Morişca imorală a lui Mircea Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumutul soţiei lui Mircea Sandu către Jean Pădureanu, de 400.000 de euro, îl poate culpabiliza pe preşedintele FRF în orice situaţie.

La 18 septembrie 2009, generoasa doamnă Elisabeta Sandu, soţia distinsului Mircea Sandu, onor preşedinte al FRF, îl împrumuta pe vechiul său prieten, venerabilul Jean Pădureanu, cu 400.000 de euro. Banii s-au întors cu ajutorul lui Dumitru Dragomir, în momentul în care Bistriţa şi-a primit banii  din drepturile TV pentru sezonul 2010-2011.  

Procurorii cercetează acum traseul acestor bani, iar Mircea Sandu a fost ieri la DNA, însoţit de un avocat care avea un maldăr de documente. Cu o voce stinsă, preşedintele FRF a ţinut să facă, în opinia lui, lumină în acest caz la ieşirea de la DNA: „Aşa cum eu ajut de 8 ani trei copii din localitatea Grajduri, judeţul Iaşi, care au rămas fără părinţi, morţi într-un accident de tren, aşa şi soţia mea a vrut să ajute un prieten". Emoţionant gest al doamnei Lisa. Totuşi, ceva nu se leagă, iar în nicio variantă Mircea Sandu nu iese bine.

1 N-a dat niciodată banii şi a luat mită. Imediat după izbucnirea scandalului, în media a apărut ipoteza  şi cea mai incriminatoare: aceea că Lisa Sandu doar a încasat cei 400.000 de euro de la Jean Pădureanu, însă nu i-a dat niciodată. Aici, procurorii vor trebui să desluşească ce datorie avea Tata Jean de achitat.

2 A dat mai puţin şi a primit 400.000. Este varianta conform căreia soţia preşedintelui FRF a oferit o sumă de bani mai mică, dar a încasat şi o „dobândă", drept mulţumire pentru serviciul adus.

3 A dat 400.000 de euro şi n-a încasat dobândă. În acest caz, preşedintele FRF s-ar fi răzbunat pe Jean Pădureanu. Aşa se face că Gloria Bistriţa a căzut în Liga a doua anul trecut pentru o datorie mult mai mică, de circa 100.000 de euro.

4 A dat 400.000 de euro şi a luat tot atât. Să rămânem la varianta unui împrumut onest. Nici în acest caz lucrurile nu sunt tot mai corecte. În primul rând, pentru că este un conflict de interese, în condiţiile în care Mircea Sandu ar trebui să fie echidistant. De ce nu s-ar fi dus şi Timişoara sau alt club din Liga I la doamna Lisa Sandu pentru a cere 400.000 de euro? Plus că, din postura de omul numărul 1 al fotbalului românesc, Naşul n-avea niciodată voie să împrumute cluburile sau pe conducătorii lor.

Naşu', Piţurcă şi 1.111 pagini de documente

În acest moment, Mircea Sandu, Dumitru Dragomir şi 10 membri ai Comitetului Executiv al FRF sunt învinuiţi şi în cazul dezafilierii Universităţii Craiova. DNA-ul strânge probe, iar dacă vor avea suficiente dovezi, îi vor încadra pe aceştia la „inculpaţi". „Am adus 1.111 pagini de documente prin care să arătăm că decizia dezafilierii Universităţii Craiova este legală", a precizat avocatul lui Mircea Sandu, Cristian Ene. La DNA au fost ieri şi Mircea Sandu, şi selecţionerul Victor Piţurcă. Cei  doi au plecat de la DNA la zece minute distanţă, după circa jumătate de oră de audieri. 

Intervine şi Fiscul?

În cazul unui împrumut între două persoane, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu se sesisează. Dacă în acest împrumut apare totuşi şi o dobândă, atunci cel care încasează dobânda trebuie să declare această sumă. Fiscul percepe atunci un impozit de 16 la sută.

Milionarul în euro care s-a operat pe banii cluburilor

Apropiaţii spun despre Mircea Sandu că e un om cu bani, iar faptul că are o vilă la Snagov, o casă de vacanţă la Proviţa, o altă vilă prin Piaţa Rosetti şi e acţionar la diverse firme este mărturia unei stări financiare îmbelşugate. Mare parte din averea Naşului provine şi de la soţia sa, Elisabeta, care se trage dintr-o familie bogată.

Ajutat de Dragomir

Fosta nevastă a impresarului Dan Alban e cetăţean german şi după moartea acestuia a rămas cu toţi banii produşi de cel care la începutul anilor 1990 a transferat primii jucători români în străinătate. Ioan Becali a moştenit afacerea lui Alban, în vreme ce Lisa, viitoarea doamnă Sandu, a rămas cu banii.

Deşi potent financiar, dovadă fiind faptul că soţia sa a avut 400.000 de euro să-l împrumute pe Jean Pădureanu (probabil că aceştia nu erau toţi banii familiei Sandu), Naşul n-a avut nicio problemă în a primi un ajutor de 125.000 de euro de la cluburile din Liga I, pentru a se opera de cancer. Banii i-au fost oferiţi printr-o decizie a LPF, după o propunere a lui Dumitru Dragomir, care a considerat că „Mircea Sandu a făcut multe pentru fotbalul românesc şi merită acest sprijin financiar". Donaţia Ligii către preşedintele LPF s-a făcut într-o discreţie totală, lucrurile ieşind la iveală mult mai târziu. 

De ce nu se autosuspendă Naşu' de la federaţie?

Chiar dacă sunt cercetaţi de DNA, preşedintele FRF Mircea Sandu, dar şi cel al LPF, Dumitru Dragomir, nu renunţă în ruptul capului la funcţiile pe care le ocupă. Totuşi, în momentul în care Florin Prunea a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă în dosarul Penescu, acesta a fost suspendat din funcţia de director al departamentului de relaţii internaţionale de la FRF. 

Mircea Sandu la DNA

- 2008 - dosarul transferurilor
- 2009 - cazul „Penescu"
- Vara 2011 - dosarul mită în arbitraj (Avram - Ţerbea)
- Toamna 2011 - procurorii au verificat mai multe acte ale SC Centrul de Fotbal Mogoşoaia SRL
- Iarna 2011 - cazul Gloria Bistriţa
- Iarna 2011 - cazul dezafilierii Universităţii Craiova

Cei implicaţi în împrumut

- Mircea Sandu (59 ani). A devenit oficial al FRF în august 1989, având funcţia de secretar adjunct pentru sectorul copii şi juniori, apoi în ianuarie 1990 a fost secretar general al FRF, iar în august 1990 a fost ales preşedintele FRF, funcţie pe care o ocupă şi-n prezent.
- Elisabeta Sandu (56 ani) - actuala soţie a şefului FRF, se află la a doua căsătorie, după ce a avut un mariaj cu Dan Alban, primul impresar de fotbal din România. După moartea acestuia s-a recăsătorit cu Mircea Sandu, cei doi având o relaţie de peste 15 ani.
- Jean Pădureanu (75 ani, foto) - în 1964 a devenit vicepreşedintele Gloriei Bistriţa, iar în 1995 a fost numit preşedinte al clubului, post pe care-l ocupă şi acum. Este cetăţean de onoare al Bistriţei, dar a făcut parte din "Cooperativă", o "asociaţie" în care mai mulţi conducători trucau meciuri.

"Nu cunosc acest caz, este problema justiţiei. A avut dreptate cel care a spus că sunt încurcate iţele fotbalului românesc.''
Dan Bittman
cântăreţ şi membru al Comisiei de Etică FRF

"Am văzut şi eu că sunt chemaţi pe la DNA, însă nu pot să comentez, pentru că nu ştiu exact ce s-a întâmplat.''
Cristian Tudor Popescu
senior editor „Gândul"

"Să nu uităm că Jean Pădureanu a fost retrogradat pentru o aşa-zisă amendă de 70.000 de euro.''
Marian Iancu
finanţator FC Timişoara

"Nu înţeleg cum Sandu avea atunci datorii de 500.000 de euro şi el împrumuta bani unui club?''
Adrian Mititelu
finanţator Univ. Craiova

Florin Halagian, asigurarea că nu „pică" Bistriţa?

La o zi după ce Elisabeta Sandu a virat 400.000 de euro către Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei a luat decizia de a-l numi pe Florin Halagian în funcţia de antrenor. La acea vreme, Halagian era angajatul FRF în funcţia de consilier al lui Sandu! "Armeanul"  a stat nouă etape, timp în care a obţinut 12 puncte. De pe ultimul loc, Gloria a urcat doar o poziţie, însă s-a apropiat la trei puncte de Craiova, prima echipă aflată deasupra liniei retrogradării. „Eu nu ştiu, dom'le, nimic de niciun împrumut", a declarat Florin Halagian.

În cele din urmă, Gloria a încheiat sezonul 2009-2010 pe locul 11, primind 1.400.000 de euro din drepturile TV. Rămâne totuşi întrebarea ce s-ar fi întâmplat dacă Bistriţa retrograda în Liga a doua? În acest caz, echipa lui Pădureanu n-ar mai fi primit niciun ban din drepturile TV.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite