Mitică le râde în nas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, pare să pună beţe în roate consorţiului Antena 1&RCS-RDS Şeful Ligii Profesioniste de Fotbal a programat patru meciuri din primele etape ale Ligii I

Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, pare să pună beţe în roate consorţiului Antena 1&RCS-RDS

Şeful Ligii Profesioniste de Fotbal a programat patru meciuri din primele etape ale Ligii I la aceeaşi oră, în dezavantajul grupului Intact şi al cluburilor de fotbal.

Dacă şeful LPF spune că decizia lui avantajează cluburile de fotbal, Sorin Oancea, vicepreşedinte Antena 1, declară: "Nu am ce să mai comentez, mai ales acum, când aproape am lansat postul de sport. Ne vom descurca aşa cum vom putea". Intact ripostează şi lansează un post simulcast, o televiziune simultană.

Astfel, telespectatorii vor putea urmări simultan pe gsp TV toate meciurile programate la aceeaşi oră de către LPF: partidele U Craiova - Poli Iaşi şi FC Braşov - Urziceni vor fi difuzate pe gsp TV 1, respectiv gsp TV 2. "Vom asista la un război. Costurile acestui conflict, pe care şeful Ligii îl duce cu câştigătorii licitaţiei, vor fi achitate de către cluburi şi microbişti", spune Cătălin Tolontan, redactor-şef la "Gazeta Sporturilor", pe blogul său.

Mitică, în relaţii cu Vântu?

El explică că echipele, jucătorii şi sponsorii vor fi submediatizaţi, tocmai pentru că nu există capacitatea tehnică să fie transmise toate cele şase partide într-o singură seară. Nu se pot ignora nici pierderile în ceea ce priveşte veniturile din publicitate pe care Intact le va încasa în urma acestor meciuri. "Şeful Ligii se comportă ca şi cum nu a câştigat cine trebuie", adaugă Tolontan.

Nu este prima dată când Mitică Dragomir face lucrurile aşa cum vrea el. La începutul lui aprilie, la două săptămâni de la câştigarea licitaţiei pentru meciurile din Liga I de către Antena 1, el refuză să semneze contractul cu consorţiul Antena 1&RCS-RDS, fără a-şi motiva alegerea. Apoi, Realitatea Media devine partenerul LPF pe cinci ani, contra sumei de 1,2 milioane de euro pe an.

În urma acestui parteneriat, Realitatea a primit difuzarea câte unui spot la începutul fiecărei partide transmise de Antena 1. De aici până la speculaţiile că Mitică a fost deranjat de faptul că Antena 1 a luat drepturile de difuzare nu a mai trecut mult timp. Voci din piaţă au spus că Dragomir ar fi vrut ca Realitatea Media, trustul lui Sorin Ovidiu Vântu, să câştige.

În urmă cu aproape trei ani, Liga lui Mitică vinde postului Telesport, deţinut de Horaţiu Nicolau, drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I pe perioada 2005-2008. Televiziunea sportivă este cumpărată cu puţin timp înainte de licitaţia din martie de către Realitatea Media, pentru a-şi consolida oferta. Realitatea Media pierde la mustaţă meciurile în favoarea consorţiului dintre Intact şi operatorul de cablu, RCS-RDS.

Finanţatorii protestează

Aflarea programării meciurilor din primele două etape, anunţată de "Gazeta Sporturilor" ieri, a generat diverse reacţii. Cea mai vehementă a venit din partea patronului echipei Gloria Buzău, Constantin Bucur. "Vom face un memoriu. Noi ne-am străduit să ne facem nocturnă, pe care o vom inaugura pe 16 iulie, şi ne programează să jucăm pe căldură, de la ora 18.00.

Nu sunt de acord!", ne-a declarat Bucur. Alte cluburi, ca FC Braşov, Gaz Metan şi Oţelul, s-au resemnat întrucât stadioanele lor nu au nocturnă. "Nu avem ce face în prima etapă pentru că la Braşov nu există altă posibilitate. Dacă la un meci de-al nostru acasă ar fi fost acea oră, am fi protestat", a spus Mihai Stoica, managerul general al Unirii Urziceni.

Mitică: "Ţin partea cluburilor"

Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, justifică în acest mod programarea la aceeaşi oră a meciurilor din Liga I. Programarea mai multor partide din cadrul unei etape din campionatul Ligii I de la aceeaşi oră a născut nedumeriri. O problemă este şi ora de începere, 18.00, când căldura va fi un duşman foarte mare al fotbaliştilor.

Adevărul: Domnule Dragomir, programarea primelor două etape este bătută în cuie?

Dumitru Dragomir: Este o propunere, dar se mai pot efectua modificări.

În prima etapă, mai multe meciuri au programat startul de la ora 18.00. Nu va fi foarte cald la acea oră?

18.00 este ora oficială stabilită de FRF. Când să joace? La lăsarea întunericului? Multe cluburi nu au instalaţie de nocturnă şi nu au ce face. Abia din sezonul 2009-2010 va fi obligatoriu ca toate grupările din Liga I să fie dotate cu instalaţie de nocturnă pentru a primi licenţa de club profesionist.

Dar de ce sunt mai multe partide la aceeaşi oră, iar etapele sunt întinse pe doar două zile, sâmbăta şi duminica?

Am decis ca din sezonul acesta să primeze interesul cluburilor şi nu al televiziunilor, cum s-a întâmplat până acum. Am luat modelul italian. Dacă am împărţit banii din drepturile de televizare conform grilei italiene, am hotărât ca şi televizările să se facă tot după modelul din Italia. Vedeţi cum se fac televizările acolo!

Totuşi, cei care au câştigat drepturile TV au dat o grămadă de bani. Interesul lor nu contează?

Din drepturile TV se putea obţine şi mai mulţi bani. Cei care au câştigat sunt partenerii noştri, o să ţinem cont de doleanţele lor, dar eu voi susţine interesul cluburilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite