele" cu care sportivii au obţinut marile performanţe? Din câte se pare, aproape niciodată. Cel puţin asta demonstrează interesul scăzut, spre zero, pe care l-au acordat românii Muzeului Sportului, deschis la Casa Olimpică, din Bucureşti (zona Arcul de Triumf).

De ieri şi până duminică inclusiv, expoziţia poate fi vizitată gratuit de către oricine, între orele 10.00 şi 16.00. Apoi, muzeul va fi deschis în fiecare zi, de miercuri până duminică, iar un bilet va costa 5 lei. Articolele de echipament în care România şi-a ascultat Imnul de pe prima treaptă a podiumului stau la loc de vază, în aşteptarea curioşilor. Care întârzie să apară. Unul dintre organizatori povesteşte: „Am mai deschis muzeul în urmă cu două săptămâni, pentru că au venit 100 de oameni. Dar acela a fost un grup organizat, venit cu autocarul. Preşedintele, Octavian Morariu, a mai adus câţiva elevi, dar astăzi nu au venit decât doi oameni".

Muzeul găzduieşte zeci de trofee cucerite de sportivii români



Sala în care se află expoziţia este „păzită" de o singură femeie, aşezată la o măsuţă ca la loz-în-plic, care, la nevoie, ar putea face şi pe ghidul. Deşi elementele sportive sunt însoţite de „explicaţii în subsol". Sub expoziţie, la etajul I, a fost amenajat un vernisaj care cuprinde 150 de lucrări cu titlul „Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor". Aceste lucrări sunt şi mai puţin vizitate.

Muzeul găzduieşte zeci de trofee cucerite de sportivii români

Ghetele şi tricoul Violetei Beclea Szekely



Exponate importante

- mănuşile primului campion mondial român la box, Nicolae Linca;
- pagaia campionului olimpic la canotaj, Ivan Patzaichin;
- o statuetă ce o reprezintă pe Nadia Comăneci, când a luat prima notă de zece din istoria gimnasticii;
- un paşaport colectiv de aproape jumătate de metru folosit de toţi jucătorii români de fotbal care au plecat la Campionatul Mondial din Uruguay din 1930;
- sabia scrimerului Mihai Covaliu, cea cu care a câştigat medalia de aur la Olimpiada de la Sydney din 2000;
- ghetele şi bustiera campioanei la atletism Violeta Beclea Szekely;
- echipament sportiv îmbrăcat de România la CM 1994, din SUA.

Ghetele şi tricoul Violetei Beclea Szekely
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite