Lucescu, stăpânul fotbalului ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajuns la al şaselea trofeu cu Şahtior, Mircea Lucescu e supărat Şahtior Doneţk a câştigat Supercupa Ucrainei marţi seară, după ce a învins la penalty-uri pe Dinamo Kiev, scor 5-3.

Ajuns la al şaselea trofeu cu Şahtior, Mircea Lucescu e supărat

Şahtior Doneţk a câştigat Supercupa Ucrainei marţi seară, după ce a învins la penalty-uri pe Dinamo Kiev, scor 5-3. Meciul se terminase 1-1 după primele 90 de minute.

Felicitări pentru victoria cu Dinamo Kiev…

Sper că nu mă întrebi de România şi de ce se întâmplă acolo. Nu sunt la curent cu evenimentele şi nu mai vreau să comentez.

Păreţi supărat…

Mă supără lipsa de interes. Ştiu foarte bine ce înseamnă relaţia noastră cu Ucraina din toate punctele de vedere şi ştiu cum echilibrez eu aici cu performanţele o anumită simpatie pentru România. M-a surprins că în România nu s-a transmis meciul, la fel cum s-a întâmplat la finala Cupei Ucrainei. Se preferă un meci amical unui astfel de meci. Mai ales în condiţiile în care toate televiziunile au nevoie de mine. Nu înţeleg de ce pe nimeni n-a interesat această supercupă.

De ce credeţi că nu a existat interes?

Poate că suntem nişte cosmopoliţi şi ne gândim numai la ce se întâmplă în vestul Europei. De acum ar trebui din ce în ce mai mult să ne uităm şi în Est. Ucraina şi Rusia au crescut extraordinar fotbalistic.

Credeţi că România poate ajunge la un nivel asemănător?

Trebuie să ne gândim pentru că o să fim depăşiţi de ţări ca Polonia sau Ucraina. De Rusia şi Turcia am fost deja depăşiţi.

Ce vă mai motivează în Ucraina?

Nu e vorba de Ucraina, ci de fotbal. Eu aş fi la fel şi în ultima ţară de pe glob. Mă motivează dorinţa permanentă de a reuşi. Ideea utilităţii prezenţei mele pe pământul ăsta. Încerc permanent să reuşesc.

Mai pleacă Răzvan Raţ de la Şahtior?

Noi nu avem propunere la nivelul pretenţiilor clubului. Am avut una de la Lazio în care ne tratau ca pe o echipă din Est, cu o posibilitate a plăţilor în 3-4 ani. Lucruri neserioase. Răzvan e în momentul de faţă unul dintre cei mai importanţi fundaşi din Europa. Eu nu aş accepta niciodată ca un român să fie subevaluat. Cine vrea să îl ia să plătească. El vrea să plece, să vadă şi alte campionate.

"Orice naţională l-ar dori pe Ghioane"

Cum vi s-a părut Tiberiu Ghioane?

Excelent a jucat şi aseară. Nu ştiu de ce l-au schimbat. În continuare este cel mai bun jucător al lor. El şi Youssouf sunt cei mai buni de Kiev.

Îl vedeţi revenind la naţionala României?

Nu depinde de mine, dar un jucător ca el, la cum gândeşte, orice naţională şi-a dorit să-l aibă. Eu mâine l-aş lua la Şahtior, dar nu se poate.

Ce urmează pentru Şahtior în acest sezon?

Noi creştem, pesemne că nu am atins încă o maturitate care să ne permită să trecem peste momente dificile. Acum doi ani cu Sevilla am crezut că suntem într-un moment bun, dar am greşit. Am fi câştigat Cupa UEFA, pentru că ceea ce a făcut Sevilla am fi putut face noi. Sevilla a fost atunci ajutată de arbitri. Neajungând, au fost mai mulţi care s-au transferat, considerând că Şahtior nu e la nivelul lor.

Unii au reuşit, alţii au greşit foarte tare. Matuzalem a retrogradat cu Zaragoza, Aghahowa a ajuns prin Turcia, Marica joacă mai puţin, Elano a dispărut şi de la naţionala Braziliei. Am pierdut toţi jucătorii ăştia şi nu s-a întâmplat nimic. Am câştigat totul în Ucraina fără ei.

Acum doi ani am fi putut câştiga Cupa UEFA în locul lui FC Sevilla
Mircea Lucescu,
antrenor Şahtior Doneţk

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite