Lucian Bute, boxer: „Boxez spre America!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul mondial la box crede că anul viitor va ajunge să se lupte pe marile ringuri din SUA. Peste fix trei săptămâni, la 5 noiembrie, Lucian Bute îşi va pune din nou în joc titlul de campion mondial profesionist, la categoria super-mijlocie, versiunea IBF. Jamaicanul Glen Johnson este cel de-al optulea pugilist care va încerca să-i ia, celui poreclit Mister KO, centura de campion.

„Adevărul": Cum stai cu pregătirea?

Lucian Bute: Termin cea mai grea săptămână din cantonamentul pe care îl fac la Miami. Sunt aici de la începutul lui septembrie şi voi rămâne până pe 28 octombrie când mă întorc în Canada. Eu spun că m-am pregătit bine şi că nu o să am nicio problemă de ordin fizico-tactic.

De ce a fost cea mai grea săptămână?

Pentru că a avut cel mai ridicat volum. La două zile am făcut câte 15 reprize de sparring, adică bătaie efectivă în ring. Am avut trei parteneri puternici, care m-au solicitat din plin. De luni,  intensitatea pregătirii va scădea treptat.

„Am devenit imun la răutăţile unora"

Cu kilogramele cum stai acum?

Am şase în plus, dar nu mă îngrijorez. Nu am început încă un regim strict de mâncare, însă mă feresc de grăsimi.

Ai bucătar la Miami?

Nu. Eu şi stafful meu gătim zilnic. Mă rog, gătim e un fel de a spune. Facem grătar  de pui, de peşte şi salate. Cam la trei săptămâni vine nutriţionista de la Montreal şi cât stă aici ne face ea de mâncare. Când pleacă îmi lasă un meniu pe care trebuie să-l urmez şi mai vorbim la telefon. Oricum , n-am niciun interes să-mi fur căciula singur. 
 
În timpul liber ce faci?

Doar duminica am liber toată ziua şi atunci merg la biserică, la plajă, la shopping. În timpul săptămânii rămân  acasă. Am închiriat o vilă cu piscină şi curte destul de mare, unde stăm, eu, antrenorul şi preparatorul. Seara mai văd un film, puţin pe internet, iar la zece jumate sunt în pat.

Cum e adversarul Glen Johnson?

Puternic şi experimentat. Îl cunosc bine, mi-a fost sparring-partner înaintea unui meci. El stă în Miami şi, de obicei, ne antrenam la aceeaşi sală. Acum am schimbat eu locaţia, pentru că era aiurea să ne vedem în fiecare zi.

Se spune că, la 42 de ani, e prea bătrân pentru tine?

Ştiu ce se spune, că mă bat cu un moş, că am adversari uşori, că alerg după bani, dar am devenit imun la astea. Când Johnson s-a bătut cu alţii nu mai era nici moş, nici depăşit. Doar când se bate cu mine e aşa. Sunt răutăţi care nu mă pot opri din drum.

Drumul tău încotro duce?

Eu sper către câştigătorul Super Six, undeva prin prima jumătate a anului viitor. Vreau să intru pe piaţa americană, care e un fel de Liga Campionilor în box. Acolo sunt banii şi faima adevărată şi acolo sper să ajung la anul.

„O aştept pe Elena Udrea la meci"

Dacă în America e Liga Campionilor, în Canada ce e?

Preliminariile Ligii Campionilor. Dacă nu eşti american sau nu ai pe cineva puternic în spate e greu să intri direct în State.

De ce meciul cu Glen Johnson e la Quebec şi nu la Montreal?

Pentru că primarul din Quebec e mare fan al boxului şi pentru că meciul meu cu Andrade, din 2009, a fost un succes organizatoric. Se pare că şi acum va fi la fel, din moment ce, într-o oră, online, s‑au vândut 10.000 de bilete.

Vei boxa tot cu frunza Ministerului Turismului pe şort?

Sigur. Contractul expiră la finalul anului, dar probabil îl voi reînnoi. Eu sunt mândru că reprezint România şi sper ca şi cei din minister să fie mândri de mine.

O vezi pe Elena Udrea făcându-ţi galerie în Canada?

Din punctul meu de vedere, doamna ministru e binevenită la meciurile mele. Şi dumneaei şi alţii. Tot ce pot să spun e că, sigur, la meci vine tata. Şi câţiva prieteni. O să am o galerie de vreo 20 de români din ţară. Plus alţii de prin Montreal, din America. Are cine să strige pentru mine.

Recuperare în baie cu gheaţă



De două ori pe săptămână, Lucian Bute face un program special de recuperare. El intră într-o minipiscină cu gheaţă unde stă timp de cinci minute. Mister KO repetă procedura de trei ori cu pauze de câte 15 minute între „scufundări". În rest, programul lui Bute cuprinde şedinţe de saună şi, obligatoriu, în fiecare zi înot în bazin.

29 de meciuri, toate câştigate, are Lucian Bute la profesionişti. În 24 dintre ele românul şi-a făcut adversarul KO.

Recuperare în baie cu gheaţă
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite