Meciul "se joacă" pe două arene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi partida se dispută pe stadionul "Ion Moina", 5.000 de susţinători ai CFR-ului vor vedea meciul pe propriul teren, pe două ecrane uriaşe, amplasate pe gazon Meci în toată regula

Deşi partida se dispută pe stadionul "Ion Moina", 5.000 de susţinători ai CFR-ului vor vedea meciul pe propriul teren, pe două ecrane uriaşe, amplasate pe gazon

Meci în toată regula şi pe stadionul din Gruia, unde 5.000 de susţinători ai CFR Cluj sunt aşteptaţi astăzi să vizioneze partida CFR 1907 - "U" Cluj pe două ecrane gigantice. Galeriile echipelor se pregătesc de show, cu marşuri prin tot oraşul, iar microbiştii au rezervat deja localurile. Toate acestea au mutat capitala fotbalului românesc la Cluj.

Suporterii "ceferişti" le fac concurenţă celor de la "U", chiar dacă galeria lor a primit doar 350 de bilete la marele meci. Ei vor putea viziona partida pe stadionul din Gruia, unde sunt amplasate în această dimineaţă două ecrane gigantice, iar intrarea este liberă.

Conducerea clubului CFR a luat măsuri de siguranţă ca la un meci oficial, deoarece sunt aşteptate 5.000 de persoane. "Am mobilizat o firmă de pază, pentru a asigura ordinea. Cu siguranţă, suporterii vor sărbători victoria aici, dacă va câştiga CFR", a declarat administratorul arenei din Gruia, Ioan Pop. În tot acest timp, la meciul din "Ion Moina" vor fi prezente 7.000 de persoane, capacitatea maximă a stadionului.

"Dacă vom fi atacaţi, vom riposta"

Galeriile celor două echipe şi-au pus la punct programul pentru meciul de după-amiază. Suporterii Universităţii se întâlnesc la ora 14.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. "Vom fi în jur de 2.000, probabil mulţi dintre noi vom merge direct la stadion. Oricum, în Moina se va auzi doar "Haide U", a declarat Călin Mişan, membru al facţiunii "Vecchia Guardia".

Dacă Universitatea va câştiga, suporterii susţin că vor face o noapte albă. "O să sărim pe garduri de fericire, şi vom ieşi în piaţă, pentru a sărbători", a evidenţiat Călin Mişan.

Pe de altă parte, galeria ceferistă se va întâlni, la aceeaşi oră, pe stadionul din Gruia, iar la 15.30 se va îndrepta spre Moina. "Nu am pregătit nimic deosebit în coregrafia noastră. Vom intona cântecele deja cunoscute", ne-a declarat Mihai Domşa, din cadrul "Commando Gruia". Membrii galeriei susţin că nu le este frică de eventualele conflicte cu cei de la "U".

"Dacă se va întâmpla să fim atacaţi, vom riposta, dar am pretenţia ca forţele de ordine să îşi facă datoria", a adăugat Mihai Domşa. Ambele grupări vor fi însoţite, pe drumul spre stadion de jandarmi şi poliţişti. Eventuala victorie a feroviarilor va fi sărbătorită, după spusele suporterilor, pe arena din Gruia, unde se vor întoarce după meci.

Febra meciului de astăzi se face simţită în fiecare colţ al oraşului. Localurile sportive, şi nu numai, au fost deja închiriate de suporteri. "La Liga", de exemplu, ce aparţine finanţatorului CFR Cluj, Arpad Paszkany, toate mesele erau rezervate încă de luni. Tot aici, vor urmări meciul şi soţiile fotbaliştilor de la CFR. "Jessica şi fiica noastră, Daniela, în vârstă de 3 ani, vor fi acolo de la ora 16.00, împreună cu celelalte soţii ale fotbaliştilor", ne-a spus "pantera" Antonio Semedo. Cei de la "U" se vor întâlni şi ei în diferite localuri din Cluj-Napoca, cum ar fi restaurantul cu acelaşi nume, de pe strada Pavlov.

Fanii au intrat peste cei de la "U"

Aproximativ 100 de suporteri ai echipei Universitatea Cluj i-au aşteptat pe jucători, la antrenamentul de după-amiază, şi le-au strigat să-şi apere corect şansele în partida cu CFR. Singurul fotbalist care a ripostat a fost Nemanja Jovanovic, acesta înjurându-i pe fani. În acel moment, unul dintre suporteri a sărit gardul şi s-a îndreptat spre Jovanovic cu intenţia de a-l lovi, dar atacantul s-a refugiat în vestiar. Ceilalţi fani au forţat intrarea în vestiarul echipei, lucru împiedicat de preşedintele Anton Doboş, care a fost chemat de Cristian Silvăşan. Spiritele au fost calmate de poliţie şi firma de pază de la stadion. În cele din urmă, fotbaliştii şi-au început antrenamentul, dar fanii au rămas la porţi şi au continuat să scandeze împotriva lor: "De pierdeţi cu CFR, vă rupem picioarele!", Mercenarii!" sau "Vânduţilor!".

Jula: "Ardealul aşteaptă titlul!"

Fost jucător la ambele echipe, Vasile Jula exclude varianta unui aranjament între Universitatea şi CFR Cluj. Jucătorul crede că echipa din Gruia merită să triumfe astăzi

Vasile Jula, jucător care a evoluat atât la "U", cât şi la CFR, spune că "feroviarii" merită să devină campioni. În sezonul trecut, Jula, ajuns între timp la Dacia Mioveni, a fost suspectat de conducerea CFR-ului că nu şi-ar fi apărat corect şansele într-un meci cu Steaua. Alături de Jula au fost suspectaţi şi Anca, Minteuan şi Coroian.

Adevărul: Ai jucat şi la "U", şi la CFR, cu cine vei ţine acum?

Vasile Jula: Sincer, mi-e destul de greu să aleg. Iar dacă "U" ar fi avut şanse să scape de la retrogradare în cazul unei victorii, atunci chiar că mi-ar fi fost imposibil.

În condiţiile de acum, mai ales că am jucat mai recent la ei şi am o grămadă de prieteni acolo, aş vrea să câştige CFR-ul. În plus, cred că tot Ardealul aşteaptă ca titlul de campioană să ajungă aici.

O să vii şi tu la meci?

Nu ştiu sigur, acum sunt acasă, la Zalău, o să mă hotărăsc abia mâine (azi - n.r.).

Nu regreţi că ai plecat de la CFR exact înainte ca echipa să ajungă în Liga Campionilor?

Normal că regret acest lucru, dar nu pot fi supărat pe cei de acolo. Asta a fost politica clubului, pot să înţeleg acest lucru, iar conducerea s-a purtat foarte bine cu mine, atât în cei trei ani petrecuţi acolo, cât şi la plecare. N-am nimic ce să le reproşez.

Crezi că se va juca pe bune sau "U" se va preda?

Sunt convins că nu va fi niciun aranjament! Orgoliile sunt prea mari, aşa că va fi un meci cu scântei. Diferenţa de valoare dintre cele două echipe este foarte mare pe hârtie, dar în teren asta nu va mai conta. Chiar dacă e deja retrogradată, "U" va juca pentru onoare. Iar ceferiştii trebuie să fie extrem de atenţi şi să joace la fel cum ar face-o împotriva Stelei, altfel s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută.

A fost acest campionat unul curat?

Eu zic că da, dar nu pot băga mâna în foc, pentru că nu ştiu eu ce se petrece la alte cluburi. Sigur, s-au scris multe şi în presă, dar până nu apare o dovadă concretă, toate sunt simple zvonuri.

Ce crezi, merită CFR Cluj să devină campioană?

Cu vârf şi îndesat. La CFR s-au făcut investiţii mari şi cu cap, spre deosebire de alte părţi. În plus, la club e o atmosferă profesionistă cum n-am mai întâlnit nicăieri. Ar fi mare păcat ca munca de un an de zile a oamenilor de acolo să se piardă în ultimele 90 de minute ale sezonului.

Mureşan se crede 90% campion

CFR Cluj se vede deja cu titlul în mână, dar va juca meciul decisiv cu "U" Cluj fără Fabbiani, neinclus de Ioan Andone în lot

Preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan, se îndoieşte că Universitatea ar putea fi motivată de Steaua. Mureşan a refuzat să comenteze informaţiile apărute în presă, conform cărora preşedintele lui "U" ar fi afirmat că va primi bucuros bani de la echipa bucureşteană, pentru a încurca pe CFR.

"Nu cred că Doboş a declarat asta", a spus Mureşan, care a infirmat şi informaţia că ar fi făcut o ofertă de 3 milioane de euro pentru atacantul Dorin Goga de la Universitatea, chiar înainte de partidă. "Goga e valoros, dar nu am oferit această sumă. Nimeni nu valorează 3 milioane de euro din campionatul intern", a spus Mureşan. Şeful CFR s-a arătat supărat şi pentru faptul că s-a afirmat că echipa sa a dat bani pentru ca Dinamo să bată Steaua. De altfel, Mureşan va sesiza Comisia de Disciplină a FRF, pentru ca Becali să dea explicaţii. "Gigi Becali trebuie chemat la Comisie, să răspundă şi să dovedească afirmaţia, la fel ca şi Goian", a spus Mureşan.

Deşi s-a arătat dezamăgit de retrogradarea lui "U" Cluj, pe care o vrea revenită cât mai repede în primul eşalon, Mureşan nu concepe decât victoria echipei sale pe stadionul "Ion Moina". "Am încredere în Ando, victoria şi campionatul sunt tot mai aproape. Dacă până în etapa precedentă campionatul era doar pe jumătate cert, acum este 90 la sută", crede Mureşan.

Vedeta Fabbiani nu joacă

Andone a anunţat că şi-a alcătuit lotul de 20 de jucători pentru ultimele două partide din acest sezon, etapa 34 şi finala Cupei, din care, surpriză de proporţii, lipseşte argentinianul Fabbiani, achiziţionat de clujeni pentru 2,2 milioane de dolari. Ceea ce se ştie sigur este că nu sunt jucători indisponibili, la fel se cunoaşte şi numele celor care nu fac parte din lotul pentru meciul cu "U": Hirschfeld, Fabbiani, Freddy, Didy şi Ogbonna. Pentru finala de Cupa României de sâmbătă, cu Unirea Urziceni, ar putea apărea însă posibile schimbări. Victoria lui Dinamo asupra Stelei a determinat şi o schimbare de strategie din partea lui Andone. "Iniţial am dorit să menajăm câţiva titulari, pentru finala Cupei, dar acum nu mai e cazul", a spus Andone.

O rivalitate care s-a născut prin desfiinţarea altora!

Universitatea Cluj - CFR, meciul care poate decide campioana României, e departe de a fi un "clasic" al Ardealului. CFR Cluj, fondat în 1907. "U" Cluj, în 1919. Făcând un calcul simplu, ai tinde să crezi că rivalitatea dintre cele două are aproape nouă decenii.

E drept, ele au avut parte de unele confruntări directe, mai ales în perioada predivizionară, când campionatul se juca în primă fază pe regiuni.

După 1932 însă, în timp ce Universitatea a ajuns în primul eşalon, CFR se chinuia prin hârtoapele campionatului districtual şi ceva mai târziu prin "C" şi "B". Dacă ar fi să exagerăm, afirmând că pe-atunci exista între ele o rivalitate, e ca şi când ai spune că în prezent ar fi aşa ceva între Dinamo şi Inter Gaz. Adevărată rivalitate la Cluj a fost între Universitatea şi România, ultima fiind echipa cartierului Mănăştiur, echipă devenită mai târziu Victoria.

Cele două au convieţuit pe prima scenă timp de trei sezoane (între 1934-1937), după care Victoria a luat-o treptat, dar sigur, la vale, după război destrămân-du-se. O altă echipă mai de anvergură din Cluj a fost Clubul Atletic sau KAC (devenită mai tarziu Ferar), care în timpul Dictatului de la Viena a ocupat locul 3 în campionatul maghiar. Aceasta avea, în ediţia de campionat 1947-1948, să fie "înghiţită" (fuziune prin absorbţie) de CFR Cluj, care în acest mod debuta în primul eşalon.

Atunci au avut loc primele confruntări la nivel înalt între "U" şi CFR. De altfel, caz unic pentru un oraş din provincie, Clujul a avut în acea ediţie trei reprezentante în Divizia A, pe lângă cele două menţionate mai fiind şi Dermata - echipa fabricii de pantofi. Rivalitatea dintre "U" şi CFR s-a ascuţit cu adevărat din 1969, când echipa feroviară a promovat în "A" şi a stat o perioadă de şapte sezoane, până în 1976, când a retrogradat împreună cu concitadina sa.

Se poate observa deci că rivalitatea dintre cele două a prins contur în primul rând pentru că, din diverse motive, celelalte echipe din Cluj au fost cernute de sita timpului, CFR şi Universitatea fiind singurele rămase sus. Chiar dacă "U" a fost considerată în cea mai mare parte a timpului echipa-fanion a oraşului, bilanţul direct îi este favorabil CFR-ului. (Daniel Nazare)

"CFR-ul avea 30 de suporteri"

Antrenorul Universităţii Cluj, Alpar Meszaros, a declarat că se teme de reacţia celor două galerii clujene, dar a ţinut să-i şi ironizeze pe fanii CFR-ului. "Eu voi ieşi cel mai şifonat, indiferent de rezultat. CFR-iştii mă vor înjura dacă le luăm titlul, iar fanii noştri vor proceda la fel dacă vom pierde. În urmă cu trei ani, CFR-ul avea 30 de suporteri, 10 erau taximetrişti şi 20 lucrau la CFR", a declarat Meszaros.

"M-au felicitat opt preşedinţi!"

Preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan, a mărturisit că a fost felicitat de mai mulţi şefi din Liga 1, după victoria lui Dinamo cu Steaua, scor 2-1. "M-au sunat opt preşedinţi de club din România să mă felicite şi au spus că au chefuit în seara victoriei lui Dinamo. La finele săptămânii, titularii ar putea încasa 75.000 de euro", a mai spus Mureşan.

CFR domină duelul

În cele nouă partide jucate de CFR pe terenul Universităţii, gazdele de astăzi au câştigat o singură dată, în timp ce feroviarii au trei victorii. Cinci partide s-au terminat la egalitate. CFR stă bine şi la statistica generală. A câştigat opt din cele 19 partide jucate de cele două echipe până în acest moment. Alte opt meciuri s-au terminat la egalitate, în timp ce Universitatea are trei victorii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite