Meciurile de la Cupa Mondială ridică nivelul de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine se gândea că modul cel mai bun de relaxare este de a privi meciurile de la Cupa Mondială, cu o bere în mână, ar trebui să-şi reconsidere opţiunile. Britanicii au început să cerceteze

Cine se gândea că modul cel mai bun de relaxare este de a privi meciurile de la Cupa Mondială, cu o bere în mână, ar trebui să-şi reconsidere opţiunile.
Britanicii au început să cerceteze reacţiile fanilor în momentul în care aceştia urmăresc evoluţia naţionalei antrenate de suedezul Sven Goran Erikkson. "Vom fi în măsură să determinăm dacă suporterii englezi tind să devină mai nervoşi şi mai stresaţi în timpul partidelor", a spus cercetătorul Mike Gleeson. Studiile făcute până în acest moment au reliefat faptul că un meci de fotbal poate provoca chiar şi atacuri de cord, deşi câştigarea Cupei Mondiale induce o stare de bine în rândul naţiunii care se impune. Pentru a analiza reacţia fanilor, cercetătorii au închis 20 de suporteri într-o cameră în care se afla un televizor care difuza partida Anglia - Trinidad&Tobago. Toţi suporterii au reacţionat zgomotos la fiecare ratare sau la fiecare minge salvată de către portar. În plus, la final, englezii au început să danseze şi să chiuie. Ca să determine nivelul de stres al subiecţilor, acestora li s-a măsurat ritmul bătăilor inimii la fiecare cinci secunde, iar un calculator a calculat media, la fiecare cinci minute. De asemenea, s-au luat mostre de salivă, iar după meci fanii au răspuns la un chestionar. "În timpul primului experiment, meciul Anglia - Paraguay, unii suporteri au înregistrat 95-100 bătăii ale inimii pe minut, în condiţiile în care normalul se situează la 70 de bătăi pe minut.
De asemenea, fanii au produs jumătate din cantitatea normală de salivă, ceea ce indică un nivel de stres ridicat", a declarat Gleeson. Dar rezultatele studiilor de salivă ar putea fi negate din cauză că suporterilor li s-a oferit bere înainte de a fi testaţi. "Adevarăta performanţă nu se face prin astfel de rezultate", a spus, după meci, Thane Pierre, un suporter din Trinidad&Tobago, care nu s-a arătat prea supărat din cauza înfrângerii echipei sale, însă a recunoscut că s-a agitat destul de mult.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite