Karoly-Nadia, război într-un pahar cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul antrenor al Zeiţei de la Montreal susţine că Nadia a evoluat la Campionatul European din 1975, deşi nu împlinise vârsta regulamentară Bela Karoly, fost antrenor al lotului olimpic

Fostul antrenor al Zeiţei de la Montreal susţine că Nadia a evoluat la Campionatul European din 1975, deşi nu împlinise vârsta regulamentară

Bela Karoly, fost antrenor al lotului olimpic de gimnastică al SUA, a lămurit problema cu Nadia, afirmând că a fost înţeles greşit de presa americană.

Jurnaliştii din SUA fac ce fac şi reuşesc să creeze confuzie. După ce i-au acuzat pe oficialii chinezi că folosesc gimnaste care nu au împlinit 14 ani, au reuşit să dea naştere unui conflict artificial între Bela Karoly şi Nadia.

Concret, ei susţin că fostul antrenor al Nadiei a a afirmat că Zeiţa de la Montreal ar fi evoluat la Jocurile Olimpice din 1976 în condiţiile în care nu împlinise 14 ani, vârsta minimă legală prevăzută de regulamentul federaţiei de profil.

"Nadia avea doar 13 ani şi jumătate când a concurat la Montreal. Păi mai lua ea 10 dacă nu avea vârsta aia?", ar fi spus tehnicianul. Informaţia a fost imediat preluată de presa din România, care a reamintit faptul că, încă din 1976, regulamentul spunea că o gimnastă trebuie să aibă 14 ani împliniţi ca să participe la un concurs oficial.

Nadia: "A fost o confuzie"

Contactată telefonic de "Adevărul", Nadia Comăneci a precizat că a vorbit personal cu Bela Karoly în cursul zilei de luni şi că fostul ei antrenor nu a declarat niciodată că vârsta sportivei ar fi fost falsificată. "De fiecare dată presa din ţara noastră înţelege doar ceea ce vrea.

Am discutat cu Bela şi l-am întrebat dacă a declarat într-adevăr ceea ce se scrie în presă. Mi-a răspuns că el a afirmat, de fapt, că aveam 13 ani la Campionatele Europene de la Skien, în 1975, atunci când am debutat în gimnastică, ceea ce este adevărat.

Doar ştie o lume întreagă când m-am născut şi nu aveam cum să ascund acest lucru atâţia ani", a adăugat Nadia Comăneci pentru "Adevărul".

Fosta glorie a gimnasticii mondiale s-a născut la data de 12 noiembrie 1961, la Oneşti, şi a a fost prima sportivă care a obţinut nota zece într-un concurs de mare anvergură. Nadia Comăneci a adăugat că este surprinsă de faptul că nimeni nu a verificat această informaţie: "Este o ştire care a fost preluată greşit şi nimeni nu a verificat-o. S-a urmărit senzaţionalul şi nu realitatea, din păcate".

Controversatul Bela Karoly

Bela Karoly s-a obişnuit în ultimul timp să facă declaraţii incendiare, spre deliciul ziarelor de pretutindeni. În ultimul timp, antrenorul lotului olimpic american a fost mai mereu în centrul atenţiei, atacând, rând pe rând, echipele care concurau pentru medalii împotriva ţării sale.

Mai întâi, Karoly a afirmat că gazdele Jocurilor Olimpice de la Beijing folosesc gimnaste care nu au împlinit 14 ani. Apoi, el le-a luat la ţintă pe tricolore.

"Româncele nu vor lua medalii fiindcă au fundul mare", a spus tehnicianul. Ultima sa ieşire la rampă a avut loc săptămâna trecută, când s-a contrat cu antrenorul Nicolae Forminte, după ce a spus că Sandra Izbaşa a cucerit aurul la sol cu ajutorul arbitrilor, spre dezaprobarea generală.

Am discutat cu Bela şi l-am întrebat dacă a declarat într-adevăr ceea ce se scrie în presă. Mi-a răspuns că el a afirmat, de fapt, că aveam 13 ani la Campionatele Europene de la Skien, în 1975, atunci când am debutat în gimnastică
Nadia Comăneci, multiplă campioană olimpică

Am lămurit-o cu Nadia şi a înţeles că totul a fost o scorneală a ziariştilor din Statele Unite ale Americii
Bela Karoly, fost antrenor SUA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite