Lars Bystoel a câştigat duelul Icarilor moderni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpiada albă de la Torino este, cel puţin până acum, una a surprizelor, puţini dintre favoriţi reuşind să adjudece medaliile de aur sau chiar să prindă un loc pe podium. Nu altfel au stat

Olimpiada albă de la Torino este, cel puţin până acum, una a surprizelor, puţini dintre favoriţi reuşind să adjudece medaliile de aur sau chiar să prindă un loc pe podium. Nu altfel au stat lucrurile şi în concursul de sărituri cu schiurile de la trambulina normală, încheiat cu victoria norvegianului Lars Bystoel, care a adus ţării sale primul trofeu din cel mai preţios metal la această ediţie a Jocurilor Olimpice.
În vârstă de 27 de ani, scandinavul a avut nevoie de mult noroc pentru a se încununa campion olimpic. La sfârşitul şedinţei de calificări de sâmbătă, el a fost descalificat, după ce s-a dovedit că echipamentul său nu se încadrează în parametrii regulamentari. Cum însă locul 10 pe care îl ocupa în Cupa Mondială îi permitea să participe la concursul propriu-zis, el a fost reprimit ulterior în competiţie. Iar Lars nu a ratat o asemenea şansă, reuşind să obţină cel mai mare succes al carierei, una nu foarte bogată în succese. Până la Torino, în dreptul numelui său nu figurau decât cinci clasări pe podium în Cupa Mondială şi doar o victorie, pe 6 ianuarie 2006, la Innsbruck, în ultima etapă a Turneului celor patru Trambuline. La acestea se adăugau trei medalii la campionatele lumii, între care una de aur, dar toate la echipe. Bystoel a sărit în cele două manşe 101,5 m şi 103,5 m, el învingându-l pe al doilea clasat, finlandezul Matti Hautamaeki, cu doar un punct, graţie notelor mai mari primite la stil. Medalia de bronz a revenit unui alt norvegian, Roar Ljoekelsoey. "În vară mi-am spus că voi câştiga medalia olimpică de aur. Acum mă simt minunat. Am avut două sărituri perfecte", a declarat Bystoel.
După prima manşă, în fruntea clasamentului provizoriu se aflau Dimitri Vasiliev (Rusia), Janne Ahonen (Finlanda) şi Thomas Morgenstern (Austria), despărţiţi doar de o jumătate de punct. Ei nu au rezistat presiunii, ratând a doua săritură, ceea ce i-a îndepărtat de podium. Liderul Cupei Mondiale, Jakub Janda (Cehia), a dezamăgit, el clasându-se pe locul 13.
A fost un concurs spectaculos, dar care, din păcate, s-a desfăşurat în faţa unei asistenţe nu foarte numeroase. Organizatorii s-au lăudat că au vândut 750.000 de bilete pentru toate întrecerile, dintr-un total de un milion, dar ei sunt contrazişi de realitate. Nu doar la sărituri cu schiurile, ci la majoritatea disciplinelor, locurile libere din tribune demonstrează că preţurile ridicate ale tichetelor de intrare i-au ţinut pe oameni departe de arenele olimpice.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite