Marion Jones, îngerul decăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atleta americană de 32 de ani, care a uimit întreaga lume prin cele cinci medalii de aur cucerite la Olimpiada de la Sydney (2000), a pierdut toată averea şi gloria, furate prin dopaj S-a

Atleta americană de 32 de ani, care a uimit întreaga lume prin cele cinci medalii de aur cucerite la Olimpiada de la Sydney (2000), a pierdut toată averea şi gloria, furate prin dopaj

S-a născut la 12 octombrie 1975 în Los Angeles şi a devenit cunoscută în toată lumea după ce a câştigat un număr-record de cinci medalii la Olimpiada de la Sydney, din 2000 (100 m, 200 m, 4X100 m, 4X400 m, săritura în lungime).

A fost prima femeie milionară din atletism, ea primind pentru fiecare cursă la care participa câte 80.000 de dolari, la care se mai adăugau bonusuri de cel puţin 1.000.000 de dolari. În acest an, Marion Jones a recunoscut că a folosit steroizi înaintea Olimpiadei din Australia, astfel că toate rezultatele, începând cu anul 2000, i-au fost anulate. Totodată, ea a fost nevoită să returneze banii câştigaţi, astfel că, în acest moment, atleta este falită.

În liceu, Marion a câştigat, patru ani la rând, Campionatele Naţionale ale Californiei pe 100 metri. Încă de atunci a fost acuzată că se dopează, dar avocata Johnnie Cochran, care l-a apărat şi pe O.J. Simpson, a scos-o basma curată. Apoi, a primit o bursă pe baschet la "University of North Carolina" şi a intrat repede în atenţia tuturor după ce şi-a ajutat facultatea să câştige campionatul universitar. Dar a renunţat repede la o carieră în baschet şi s-a dedicat sprintului.

Decizia părea una bună, deoarece succesul nu a întârziat să apară. Cele cinci medalii la Olimpiada de la Sydeny sunt încă un record pentru această competiţie. Totodată, banii veneau pe bandă rulantă, Jones primind şi numeroase contracte publicitare.

Anturajul i-a dăunat

Încă de mică, Marion Jones a avut parte de antrenori care foloseau diverse metode de dopaj pentru a îmbunătăţi performanţele atleţilor pe care-i pregăteau. La început a fost pregătită de Trevor Graham, care i-a administrat sportivei EPO, un drog care măreşte numărul de globule roşii din sânge. Apoi, ea a intrat pe mâna canadianului Charlie Francis, cel care a recunoscut că i-a administrat steroizi sprinterului Ben Johnson.

Atleta a mai lucrat şi cu Steven Riddick, un alt antrenor care a fost implicat în multiple cazuri de dopaj, cel mai notoriu fiind al lui Tim Montgomery. Mai mult, şi bărbaţii cu care a fost măritată au fost implicaţi în diverse scandaluri de dopaj.

Este cazul primului ei soţ, atletul C. J. Hunter, care a primit interdicţie de a participa la Olimpiada din 2000 după ce a fost testat pozitiv cu steroizi. Interesant este faptul că Marion Jones nu a fost găsită pozitiv de niciunul dintre testele antidoping la care a luat parte până în anul 2006. Atunci, în luna iunie, la Campionatele Statelor Unite ale Americii, Jones a fost testată pentru EPO, un drog care îmbunătăţeşte performanţa atleţilor şi care este interzis.

Mai are doar 2.000 de dolari!

Sportiva nu a recunoscut decât în octombrie 2007 că a folosit diverse droguri pentru a-şi îmbunătăţi performanţele.

"Mi-am dezamăgit ţara. Îmi este ruşine de ceea ce am făcut. Vreau să cer iertare poporului american pentru că l-am dezamăgit şi sper ca într-o zi să fiu iertată", a spus Jones, care a fost suspendată pentru doi ani din toate competiţiile sportive.

La şapte ani după ce a câştigat cinci medalii la Sydney, Marion a ajuns falită. Federaţia Internaţională de Atletism a obligat-o să returneze toţi banii câştigaţi din premii, fiind vorba despre aproximativ 700.000 de dolari. Conform ziariştilor de la "Los Angeles Times", atleta mai are lichidităţi în valoare de... 2.000 de dolari. "Mă rog ca Dumnezeu să mă binecuvânteze, iar problemele financiare să se rezolve", a declarat Marion Jones.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite