Mutu face valuri în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacantul român, considerat de preşedintele lui Palermo un "ţigănuş priceput", e apărat de fanii Fiorentinei, dar şi de antrenorul Interului, Roberto Mancini Faza golului reuşit de

Atacantul român, considerat de preşedintele lui Palermo un "ţigănuş priceput", e apărat de fanii Fiorentinei, dar şi de antrenorul Interului, Roberto Mancini

Faza golului reuşit de Adrian Mutu duminică, în partida cu Palermo (1-1), a încins Italia. În minutul 33 al partidei, decarul Fiorentinei a intrat în posesia balonului la o intercepţie ratată de Guana, a trecut de apărarea sicilienilor şi a deschis scorul cu un şut sec. Mutu e acuzat de lipsă de fairplay pentru că, imediat după ce a ratat întâlnirea cu mingea, Guana a căzut pe teren, fiind la pământ când Mutu a marcat.

Preşedintele clubului Palermo, Maurizio Zamparini, a fost primul care a criticat dur atitudinea lui Mutu: "E un ţigănuş priceput care a făcut o şmecherie. De fapt, toţi românii fac şmecherii. Noi am fost pui, ei şacali". Şi Carlo Ancelotti, antrenorul Milanului, s-a arătat dezamăgit de român.

"În alte campionate, când un jucător este accidentat, balonul este trimis în afara terenului. La noi se profită ştrengăreşte", a declarat Ancelotti, a cărei echipă se află în luptă directă cu Fiorentina pentru un loc de Liga Campionilor.

"Cum puteam să înţeleg că Guana era accidentat? A fost o accidentare banală. Nimeni din apărarea lor nu s-a oprit, nimeni nu a ridicat braţul. Cred că am procedat bine şi, revăzând imaginile televizate, spun că aş face la fel", le-a răspuns fotbalistul.

"Şi eu sunt ţigan"

Pus la zid de Zamparini, Mutu are parte de susţinerea fanilor Fiorentinei, care au anunţat ieri, prin intermediul site-ului fiorentina.it, lansarea campaniei "Şi eu sunt ţigan".

"E o campanie care vrea să aducă un mic omagiu lui Adrian Mutu", se scrie în comunicatul fanilor "viola", care atrage atenţia că Zamparini a adus ofense rasiste jucătorului, dar şi poporului român. Şi Roberto Mancini, antrenorul liderului Inter, consideră că Mutu nu a greşit.

"În Italia se întâmplă adeseori ca un jucator să cadă şi să pară mort. După două secunde însă se ridică şi echipa adversă, care a trimis mingea în afara terenului, a renunţat la o acţiune importantă. Poate Mutu putea să se oprească, dar a continuat şi nu văd situaţia aşa de dramatică precum a fost prezentată".

Note de la 3 la 7

Nici presa nu e decisă în cazul lui Mutu. Acesta a primit nota 3 din partea site-ului sportsisland.net pentru că nu a oprit faza, în timp ce goal.com a considerat că românul a jucat de nota 7, fiind cel mai bun om de pe teren.

Vom sesiza federaţia italiană vizavi de declaraţiile pe care preşedintele clubului Palermo, Maurizio Zamparini, le-a făcut şi ce a vrut să spună cu chestia asta"
Ionuţ Lupescu,
director general FRF

CNCD face apel la FIFA şi UEFA

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării condamnă public astfel comportamentul lui Zamparini (foto), care, se arată în comunicatul CNCD, are ca efect promovarea de prejudecăţi şi stereotipuri referitoare la etnia ori naţionalitatea unei persoane, dar şi la trăsăturile unui popor. Colegiul Director al CNCD consideră că agravarea fenomenului rasist în sport, în general, şi în fotbal, în special, este în contradicţie cu fairplay-ul pe care sportul îl promovează. Organizaţia face apel la UEFA şi FIFA, forurile de specialitate, "să depună diligenţele necesare eliminării rasismului şi a discriminărilor, în general, din competiţiile sportive şi să aplice sancţiunile care se impun în astfel de situaţii".

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite