"Loţi Boloni" din Caraibe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fugit din ţară alături de mama sa la doar 10 ani, Glad Bugariu este cel mai de succes antrenor român din America. Performanţele sale i-au oferit şansa unor experienţe insolite, ca tehnician

Fugit din ţară alături de mama sa la doar 10 ani, Glad Bugariu este cel mai de succes antrenor român din America. Performanţele sale i-au oferit şansa unor experienţe insolite, ca tehnician al echipelor naţionale de fotbal ale Grenadei şi Insulelor Virgine. El îi are ca model pe antrenorii români celebri, printre care Lucescu şi Bölöni

Mircea Lucescu, Ladislau Bölöni sau Ilie Dumitrescu nu sunt singurii antrenori pe care România i-a exportat de-a lungul timpului. La o scară mai mică, Bugariu a reuşit să se impună în fotbalul din străinătate.

Stabilit în 1987 în Statele Unite, Glad Bugariu a reuşit să se impună ca antrenor la nivel universitar, în special la fotbal feminin. Între 2000 şi 2002 a fost selecţioner al Insulelor Virgine, pentru ca din 2003 să fie numit, alături de fostul jucător al lui Chelsea, Michael Adams, antrenor al statului Grenada.

"A fost enorm de muncă în ambele ţări, unde fotbalul era dominat de amatorism şi corupţie", povesteşte Glad, care din august 2005 a revenit în Statele Unite, unde antrenează echipa feminină a Colegiului Belmont Abbey din Carolina de Nord. Cu doi ani înainte de Revoluţia din 1989, Glad Bugariu a lăsat Bucureştiul în urmă pentru a se alătura tatălui său, fugit din ţară încă din 1985. "Nu o duceam rău, tata era inginer, dar nu mai suportam să trăim în România. Tata a plecat primul şi la doi ani am urmat eu şi mama", explică Glad, care avea doar 10 ani când a ajuns în Carolina de Nord, unde s-a stabilit alături de familia sa. "Eram înnebunit după fotbal şi am reuşit să joc pe postul de portar în campionatul universitar din SUA la Brevard College. Am revenit după revoluţie în ţară, unde am evoluat la Şoimii Sibiu, în Divizia D. După ce mi-am terminat studiile de management sportiv la Universitatea din North Carolina, am primit şi primul post de antrenor. Din 1997 până în 2000 am antrenat la fotbal feminin la nivel universitar. În 2000 a venit marea provocare. La recomandarea lui Alex Hernandez, care atunci făcea parte din staff-ul naţionalei SUA, am primit postul de director tehnic al Insulelor Virgine. A fost ciudat, pentru că tocmai mergeam într-o ţară de 120.000 de oameni care nu erau foarte pasionaţi de fotbal. În doi ani de zile, am reuşit să reformez structura echipelor naţionale şi, pentru prima oară în istorie, echipa a urcat în clasamentul FIFA", povesteşte Bugariu, care a reuşit cu naţionala Insulelor Virgine şi o calificare la Cupa Caraibe, în 2001. Corupţia l-a determinat pe Glad să renunţe la postul său, însă, după doar un an de la întoarcerea în Statele Unite, a apărut o nouă şansă.

Uraganul a distrus stadionul naţional

Grenada a fost următoarea destinaţie. "În Grenada am antrenat naţionala alături de Michael Adams, fost jucător la Chelsea. Începusem bine, mai ales că acolo aveam şi jucători profesionişti. Îl aveam şi pe Jason Roberts, care atunci juca în Premier League, la Wigan. Totuşi, în septembrie 2005 au început problemele. Uraganul Ivan a lovit Grenada, a distrus 85% din case, dar şi stadionul naţional. Jucătorii m-au impresionat, veneau la antrenamente deşi erau nevoiţi să stea în corturi până la refacerea caselor. Cei care erau profesionişti şi câştigau bani îi ajutau cu mâncare pe ceilalţi. Ne antrenam pe terenuri virane, lângă case distruse, deşi eram echipa naţională! A urmat Gold Cup, de unde am reuşit să calificăm din grupe, însă am fost învinşi de St. Vincent în prima fază eliminatorie", îşi aminteşte românul, care după insuccesul cu St. Vincent nu şi-a mai prelungit contractul cu federaţia din Grenada.

"Visez la naţionala României"

Întors în America, unde din 2005 antrenează naţionala feminină a Colegiului Belmont Abbey, Glad Bugariu mărturiseşte că ar vrea să se întoarcă în ţară. "E visul oricăriu antrenor să stea pe banca naţionalei ţării sale, însă nu cred că am vreo şansă. Mi-aş dori foarte mult să pot antrena selecţionata feminină, unde cred că pot aduce lucruri noi, în special din punctul de vedere al mentalităţii. Dacă nu se poate, sper măcar să pot găsi o jucătoare din România valoroasă, pe care să o aduc la Belmont Abbey", spune Bugariu, care are licenţă de antrenor "A" în SUA şi e aproape să obţină aceeaşi calificare şi de la UEFA.

Fotbalul românesc se vede destul de bine din SUA, mai ales după ce au apărut tineri foarte talentaţi ca Marica, Pulhac, Zicu sau Tamaş|
Glad Bugariu,
antrenor Belmont Abbey College

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite