Lipă se mută lângă naşul Nicu Vlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bună canotoare a lumii din toate timpurile şi-a cumpărat un teren în Pipera, în apropiere de Pădurea Băneasa, unde va locui împreună cu familia. Tranzacţia imobiliară a

Cea mai bună canotoare a lumii din toate timpurile şi-a cumpărat un teren în Pipera, în apropiere de Pădurea Băneasa, unde va locui împreună cu familia. Tranzacţia imobiliară a încheiat-o cu fostul mare halterofil

Una dintre sportivele de excepţie ale României, Elisabeta Lipă, continuă să rămână în familia sportului românesc. Marea ei ambiţie este ca ţara noastră să se aleagă cu o pistă de canotaj, acesta fiind şi factorul determinant pentru o nouă participare a sa la Jocurile Olimpice. "Uţa" nu îşi neglijează nici familia, soţul, Cornel, şi băiatul, Dragoş, fiind persoanele pentru care îşi face întotdeauna timp.

Zilele acestea, multipla campioană olimpică se mută în casă nouă. Ea a cumpărat un teren în Pipera, în zona pădurii Băneasa, ce îi aparţinea preşedintelui Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, cel care este naşul lui Dragoş. "Am zis că, dacă tot ne cunoaştem, să stăm unii lângă alţii. Pe Nicu îl ştiu de mulţi ani, mi-a botezat şi copilul. În plus, alături de noi s-a mutat şi o prietenă bună de-a mea, Georgeta Andronache. După atâţia ani pe ape, am ales să mă mut acum în pădure", se amuză Lipă. Iar casa în care se va muta campioana împreună cu familia ei nu este una extravagantă. "I-am zis arhitectului să proiecteze atâtea camere în câte pot face eu curăţenie. Nu am vrut ceva foarte mare. Aşa, m-am ales cu o casă cu patru camere. Având în vedere că suntem doar trei persoane, ne este bine aşa", crede canotoarea.

Dragoş, programat între două olimpiade

Elisabeta şi-a cunoscut soţul în 1984, iar un an mai târziu s-au şi căsătorit. În 1997 a apărut pe lume şi singurul copil al familiei Lipă, Dragoş Constantin. Dacă soţul, Cornel, nu are nicio treabă cu sportul, ocupându-se de conducerea unei şcoli auto, fiul îndrăgeşte mişcarea fizică. El practică deja karate şi când are timp înotul. Pe viitor ar încerca tenisul. "Nu îl forţez. Mă bucur că îi place sportul, dar nu am să-l influenţez. Am să-l las să facă exact ceea ce îşi doreşte. De altfel, pentru că iubeşte atât de mult sportul, ne-am mulat vacanţa şi pe dorinţa lui. Vom merge o săptămână în Grecia, unde Dragoş are un campionat de karate, pentru ca apoi să ne continuăm plimbarea prin restul Europei, aşa cum ne-am planificat", spune doamna Lipă.

Vrea pistă cu orice preţ

Ambiţia care o caracterizează o face pe Elisabeta Lipă să rămână o mare luptătoare şi în afara apei. Ea îşi doreşte ca ţara noastră să intre într-o normalitate din punctul de vedere al condiţiilor pentru sportivii care se întorc cu medalii de fiecare dată când participă la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene. "După JO de la Atena, am zis că voi merge la următoarea Olimpiadă doar dacă ne face pistă pentru canotaj. Nu e normal să nu avem o bază de pregătire, în condiţiile în care avem rezultatele pe care le avem. Îmi doresc foarte mult să avem o astfel de pistă. Ar rămâne ceva în urma mea", spune cu năduf multipla campioană olimpică.

Probleme cu... "luciul apei"

România ar fi trebuit să aibă pistă pentru canotaj încă de anul trecut, la Bascov, în judeţul Argeş. Până la urmă, proiectul nu s-a mai realizat, iar anul acesta a intrat în discuţie foarte intens planul pe lacul de la Snagov. Guvernul a deblocat banii necesari, dar e problema aprobărilor, ba de la Ministerul Apelor, ba de la Mediu.

"Ultima variantă pe care am auzit-o este că am putea avea probleme cu luciul apelor. Adică cei care au case în jur ar deţine şi lacul. În mod sigur nu au cum să împartă lacul, dar în România e posibil orice", se mâhneşte cea care deţine în prezent funcţia de director general adjunct în cadrul direcţiei generale de informare şi relaţii publice, din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

I-am zis arhitectului să proiecteze atâtea camere în câte pot face eu curăţenie
Elisabeta Lipă

Palmares de excepţie

Legitimată la Olimpia, apoi la Dinamo Bucureşti, Elisabeta Lipă a fost de 25 ori campioană a României. În cei peste 20 de ani dedicaţi canotajului de înaltă performanţă a participat la 13 Campionate Mondiale şi la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, egalând astfel recordul de participări al Liei Manoliu. De cinci ori campioană olimpică, la Los Angeles-1984, Barcelona-1992, Atlanta-1996, Sydney-2000 şi Atena-2004, Elisabeta Lipă a fost desemnată de către Federaţia Internaţională de Canotaj drept cea mai bună canotoare a lumii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite