Episodul 10. NADIA, marcă de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nadia Comăneci va rămâne în istorie nu numai prin faptul că a obţinut prima notă maximă din istoria JO, ci şi pentru alte câteva premiere mondiale care au avut-o în prim-plan pe fosta gimnastă.

„Adevărul" încheie astăzi un serial impresionant  despre Nadia Comăneci, din care aţi aflat de ce Nadia e unică în lume. Puţini sunt sportivii a căror valoare este recunoscută unanim la nivel mondial. Iar dintre aceştia, arareori cineva a fost socotit numărul 1 din întreaga istorie. În sportul-rege, de pildă, Pele şi Maradona şi-au disputat titlul de „cel mai bun fotbalist al secolului XX". Şi nici până astăzi nu s-a ajuns la un consens.

Nadia Comăneci, în schimb, este socotită şi astăzi ca fiind sportiva care a schimbat faţa gimnasticii, cea care a dat o altă dimensiune mediatică acestui sport. Impresia pe care ea a lăsat-o deopotrivă specialiştilor, ziariştilor şi publicului a fost atât de puternică încât pentru aceştia n-a contat nici faptul că românca ocupă abia locul 4 într-un clasament al celor mai medaliate gimnaste din istoria Olimpiadelor, după Larisa Latânina (18/9 de aur), Vera Ciaslavska (11/7) şi Agnes Keleti (10/5).

În istoria sportului, Nadia de România - oriunde te-ai duce în lume, atunci când spui numele ţării noastre ţi se răspunde imediat cu formula „din ţara Nadiei" - va rămâne prin câteva reuşite care fie că nu mai pot fi depăşite, fie vor fi cu greu egalate.Prima notă de 10 din istoria JO. Până la Montreal, în 1976, în gimnastică nu s-a pus problema ca o sportivă să se apropie de perfecţiune. Şi cu atât mai puţin ca să fie cineva capabil să o atingă. Din acest motiv, în momentul în care Nadia şi-a făcut exerciţiul la paralele, în timpul concursului olimpic, iar tabela electronică a afişat nota 1.00, neputând să arate 10.00, entuziasmul a cuprins deopotrivă publicul, dar şi presa din întreaga lume.

Campioana noastră mai reuşise şi alte note maxime, la concursurile anterioare JO de la Montreal, însă puţini credeau că aşa ceva se poate întâmpla în competiţia olimpică, una în care miza era foarte mare. Nadia a izbutit atunci să obţină de şapte ori punctajul maxim. Iar situaţia avea să se repete mai apoi la JO de la Moscova, în 1980, precum şi la Universiada din 1981, de la Bucureşti. Discurs la tribuna ONU. În 1999, Nadia Comăneci a fost invitată să vorbească în faţa reprezentanţilor la cea mai importantă organizaţie mondială. Ea a devenit astfel primul campion din sport care a ţinut un discurs la ONU. S-a întâmplat cu ocazia lansării „Anului 2000 - Anul Internaţional al Voluntariatului".

Decorată de două ori cu Ordinul Olimpic. În 1984, la retragerea oficială din activitate, „Zeiţa de la Montreal" a făcut o demonstraţie în Sala Polivalentă din Bucureşti.Cu acea ocazie, ea a primit de la preşedintele Juan Antonio Samaranch cea mai importantă distincţie a Comitetului Internaţional Olimpic. După două decenii, în 2004, a fost decorată din nou, devenind primul campion care a primit în două rânduri Ordinul Olimpic.

Cea mai bună sportivă a secolului XX. La sfârşitul anilor '90, Nadia a ocupat primul loc în mai multe anchete internaţionale. În 1999, ea a fost declarată cea mai valoroasă gimnastă a secolului trecut. De asemenea, în viziunea săptămânalului francez „l'Equipe magazine" a ocupat locul 8 în ierarhia celor mai buni sportivi din ultima sută de ani, fiind prima femeie din acel clasament. Un juriu internaţional prezidat de Samaranch a declarat-o în aceeaşi perioadă  „Cea mai bună sportivă a secolului". 

25 de medalii  a cucerit Nadia la JO, CM şi CE, 16 dintre ele fiind de aur.

Click pentru a mări

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite