Monopolul fraţilor Klitciko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi pugilişti ucraineni de la categoria grea deţin din acest an centurile în cele patru versiuni importante (WBA, WBC, WBO şi IBF). Fraţii Klitciko şi-au petrecut copilăria cutreierând fosta Uniune Sovietică.

Tatăl lor era ofiţer şi, din acest motiv, îşi schimba reşedinţa foarte des. Aşa se explică şi că Vitali s-a născut în Kârghâzstan, iar Vladimir în Kazahstan. Trăind într-un mediu cazon, cei doi au primit o educaţie pe măsură. Au fost învăţaţi de mici să respecte un program şi, cu siguranţă, acest stil de viaţă le-a fost de folos mai târziu, când au devenit sportivi de performanţă.

Pe de altă parte, cum mama lor era pedagog, ei au încercat să se ţină şi de carte. Cât s-a putut, desigur, viaţa de sportiv nepermiţându-le să aloce mult timp învăţăturii. Atât Vitali, cât şi Vladimir au terminat Universitatea din oraşul ucrainean Pereiaslav-Hmelniţki. Ei nu s-au specializat în ştiinţe abstracte, ci în educaţie fizică şi sport. Vladimir şi-a luat între timp şi doctoratul, în timp ce Vitali a intrat şi în politică, candidând la alegerile legislative din 2006, fără a fi ales.

Lennox Lewis nu i-a dat revanşa lui Vitali

În lumea boxului, cei doi fraţi au pătruns cam în acelaşi timp, chiar dacă între ei e o diferenţă de cinci ani. Vitali a obţinut primul lui succes, ca amator, în 1995, când a câştigat medalia de argint la Campionatul Mondial. Mai tânăr cu cinci ani, Vladimir şi-a depăşit fratele, cucerind în 1996, la Atlanta, titlul olimpic. Aceste succese, precum şi stilul lor de a se bate, au atras atenţia promotorilor din boxul profesionist. Vitali a găsit rapid un angajament la echipa Universum din Hamburg (Germania) şi, după ce s-a impus prin KO în primele 24 de meciuri, a devenit campion european.

În 1999, el a ajuns campion mondial WBO, în faţa lui Herbie Hide, însă un an mai târziu avea să fie deposedat de centură de către Chris Byrd.  Vitali a disputat unul dintre cele tari meciuri ale carierei sale, în 2003. Adversar i-a fost Lennox Lewis, deţinător al centurii WBC. Klitciko l-a dominat pe britanic în primele reprize, însă o directă de dreapta a acestuia i-a provocat o rană la ochi ucraineanului şi arbitrul de ring a decis să întrerupă lupta. Lewis a câştigat prin KO, însă decizia a fost fluierată de public. Revanşa n-a mai avut loc, englezul hotărând să agaţe mănuşile în cui. Ceea ce l-a făcut pe Vitali să spună: „I-a fost frică!". În 2004, Klitciko a câştigat titlul mondial, recucerindu-l în 2008, an din care l-a apărat de fiecare dată.

Lewis a câştigat prin KO în faţa lui Vitali şi nu i-a mai acordat revanşa



Vladimir a renunţat la riscurile inutile

Klitciko cel mic, Vladimir, a debutat în ring, ca profesionist, în 1996 şi a avut o ascensiune pe cât de rapidă, pe atât de fulminantă. La 25 septembrie 1999, a devenit campion european EBU printr-o victorie înainte de limită obţinută în faţa germanului Axel Schulz, fost adversar al legendarului George Foreman. Un an mai târziu, nu i-a lăsat nicio şansă lui Chris Byrd, cel care încercase zadarnic să se pună şi cu Vitali.

Vladimir a devenit campion mondial WBO, titlu pe care l-a pierdut în martie 2003 - sud-africanul Corrie Sanders l-a trimis la podea de patru ori în două reprize! - dar pe care l-a recâştigat în 2008.

O serie de patru meciuri în care a fost pus mai mereu în dificultate l-au făcut pe ucrainean să-şi schimbe stilul de a boxa. El a devenit mult mai prudent. A evitat riscurile inutile şi a încercat să-şi valorifice forţa loviturilor sale.

Această schimbare l-a făcut să nu mai fie atât de popular ca până atunci, însă i-a adus mai multe satisfacţii din punct de vedere sportiv. La 23 februarie 2008, la celebra „Madison Square Garden" din New York, Vladimir a devenit primul boxer de categorie grea care, din 1999, a reuşit să unifice titlurile mondiale IBF şi WBO după victoria la puncte în faţa rusului Sultan Ibraghimov.

Lewis a câştigat prin KO în faţa lui Vitali şi nu i-a mai acordat revanşa

Vladimir l-a învins pe Ibraghimov şi a unificat titlurile IBF şi WBO



Când Vitali a devenit campion mondial WBC, fraţii Klitciko au reuşit o performanţă rară: să fie cei mai buni boxeri din lume, în acelaşi timp, la categoria grea! O performanţă depăşită chiar în 2 iulie trecut, când Vladimir l-a învins pe „Imtech Arena" din Hamburg, pe David Haye - el a obţinut astfel şi centura WBA, fiind primul „greu" cu trei titluri după Lewis (2000).

Astăzi cei doi fraţi Klitciko

deţin titlurile mondiale ale categoriei la cele mai importante patru versiuni, dar nici măcar nu se gândesc la varianta de a boxa unul împotriva celuilalt. Aceasta este o rugăminte a mamei celor doi, care n-ar suporta să-şi vadă copii bătându-se în ring. Iar Vitali, fratele mai mare, a promis că dorinţa mamei va fi respectată, indiferent de suma care va fi pusă în joc.

Vitali e familist, Vladimir nu iartă nimic

Fiind puternici şi faimoşi, fraţii Klitciko au fost priviţi mereu cu admiraţie de reprezentantele sexului frumos, dar au stiluri de viaţă diferite. Vitali s-a căsătorit cu Natalia Egorova, fostă atletă şi model, alături de care trăieşte la Kiev. Ei au trei copii, Igor-Daniel, Elizabeth-Victoria şi Max.

Vladimir l-a învins pe Ibraghimov şi a unificat titlurile IBF şi WBO

Natalia a reuşit să-l îmblânzească pe Vitali, fratele mai mare



În schimb, mezinul Vladimir are o listă întreagă de femei care i-au trecut prin pat, multe dintre ele fiind cântăreţe sau fotomodele. Ultima relaţie el a avut-o cu Hayden Panettiere, din 2009 şi până în acest an. Mai tânără cu 13 ani decât el, aceasta este cunoscută îndeosebi pentru rolul pe care l-a avut în serialul „Heroes", iar despre stilul ei de viaţă vorbeşte cel mai bine tatuajul de pe piciorul stâng: „Vivere senza
rimpianti!" - „Trăieşte fără regrete!".

Vladimir Klitciko
Data naşterii: 25 martie 1976
Locul naşterii: Semipalatinsk (Kazahstan)
Poreclă: Steelhame (Ciocanul de oţel) / Doctorul
Înălţime: 1,99 m
Categorie: grea

Palmares la profesionişti
Meciuri disputate: 59
Victorii: 56
Victorii prin KO: 49
Înfrângeri: 3
Performanţe: campion mondial la categoria grea în versiunile WBA (2011), IBF (din 2006) şi WBO (2000-2003, din 2008)

Vitali Klitciko
Data naşterii: 19 iulie 1971
Locul naşterii: Belovodsk (Kârghâzstan)
Poreclă: Ironfist
Înălţime: 2,02
Categorie: grea

Natalia a reuşit să-l îmblânzească pe Vitali, fratele mai mare

Palmares la profesionişti
Meciuri disputate: 45
Victorii: 43
Victorii prin KO: 40
Înfrângeri: 2
Performanţe:
- campion al Europei la categoria grea în versiuna EBU (1998-1999, 2000);
- campion mondial la categoria grea în versiunile WBO (1999-2000) şi WBC (2004-2005, din 2008)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite