Marian Oprea, "dopat" de eşecul de la Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a ratat câştigarea unei medalii la Campionatele Mondiale în sală, deţinătorul celui mai bun rezultat din lume în proba de triplusalt, Marian Oprea, s-a întors acasă, la Piteşti.

După ce a ratat câştigarea unei medalii la Campionatele Mondiale în sală, deţinătorul celui mai bun rezultat din lume în proba de triplusalt, Marian Oprea, s-a întors acasă, la Piteşti. După o vacanţă de o săptămână, el îşi va relua pregătirile în vederea sezonului în aer liber, având drept obiectiv un loc pe podium la Europenele de la Goteborg.
- Înaintea concursului erai cotat cu prima şansă la medalia de aur, şi chiar îţi propuseseşi să baţi recordul lumii. Ce s-a întâmplat?
- Niciun concurs nu seamănă cu altul. În calificări am fost relaxat, m-am simţit foarte bine şi am sărit uşor 17,25 m. În finală nu am mai avut aceeaşi stare. După concurs am vorbit cu brazilianul Jadel Gregorio, care îmi este prieten. S-a mirat că am ratat o medalie şi chiar m-a întrebat dacă nu am probleme de sănătate. E adevărat că înainte cu o săptămână de plecarea la Moscova am avut dureri la ambele picioare, care m-au chinuit vreo două zile. Dar nu acesta este motivul eşecului meu, pentru că apoi mi-am revenit. Pur şi simplu nu a fost ziua mea cea mai bună.
- Te demoralizează acest rezultat?
- E normal că, plecând ca favorit, prima senzaţie pe care o resimţi să fie de supărare. Dar în niciun caz nu sunt demoralizat. Din contră. Acum am un motiv în plus să mă mobilizez şi mai mult, ca să demonstrez că a fost doar un accident. Există şi o parte plină a paharului: locul patru la Campionatele Mondiale înseamnă totuşi o performanţă bună, iar 17,34 m nu este deloc un rezultat prost.
- Nu crezi că un psiholog te-ar fi ajutat în momentele dificile?
- În întreaga mea carieră nu am colaborat decât o dată sau de două ori cu un psiholog. Este o necesitate, dar nu singura. Pentru că performanţă nu înseamnă doar antrenamente. Ai nevoie de psiholog, medic, nutriţionist, dar toate astea nu sunt treaba antrenorului sau a sportivului. În România, şi nu doar la atletism, lucrurile merg cum merg. Se doresc rezultate, dar nu se asigură condiţii dintre cele mai bune.
- Ce vei face în viitorul apropiat?
- Acum sunt la Piteşti. Am o săptămână de vacanţă, dar nu mi-am făcut încă niciun plan. Vreau, în primul rând, să mă relaxez. Apoi voi începe pregătirile pentru sezonul în aer liber. Probabil că în luna mai voi participa la primele concursuri. În august, la Goteborg, sunt Campionatele Europene, la care doresc să câştig o medalie.

Floroiu îşi asumă răspunderea
Preşedintele federaţiei, Ilie Floroiu, nu a fost prezent la Moscova, rămânând acasă pentru organizarea Crosului Balcanic. "Nu ne-am realizat obiectivul şi îmi asum răspunderea. Mi-e greu să spun ce s-a întâmplat. Oprea a vrut prea mult, iar la Maria Cioncan cred că a fost vorba despre o eroare tactică. Nu este pentru prima oară când nu cucerim medalii şi, probabil, nici ultima. Nu cred că atletismul se află în criză. În 2003, tot la Mondialele în sală s-a întâmplat să nu luăm nicio medalie, iar un an mai târziu, la Olimpiadă, am urcat de trei ori pe podium", ne-a declarat fostul mare atlet.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite