"Mingea este rotundă pentru toată lumea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta e sloganul Cupei Mondiale la fotbal a homosexualilor care a început ieri în capitala Argentinei, Buenos Aires, una dintre destinaţiile turistice preferate ale comunităţii gay Cea

Acesta e sloganul Cupei Mondiale la fotbal a homosexualilor care a început ieri în capitala Argentinei, Buenos Aires, una dintre destinaţiile turistice preferate ale comunităţii gay

Cea mai importantă competiţie fotbalistică a lumii gay s-a pus în mişcare în Argentina, unde 500 de fotbalişti din 28 de ţări luptă pentru Cupa Mondială a Homosexualilor. Concurează echipe din America de Nord, America de Sud, Europa şi Australia, unele formate din jucători profesionişti, altele din amatori.

Turneul se va desfăşura pe terenuri din parcul Sarmiento din Buenos Aires, finala urmând a fi disputată pe arena de 9.000 de locuri a clubului de ligă secundă Defensores de Belgrano.

Competiţia este patronată de Federaţia Internaţională de Fotbal a Homosexualilor şi Lesbienelor (IGLFA) şi are deja o vechime de peste 10 ani. Pentru prima oară în America Latină, cupa este găzduită de una dintre destinaţiile preferate ale homosexualilor, Buenos Aires, unde anual vin să-şi petreacă vacanţele 450.000 de reprezentanţi ai comunităţii gay, aproximativ 15% din totalul turiştilor.

Englezii sunt campioni

În acest an, o echipă din Mexic a propus un slogan care a fost adoptat rapid ca mottoul turneului: "Mingea este rotundă pentru toată lumea", în special pentru că turneul nu e doar o întrecere sportivă, ci şi un eveniment care luptă împotriva discriminării. Organizatorii sunt mândri că au obţinut susţinerea Federaţiei Argentiniene de Fotbal, un lucru aproape imposibil acum câţiva ani.

Stonewall FC, din Londra, este campioana en-titre. Portarul şi managerul britanicilor, Eric Armanazi, susţine că turneul va câştiga în popularitate în următorii ani. "S-au schimbat foarte multe faţă de acum 10-15 ani. Nu am mai întâlnit ample manifestări homofobice ca în trecut şi sunt încrezător în potenţialul evenimentului", a declarat Armanazi.

Şi preşedintele IGLFA, Tomas Gomez, e optimist: "Homosexualii joacă fotbal de multă vreme, aşa că nu ne-a fost greu să înfiinţăm o asemenea competiţie. Am vrut să arătăm că şi homosexualii sunt <> ". Între meciuri, participanţii vor discuta despre homofobia din fotbal la mai multe seminarii.

Finalul, într-un club de noapte

Ultimul act al competiţiei va avea loc pe 29 septembrie pe stadionul "Juan Pasquale", pe care joacă în mod normal echipa de ligă secundă Defensoreds de Belgrano. În schimb, organizatorii au decis ca festivitatea de premiere să aibă loc într-unul dintre luxoasele cluburi de noapte ale capitalei argentiniene.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite