Marian Cozma are statuie la Veszprem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În memoria handbalistului român, asasinat anul trecut într-o discotecă din Ungaria, a fost dezvelit un bust din bronz. La un an de la moartea lui Marian Cozma, municipalitatea din Veszprem împreună cu Fan Clubului MKB Veszprem au inaugurat o statuie în memoria handbalistului.

Evenimentul a avut loc în faţa sălii de sport din Veszprem, iar ceremonia a început cu intonarea celor două imnuri naţionale, maghiar şi român, de către Fanfara Aviaţiei Militare din Veszprem şi corul municipal. Pe timpul întregii comemorări, ninsoarea nu a contenit în oraşul din apropierea lacului Balaton, dar în ciuda vremii câinoase, cei aproape 3.000 de suporteri al echipei MKB Veszprem nu s-au mişcat din loc mai bine de o oră.

Pe scena amenajată special pentru acest eveniment au urcat, printre alţii, primarul oraşului Veszprem, ambasadorii celor două state, Mocsai Lajos, antrenorul echipei MKB Veszprem, Dejan Perici, căpitanul handbaliştilor, cât şi Petre Cozma, tatăl lui Marian Cozma şi Nicolae Onţanu, primarul Sectorului II al Capitalei.

„Veszprem nu uită. Omul moare cu adevărat doar atunci când este uitat. Marian Cozma va trăi mereu aici, în amintirea noastră. Mereu va fi cineva care să aprindă o lumânare în memoria lui", a spus Ianos Debreceni, primarul oraşului Veszprem. Suporterii au avut ocazia să vadă şi un scurt film despre Marian Cozma, proiectat pe un ecran gigant. Lajos Mocsai, antrenorul echipei maghiare, a fost extrem de emoţionat de eveniment.

„Pe statuie se află o linie care simbolizează o viaţă întreruptă. Aceasta trece, imaginar, spre cer, prin mingea aruncată de Marian, care priveşte în sus. Este legătura între pământ şi cer", a declarat Mocsai.

Investiţie de 16.700 de euro

Petre Cozma le-a mulţumit tuturor celor care au pus umărul la realizarea monumentului. „Prin Marian am avut ocazia să vă cunosc. Fiul meu a fost mândru de voi. Acum văd că şi voi sunteţi mândri de el. Aţi ridicat o statuie în amintirea lui. Eu am rămas aici, pe pământ, să vă iubesc mai departe, cum v-a iubit el. Prin el vă transmit toată dragostea mea", a spus Petre Cozma, care a primit din partea Primarului din Veszprem placheta de onoare a oraşului.

Statuia a costat 4,6 milioane de forinţi(16.700 euro). Soclul este înalt de 2,5 metri, iar bustul lui Marian Cozma, realizat din bronz, are 1,5 metri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite