Liga 1, între Guardiola, Mourinho şi Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea tehnicienilor de la noi şi-au ales drept modele personalităţi importante, care au reuşit performanţe la formaţii de top ale continentului. Există şi antrenori care merg pe mâna „meseriaşilor“ români. Victor Piţurcă şi Mircea Lucescu sunt „principalii“ care inspiră noua generaţie. Pep Guardiola şi José Mourinho conduc şi ei în clasamentul preferinţelor.

În lumea fotbalului, inspiraţia nu vine aproape niciodată din neant. Mai ales în cazul antrenorilor. Cursurile de la şcolile care eliberează licenţele PRO, manualele de specialitate, site-urile dedicate schemelor tehnico-tactice şi galele organizate de UEFA nu sunt de-ajuns pentru ca un tehnician să deprindă toate secretele meseriei. De aceea, inspiraţia şi notiţele de la un antrenor care a realizat performanţe importante sunt cele mai productive. Noul val de „principali" din România şi-a ales drept modele antrenori de succes din Europa. José Mourinho, Josep Guardiola, Alex Ferguson şi Arsène Wenger sunt nume la modă şi printre tehnicienii din Liga I, care visează şi ei să fie antrenori-manageri. Vechiul şi noul selecţioner al României, Victor Piţurcă, este şi el un exemplu pentru noua generaţie. Deşi Piţi a mai fost criticat că echipele pregătite de el practică un joc ceva mai defensiv, acesta a reuşit totuşi să atragă şi discipoli.

Levy e patriot: ţine cu Grant

„Principalul" adus de Meme Stoica pe banca Urziceniului şi, acum, a Stelei nu şi-a aruncat ochii prea departe. Modelul său este tot un israelian, Avram Grant. Acesta a stat pe banca londonezilor de la Chelsea în sezonul 2007-2008, când „albaştrii" au ajuns în finala Ligii Campionilor. „Îl prefer pe Avram Grant pentru că este singurul tehnician din Israel care a reuşit să facă performanţă în Vestul Europei", şi-a justificat stelistul alegerea. Totuşi, printre favoriţii lui Levy se numără şi Pep Guardiola, de la Barcelona. Antrenorul Stelei şi-a făcut o colecţie de DVD-uri cu meciurile catalanilor. Levy analizează aproape obesesiv schemele spaniolilor. De asemenea, şi Grant a spus, în vremea în care s-a aflat la Chelsea, că îşi doreşte ca echipele lui să joace precum Barcelona.

Răzvan e „italian": îl place pe Capello

Chiar dacă era recunoscut drept un mare admirator al lui Mourinho, de unde a copiat şi vestimentaţia cu vestitul palton, Răzvan Lucescu (42 de ani) îşi inspiră schemele tehnico-tactice de la Fabio Capello. Nu degeaba a fost poreclit Răzvan „X-Man", întrucât echipele pregătite de el au terminat foarte multe partide la egalitate, ori 0-0, ori 1-1. „Capello spunea că nu este bine să vorbeşti cu jucătorii. El are un mod foarte dur de a se comporta cu jucătorii. El impune respect, în loc să fie respectat", a spus Lucescu jr.

Dorinel este fanul nemţilor

Tehnicianul care a reuşit să câştige campionatul cu o echipă mică pândeşte la ce apare nou în Bundesliga. După o carieră îndelungată de jucător în Germania, la FC Köln şi VfL Wolfsburg, Dorinel Munteanu (43 de ani) speră să ajungă să pregătească o formaţie nemţească. Deocamdată, se pregăteşte de grupele Ligii Campionilor, cu Oţelul Galaţi. „Mi se pare normal ca fotbalul german să-mi ofere modele de urmat. Preferaţii mei sunt Felix Magath şi Christoph Daum. Dintre români, îl apreciez foarte mult pe Mircea Lucescu", a declarat Dorinel. Un adept al lui Mircea Lucescu este şi fostul său elev de la Dinamo, Rapid, Brescia şi Reggiana, Ioan Ovidiu Sabău.

Hizo, „discipolul" lui Robson

image

Un alt antrenor român care va evolua în Liga Campionilor, cel puţin în preliminarii, este Viorel Hizo (64 de ani). „Principalul" Vasluiului a fost numit deseori „Mantaua de vreme rea" pentru mai multe formaţii: Ceahlăul, Rapid şi Vaslui. La toate aceste echipe a avut cel puţin două mandate. Acum, când alţii de vârsta sa îşi cresc nepoţii, Hizo se pregăteşte să meargă în competiţia pentru care, probabil, a muncit toată viaţa. Ajutat şi de brazilienii pe care Adi Porumboiu i-a adus pe bani grei în Moldova, „Dulăul" a reuşit să încropească o echipă cu un joc spectaculos şi eficient, la Vaslui. Deşi nu se mai află într-o etapă a carierei în care să-şi fixeze mentori, Viorel Hizo îl admiră pe fostul antrenor al lui Gică Popescu de la Barcelona, Bobby Robson. „Nu mai sunt la vârsta la care să am un antrenor preferat. Aşa, îmi aduc aminte cu plăcere de stilul lui Robson. Eu nu vreau să copiez pe nimeni. Copiile nu sunt bune, originalul este cel care contează", a spus Hizo.

Ciobotariu, elevul lui Dinu

Noul antrenor al lui Dinamo îl are ca model chiar pe cel cu care colaborează în aceste zile. Liviu Ciobotariu (40 de ani) este un fan al lui Cornel Dinu, pe care l-a şi avut ca tehnician în „Ştefan cel Mare". Acum, „Ciobi" este ajutat de „Mister" la antrenamentele „câinilor", acţionarii considerând că fostul internaţional nu are destulă experienţă.

Pustai: Guardiola şi Lucescu

Cel mai longegiv antrenor care activează în Liga I este Cristi Pustai (46 de ani), de la Gaz Metan. Profesorul de matematică a bifat patru sezoane pe banca formaţiei din Mediaş. Pustai, un antrenor atipic pentru fotbalul românesc, pentru că nu intră în scandaluri, iar numele său nici nu a fost vehiculat la echipe mai mari, nu se poate decide între Guardiola şi Mircea Lucescu. Ambii tehnicieni sunt pe placul său. „Barcelona joacă cel mai frumos fotbal la ora actuală, însă şi ceea ce a făcut Mircea Lucescu la Şahtior era de neimaginat cu ani în urmă. De când a venit nea Mircea la Doneţk, Şahtior a devenit cea mai importantă echipă din Ucraina şi o forţă în Europa", a afirmat Pustai.

Mourinho mai „ia" trei

Antrenorul lui Real Madrid a stârnit admiraţia şi altor tehnicieni din Liga I. Desigur, portughezii Toni Conceiçao (50 de ani, FC Braşov) şi Jorge Costa (40 de ani, CFR Cluj) sunt discipolii „galaticului". Mourinho este, practic, stindardul noii generaţii de „principali" lusitani. Foarte tare vine din urmă şi Villas Boas, „şeful" lui Săpunaru, de la FC Porto. „The special one" îl inspiră şi pe unul dintre cei mai promiţători antrenori din noul val, Tibi Selymeş (41 de ani). „Principalul" Astrei a debutat în Liga I la Sportul Studenţesc, dar, numai după câteva etape, l-a convins pe Ioan Niculae că merită încrederea unui patron cu mână mai largă. Selymeş a scăpat Astra de la retrogradare, iar în noul sezon se gândeşte la cupele europene.

Badea îi apreciază pe Dinu, Rednic şi Andone

image

Ionuţ Badea este, la doar 36 de ani, unul dintre cei mai culţi antrenori din Liga I. Tehnicianul celor de la „U" Cluj vorbeşte engleza, franceza şi araba şi a absolvit trei facultăţi: ANEFS, Relaţii Internaţionale şi Drept. Cel căruia elevii săi i se adresează cu apelativul "Mister" este unul dintre remarcaţii lui Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori. „Nu am un antrenor favorit. Un antrenor este obiect de studiu, dacă înţeleg strategia şi modul lui de lucru pentru mine este o victorie. Sunt mulţi antrenori buni în România, tineri şi din vechea gardă. Recunosc că am învăţat foarte multe de la Cornel Dinu, Ioan Andone şi Mircea Rednic. Din străinătate, îmi place foarte mult de Pep Guardiola", a declarat Badea.

Petre Grigoraş, un fan al „tiki-taka"

image

Tehnicianul Pandurilor, Petre Grigoraş (47 de ani), este unul dintre antrenorii pe care nu-i interesează prea mult jocul adversarilor, ci se concentrează doar pe evoluţia propriei echipe. „Nu pot să spun că am copiat pe cineva anume. Am încercat să fur de la toţi tehnicienii pe care i-am avut câte ceva. După ce am căpătat şi eu puţină experienţă în acest domeniu, am încercat să impun propriul meu stil. Îmi place jocul Barcelonei şi am încercat şi eu să îmi determin fotbaliştii, pe la toate echipele la care am fost, să evolueze ofensiv", a explicat „Grig", care, pe vremea când era jucător, era un atacant foarte apreciat în primul eşalon.

Răchită şi Diniţă îl au mentor pe Piţurcă

Fostul fundaş al Stelei, Vivi Răchită (41 de ani) a promovat în această vară cu Petrolul Ploieşti în Liga I. El a rămas foarte apropiat de actualul selecţioner al României, Victor Piţurcă, care este, de altfel, şi mentorul său în materie de antrenorat. Răchită este manager general la Petrolul şi este obişnuit să rezolve, de la A la Z, toate problemele clubului. „Îl apreciez şi pe Arsène Wenger. Îmi place că este la curent cu noutăţile din fotbalul internaţional şi promovează foarte mulţi jucători tineri", a explicat tehnicianul, care-i are lângă el, la Ploieşti, pe ex-steliştii Florentin Dumitru, Pompiliu Stoica, Daniel Opriţa şi Rică Neaga. Un fan al lui Piţurcă este şi Laurenţiu Diniţă (36 de ani), antrenorul-jucător de la nou-promovata Concordia Chiajna. Ca şi Răchită, antrenorul Concordiei a creat la marginea Bucureştiului o enclavă stelistă, care-i mai cuprinde pe Eugen Trică, Petre Marin şi Martin Tudor, ultimul fiind antrenor cu portarii atât la Chiajna, cât şi la prima reprezentativă.

Antrenorii din Liga I şi favoriţii lor

- Dorinel Munteanu (Oţelul, 43 de ani) - Felix Magath, Christoph Daum, Mircea Lucescu
- Viorel Hizo (Vaslui, 64 de ani) - Bobby Robson
- Răzvan Lucescu (Rapid, 42 de ani) - Fabio Capello
- Ronny Levy (Steaua, 45 de ani) - Avram Grant, Pep Guardiola
- Liviu Ciobotariu (Dinamo, 40 de ani) - Cornel Dinu
- Cristi Pustai (Gaz Metan Mediaş, 46 de ani) - Pep Guardiola, Mircea Lucescu
- Ionuţ Badea („U" Cluj, 36 de ani) - Cornel Dinu, Mircea Rednic, Ioan Andone, Pep Guardiola
- Tibor Selymeş (Astra, 41 de ani) - José Mourinho
- Jorge Costa (CFR Cluj, 40 de ani) - José Mourinho
- Ioan Ovidiu Sabău (FCM Tg. Mureş, 43 de ani)- Mircea Lucescu
- Toni Conceiçao (FC Braşov, 50 de ani) - José Mourinho
- Petre Grigoraş (Pandurii, 47 de ani)- Pep Guardiola
- Costel Enache (Ceahlăul, 38 de ani) - Alex Ferguson, Arsène Wenger
- Valeriu Răchită (Petrolul, 41 de ani) - Victor Piţurcă, Arsène Wenger
- Laurenţiu Diniţă (Concordia, 36 de ani) - Victor Piţurcă

Piţurcă şi Olăroiu merg pe mâna lui Sir Alex

Antrenorii români spre care tind tehnicienii mai tineri au avut la rândul lor modelele lor. De exemplu, Mircea Lucescu l-a apreciat pe Viorel Mateianu, un om obsedat de fotbal, mereu în căutarea unei tactici revoluţionare. Piţurcă şi Olăroiu îl preferă pe Sir Alex Ferguson şi modelul oferit de acesta, de antrenor-manager, cel care se ocupă de tot în club. Favoritul lui Ladislau Bölöni este Ştefan Kovacs.

Care sunt calităţile „idolilor"?

image

- Jose Mourinho (foto) - o persoană foarte apropiată de jucători. Personalitatea lui îi transformă pe fotbalişti în nişte roboţi capabili să îl urmeze în orice luptă. Ţâfnos cu presa, îi place să atragă toate criticile asupra lui, pentru a-i elibera pe jucători de presiune.
- Josep Guardiola - vrea cu orice preţ să menţină o atmosferă extreme de prietenoasă în vestiar. Ţine foarte mult la unitatea grupului, iar atunci când un jucător nu se integrează, n-are nici o remuşcare în a scăpa de el. A inventat celebrul tiki-taka, cu care îşi "subordonează" adversarii.
- Mircea Lucescu - este genul de antrenor care consideră că detaliile fac diferenţa într-un meci. Înaintea unei partide importante studiază "tone" de materiale despre adversar, ajungând să cunoască orice slăbiciune sau calitate a acestuia. 

Tehnicienii din Liga I au patru titluri

Din punctul de vedere al performanţelor, antrenorii din Liga I nu strălucesc. Cel mai titrat dintre ei este Ronny Levy, cel care are trei titluri în Israel, pe vremea când o pregătea pe Maccabi Haifa. În rest, un campionat în România pentru Dorinel, două Cupe ale României şi un „sfert" UEFA pentru Răzvan Lucescu. În „tabăra" cealaltă, doar Guardiola are 10 trofee majore, la numai 40 de ani, printre care trei titluri în Spania şi două Ligi ale Campionilor. Mourinho are şi el şase campionate (câte două cu Porto, Chelsea şi Inter) şi două Ligi ale Campionilor (cu Porto şi Inter).

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite