Mitică ne-a băgat iar în mocirlă! Ne scoate Tas?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragomir a încercat să salveze Timişoara, Bistriţa şi FC Bihor, deşi aşa ceva nu era de competenţa Comitetului Executiv. Sandu s-a opus, însă le-a permis celor trei echipe să se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Nici ieri nu s-a lămurit cum va arăta Liga I în viitorul sezon. Motivul? În fotbalul românesc e ca în Vestul Sălbatic! Competiţiile nu sunt guvernate de legi, ci de interese şi de manevre.

Atunci când s-a anunţat, la data de 24 mai, decizia retrogradării cluburilor Gloria Bistriţa şi Poli Timişoara pentru neprimirea licenţei era „definitivă şi irevocabilă". Cel puţin, aşa s-a lăudat Viorel Duru, directorul Comisiei de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal. Ulterior, s-a anunţat că nici FC Bihor, club ce a promovat din Liga a II-a, nu are dreptul de a juca în primul eşalon, neprimind nici el licenţa.

Practic, Comitetul Executiv al FRF ar fi trebuit să ratifice, ieri, aceste decizii, neavând competenţa de a le modifica. Având în vedere că trăim în România însă, tot ce a fost „definitiv şi irevocabil" acum 28 de zile s-a aruncat în aer ieri! „Adevărul" vă prezintă filmul evenimentelor.

Sandu s-a retras, Dragomir a dictat

Comitetul Executiv a început prin a aproba o serie de decizii deja luate precum numirea lui Victor Piţurcă şi a staff-ului său la cârma naţionalei. Când s-a ajuns la cel mai „fierbinte" punct al agendei de lucru, şi anume problema licenţierii, doi dintre membrii C. Ex. s-au retras! Mircea Sandu şi Vasile Avram au părăsit şedinţa. „Naşul" a motivat că nu mai poate asista la discuţii întrucât poate fi acuzat de subiectivism din cauza faptului că se află în proces cu Marian Iancu. În absenţa preşedintelui FRF, şedinţa a fost condusă de Dumitru Dragomir. A fost momentul în care „Corleone" s-a dezlănţuit, călcând în picioare regulamentele aflate în vigoare.

Şeful LPF a propus ca membrii Comitetului Executiv rămaşi în sală să voteze: 1- Primirea cluburilor Timişoara, Bistriţa şi Bihor în Liga I; 2- Anularea manualului de licenţiere pentru Liga I şi Liga a II-a pentru următorii trei ani.

Ceartă Stan - Mitică

După propunerea lui Mitică, a avut loc un schimb dur de replici între şeful Ligii şi Marius Stan. „Am fost împuternicit din partea a 14 cluburi din Liga I să înştiinţez Comitetul Executiv că noi nu acceptăm ca Timişoara şi Bistriţa să fie reprimite în prima ligă", a spus oficialul Oţelului. „Foarte bine! Eu, în calitate de preşedinte al Ligii, propun să se voteze", a contraatacat Dragomir. Cum au existat nouă voturi pentru menţinerea cluburilor Poli Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor în Liga I, două voturi contra şi două abţineri, timp de aproximativ 15 minute părea că cele trei formaţii vor juca în primul eşalon în noul sezon. Asta până când în sală a revenit Mircea Sandu. „Rezultatul votului este nul. Comitetul Executiv nu are competenţa de a decide cine poate juca în Liga I şi cine nu", a spus „Naşul".

TAS decide la 10 iulie

Totuşi, şeful FRF le-a lăsat o ultimă „portiţă" de scăpare echipelor fără licenţă. Comitetul Executiv de ieri a scos din regulament paragraful care nu le permitea cluburilor sa se adreseze TAS-ului în probleme de licenţiere. Drept urmare, Timişoara, Bistriţa şi Bihor se pot adresa forului de la Lausanne. Teoretic, acesta poate anula deciziile luate în România şi să le acorde celor trei grupări dreptul de a juca în noul sezon al Ligii I. Oficialii bănăţenilor se aşteaptă ca verdictul de la TAS să fie anunţat până la data de 10 iulie. Noua ediţie de campionat va debuta la data de 22 iulie.

Sportul a pierdut la TAS

La finalul sezonului 2005-2006, Sportul s-a clasat pe locul 4 în Liga I, însă, cu două săptămâni înainte de startul noului sezon, a fost retrogradată din cauza neprimirii licenţei. „Studenţii" s-au adresat celor de la TAS, însă memoriul lor a fost respins de forul de la Lausanne.

Ce reguli a încălcat Dragomir

- Comitetul Executiv al FRF nu avea competenţa de a acorda sau de a retrage licenţe. Trebuia să fie doar informat asupra deciziilor luate de Comisia de Licenţiere din cadrul FRF.

- Comitetul Executiv nu putea să supune votului reprimirea în Liga I / retrogradarea cluburilor Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa. Acelaşi lucru era valabil şi în cazul celor de la FC Bihor, formaţie care a promovat din Liga a II-a, însă n-a obţinut licenţa necesară participării în Liga I.

- Comitetul Executiv n-a ţinut cont de cererea scrisă a 14 cluburi din Liga I care, prin reprezentantul lor, Marius Stan, au anunţat că se opun revenirii Bistriţei şi a Timişoarei în prima ligă.

TAS şi românii

- 2009 - A dat şase puncte înapoi Timişoarei - Comisiile autohtone au hotărât penalizarea grupării de pe Bega cu şase puncte din cauza faptului că bănăţenii ar fi folosit culorile şi sigla vechii formaţii. TAS a răsturnat decizia, iar trupa lui Marian Iancu (foto) a prins un loc de Liga Campionilor.

- 2011 - I-a dat palmaresul înapoi lui Poli - Timişoara a mai beneficiat de o decizie favorabilă din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Juraţii de la Lausanne au hotărât că palmaresul Politehnicii Timişoara aparţine clubului şi nu lui Claudio Zambon.

- 2011 - Neprogramarea meciului Pandurii - Oţelul - S-a decis păstrarea deciziei ca Pandurii să piardă meciul cu 0-3 la masa verde din cauza datoriilor către clubul Dinamo.

DUMITRU COSTIN  PREŞEDINTE AFAN:
„Schimbăm legile după cum bate vântul"



„Adevărul": Aţi votat alături de Marius Stan împotriva cluburilor fără licenţă. Cum s-a ajuns la acest vot?

Dumitru Costin (foto): Comitetul Executiv a luat-o razna! N-ar avea competenţa de a trece peste decizia Comisiei de Licenţiere. Dragomir însă a insistat să votăm, a venit la şedinţă cu o strategie pe care a aplicat-o după ce Mircea Sandu a ieşit din sală.

Practic, ce s-a votat?

Primirea echipelor Poli Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor în Liga I şi anularea manualului de licenţiere pentru Liga I şi Liga a II-a în următorii trei ani. S-a votat la pachet, ca la nuntă!

Totuşi, manualul de licenţiere n-a fost anulat, ci doar modificat.

Aşa este. De acum însă, acest manual nu mai are nicio valoare. De ce? E simplu. Se vrea aplicarea retroactivă a noului regulament de licenţiere în cazul celor de la Timişoara, Bistriţa şi Bihor. Dacă s-ar întâmpla aşa ceva, atunci înseamnă că, şi pe viitor, orice decizie poate fi anulată în cazul unor formaţii care nu iau licenţa.

Cum a fost posibil, totuşi, să fie supus votului ceva ce nu era de competenţa Comitetului Executiv?

Fiindcă ne raportăm la regula bunului plac. Schimbăm legile după cum bate vântul.

UEFA a exclus Timişoara din Europa fiindcă n-a primit licenţa. Ne poate pedepsi dacă Poli, Bihor şi Bistriţa primesc, totuşi, dreptul de a juca în Liga I?

Nu. România nu riscă nimic. Asta ne-a spus şi trimisul UEFA, italianul Andrea Traverso. Ne-a zis că noi ne organizăm singuri competiţia internă, după regulamentele noastre.

"Mitică, săracul, vrea să ajute, dar trebuie să ajuţi cu legea în mână. Timişoara şi Bistriţa sunt retrogradate. Şi-au câştigat însă dreptul de a merge la TAS."
Mircea Sandu
preşedinte FRF

S-a modificat regulamentul: liber la datorii către stat!

image

Bistriţa lui Jean Pădureanu a retrogradat din cauza unei datorii de 100.000 de euro către stat  Foto: Adevărul



Dumitru Dragomir n-a reuşit să salveze, deocamdată, Timişoara, Bistriţa şi Bihorul, însă s-a asigurat că, pe viitor, nu vor exista cazuri similare. Cum? A propus şi a obţinut modificarea manualului de licenţiere. Dacă până acum, echipele care aveau datorii la bugetul de stat şi restanţe către jucători şi alte cluburi nu primeau licenţa pentru Liga I, din sezonul viitor, regulamentul va fi mult mai permisiv.

Va conta la TAS?

„Licenţiatorul (însemnând Administraţia de licenţiere şi Comisiile) nu va mai ţine cont, în evaluarea cluburilor începând din următorul ciclu de licenţiere, de eventualele datorii ale acestora faţă de stat", a anunţat site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal. Se pare că de această modificare a regulamentului se vor agăţa cei de la Timişoara, Bistriţa şi Bihor în demersul lor la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Numai că aici apar două probleme. În primul rând, e greu de crezut că forul de la Lausanne va aplica retroactiv noul regulament, în condiţiile în care, în mod normal, el vizează ciclul de licenţiere din sezonul viitor. Apoi, cei de la Timişoara n-au primit licenţa fiindcă, pe lângă datoriile către stat, au şi restanţe de un milion de euro către clubul Benfica, în contul transferului lui Sepsi.

"De frică, cei de la Comitetul Executiv au modificat manualul de licenţiere şi au anulat paragraful care nu ne permitea să apelăm la TAS. "
Marian Iancu
finanţator Timişoara

"Pe Mircea Sandu nu-l înţeleg de la un timp. A luat-o aşa... de unul singur. Dragomir mi-a spus că trebuie să apelez la TAS."
Jean Pădureanu
preşedinte Bistriţa

"La nivel de comisii, România este de teapa Bangladeshului. Oricum, FIFA şi UEFA nu recunosc nimic din ce se întâmplă la noi."
Adrian Porumboiu
finanţator FC Vaslui

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite