Lipă: "Nu mă las până n-o să avem pistă olimpică la Snagov"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canotoarea de 42 de ani susţinea anul trecut că va participa la viitoarea olimpiadă dacă se va debloca un milion de dolari pentru infrastructură. Acum, acei bani nu mai pot fi utilizaţi.

soluţionarea acestei probleme de prezenţa sa la JO.
"În ceea ce mă priveşte, participarea mea la Beijing are sută la sută şanse să devină realitate. Am promis că revin cu o condiţie: construirea unei piste olimpice la Snagov. Din păcate, acest lucru depinde de oameni sus-puşi, care nu îşi dau interesul''. Deşi marea noastră campioană a înaintat, în vara acestui an, proiectul Federaţiei de Canotaj privind amenajarea unei piste olimpice preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, lucrările au fost sistate la intervenţiile unor "oameni de bine", proprietari răsăriţi peste noapte ai terenurilor pe care urma să fie construită baza olimpică de canotaj. "În august 2006 i-am prezentat lui Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, un proiect al Federaţiei Române de Canotaj, care viza amenajarea unei piste competitive la Bascov. Demararea lucrărilor a fost împiedicată de apariţia unor proprietari ai terenurilor din împrejurime, iar proiectul a fost amânat". Bugetul alocat însuma un milion de euro din partea statului, dar aceste probleme au amânat lucrările.
"Nu sunt asigurate condiţiile necesare"
Necazurile nu se opresc aici. Pentru că milionul de euro neinvestit, în acest an, nu mai are valabilitate şi în 2007. Chiar şi aşa, marea sportivă nu se dă bătută şi este gata să o ia de la capăt pentru obţinerea de fonduri şi de a realiza o construcţie la Snagov care va folosi mult pe viitor. "Sunt o luptătoare şi voi insista pentru demararea lucrărilor. Nu o fac pentru mine, tot pentru sportul românesc mă zbat. În plan sportiv am cucerit tot ce mi-am propus. Medaliile ştiu cum arată. Pista olimpică este singurul lucru care mă motivează pentru participarea la JO din 2008", îşi motivează Lipă intenţiile. Cu un palmares de invidiat, opt medalii (cinci de aur, două de argint şi una de bronz), câştigate în şase competiţii olimpice, Lipă a atins un record greu de egalat. Pe plan sportiv, dar şi personal, se declară un om împlinit. A reuşit prin forţe proprii să câştige competiţii internaţionale, în condiţii aproape imposibile: "Înainte de Olimpiada de la Atena, din 2004, ajunsesem să ne rugăm de cei care se plimbau cu bărcile pe lac să ne lase să ne antrenăm. Ne pregăteam ca legaţi la ochi şi, în condiţiile date, ni se cerea performanţă. De aceea, mă zbat pentru construirea acestei piste de canotaj. Sunt copii excepţionali, care pot deveni performeri, dar cărora nu le sunt asigurate condiţiile necesare". La Snagov, baza de antrenamente a canotajului românesc are, la ora actuală, doar patru culoare de pregătire. Însă nimeni nu se întreabă cum, în asemenea circumstanţe, canotorii români urcă pe prima treaptă a podiumului, la mai toate competiţiile internaţionale.

Vacanţă
Face Crăciunul în Bucovina, la bunici
Familia multiplei campioane nu sprijină în mod expres participarea acesteia la Jocurile Olimpice. După atâţia ani de cantonamente şi deplasări în străinătate, departe de cei dragi, Dragoş, băieţelul în vârstă de nouă ani al performerei, nu ar dori să mai treacă prin momentele când era nevoit să-şi privească mama doar la televizor. Respectând dorinţa lui Dragoş, familia Lipă îşi va petrece Crăciunul la părinţii canotoarei, în zona Bucovinei. "Eu şi soţul meu am hotărât să petrecem Sfânta Sărbătoare a Crăciunului în satul copilăriei mele, la sugestia fiului nostru. Atmosfera familială, caldă, din casa bunicilor îi place foarte mult copilului meu. Revelionul ne va prinde în Poiana Braşov, alături de alte familii de sportivi", a declarat Lipă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite