Maşinăria de trofee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a cucerit Supercupa Ucrainei cu Şahthior, Mircea Lucescu s-a detaşat în topul celor mai de succes antrenori români din istorie, ajungând la 24 de competiţii câştigate în carieră.

Cu Mircea Lucescu la timonă, "minerii" din Doneţk calcă aproape totul în picioare. Începând in 2004, de când a fost preluată de antrenorul român, Şahtior a strâns nu mai puţin de 15 succese, ultimul fiind Supercupa 2012 cucerită contra concitadinilor de la Metalurg (scor 2-0). „N-a fost foarte greu să luăm Supercupa pentru că echipa a devenit o măşinărie de câştigat trofee. În ultimii ani am schimbat mulţi jucători, dar forţa de joc a rămas constantă. Acum privim spre noua ediţie de campionat şi spre Liga Campionilor", a comentat Lucescu.

„Maşinăria de trofee" este nu numai Şahtior, ci chiar antrenorul ei, Mircea Lucescu. Cu acest ultim succes, „Il Luce" s-a detaşat în topul celor mai valoroşi antrenori români din istorie. Tehnicianul de 66 de ani a ajuns acum la 24 de trofee câştigate în cariera de antrenor, întinsă pe 33 de ani! El conduce şi la numărul de titluri obţinute, cu numai puţin de 10 astfel de performanţe, în trei ţări diferite: România, Turcia şi Ucraina. Diferenţa dintre Lucescu şi ceilalţi antrenori români e cel mai bine evidenţiată de faptul că următorul tehnician din top aflat în activitate, Ioan Andone, are cucerite abia 8 trofee!

Ziariştii din Ucraina l-au înţepat

La conferinţa de presă de după meciul cu Metalurg, jurnaliştii ucraineni şi-au amintit faptul că, anul trecut, după ce a pierdut Supercupa cu Dinamo Kiev, Mircea Lucescu a contestat utilitatea disputării trofeului în condiţiile în care Şahtior câştigase atât campionatul, cât şi cupa. „Un trofeu rămâne un trofeu. Dacă există o tradiţie a Supercupei, atunci trebuie s-o respectăm. În general, dacă o echipă face eventul, atunci meciul nu mai are sens. Dar pentru fani, pentru televiziuni şi pentru pregătirea noului sezon, Supercupa e foarte importantă", a dat-o la întors Lucescu.

"Într-adevăr, Mircea Lucescu ne-a adus 15 trofee, dar acest lucru e doar statistică. Pe mine mă interesează să câştig al 16-lea trofeu.
Rinat Ahmetov patron Şahtior

"Probabil că, dacă aş fi fost în România, s-ar fi făcut o supercooperativă ca să nu câştig. Acolo, când reuşesti, vine cineva şi îţi dă în cap. ''
Mircea Lucescu antrenor Şahtior

Şi Raţ colecţionează trofee la şahtior

Ajuns la Doneţk în 2003, cu un an înainte ca echipa să fie preluată de Mircea Lucescu, Răzvan Raţ are în tricoul lui Şahtior un palmares similar cu al antrenorului român. „Este a patra Supercupă şi al 15-lea trofeu câştigat aici, unul foarte important. Nu pot să spun că a devenit un obicei să ieşim învingători, dar sunt bucuros că putem scrie istoria acestui club", a declarat căpitanul naţionalei României.

Îi e frică de şampanie

La finalul sezonului trecut, după ce a cucerit campionatul în Ucraina, pentru a şasea oară, Mircea Lucescu şi-a certat fotbaliştii pentru „tupeul" de a-i fi aruncat cu şampanie în cap. După victoria de marţi din Supercupă, „Il Luce" a ezitat iar să participe la festivitatea de premiere de frică să nu fie din nou udat. „Se temea să nu fie stropit", a recunoscut miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, patronul echipei din Doneţk. Luându-şi înima în dinţi, Lucescu a apelat totuşi la o măsură de precauţie, el fiind cel care a deschis şampania şi şi-a udat elevii şi cel care a ţinut sticla pe tot parcursul ceremoniei de premiere.

Click pe imagine

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite