Marginalizat din cauza handicapului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atletul sud-african Oscar Pistorius nu este agreat de reprezentanţii IAAF la Jocurile Olimpice de la Beijing din cauza faptului că are picioarele amputate Federaţia Internaţională de

Atletul sud-african Oscar Pistorius nu este agreat de reprezentanţii IAAF la Jocurile Olimpice de la Beijing din cauza faptului că are picioarele amputate

Federaţia Internaţională de atletism s-a arătat "stânjenită" de posibilitatea ca un sportiv cu picioarele amputate să participe la Olimpiadă.

Deşi este autorizat să alerge alături de sportivii fără handicap, sud-africanul Oscar Pistorius a stârnit o reacţie neaşteptată în momentul în care a anunţat că vrea să concureze în ştafeta de 4x400 metri, la JO.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) şi-a dat acordul ca Pistorius să poată alerga alături de sportivii fără handicap. Cu toate acestea, deşi atletul este aproape de baremul olimpic, Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) nu îl doreşte la Olimpiadă.

"Dorinţa lui ne pune în încurcătură, chiar dacă decizia TAS se aplică la toate probele atletice. Totuşi, nu trebuie să uităm că în ştafeta de 4x400 m se aleargă în pluton şi există riscul ca Pistorius sau un alt atlet să cadă", a anunţat secretarul general al IAAF, Pierre Weiss.

Visează la un loc în ştafetă

Sud-africanul are şanse infime să obţină calificarea la individual pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Înaintea ultimei probe de 400 de metri, în care va concura astăzi, la Lucerna, în Elveţia, cel mai bun timp al lui Pistorius este de 46.62, cu peste o secundă sub baremul olimpic, care este de 45.55.

Cu toate acestea, sportivul nu şi-a pierdut speranţa şi visează să prindă un loc în ştafeta de 4x400 de metri. "Eu sper să ajung la Jocurile Olimpice. Timpul realizat de mine la Roma se apropie de cel al ultimului membru al ştafetei de 4x400 de metri a Africii de Sud. De aceea, trag nădejde să fiu selecţionat", a spus Pistorius.

Reprezentanţii IAAF speră însă ca acest lucru să nu se întâmple pentru a nu se complica la Jocurile Olimpice cu un sportiv care nu poate alerga pe propriile picioare. "Sud-africanii s-au calificat cu ştafeta fără Pistorius şi, dacă vor decide să îl coopteze în echipă, vor trebui să renunţe la un alt atlet. Este o decizie ce le aparţine. Noi am prefera să nu îl selecţioneze din motive de securitate", a mai declarat secretarul general al IAAF, Pierre Weiss.

Se mişcă natural cu protezele

Înainte de a se apuca de atletism, Pistorius a cochetat cu mai multe sporturi. În urma unui grav accident pe terenul de rugby, sportivului i-au fost amputate ambele picioare de la genunchi şi a continuat să se deplaseze cu ajutorul protezelor (foto). "Nu am privit înapoi şi am dorit să continui să fac sport", spune Oscar.

Visul meu este să ajung la Beijing. Sper să fiu selecţionat în stafeta de 4 X 400m a Africii de Sud
Oscar Pistorius, atlet

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite