Jocurile Securitatii cu fotbalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lot de 22 de jucatori, un antrenor superverificat de Securitate, daca nu chiar racolat de structura, si 3-4 "baieti cu ochi albastri": asta era componenta oricarui lot de fotbal care pleca in afara

Un lot de 22 de jucatori, un antrenor superverificat de Securitate, daca nu chiar racolat de structura, si 3-4 "baieti cu ochi albastri": asta era componenta oricarui lot de fotbal care pleca in afara pana acum 14 ani. Apreciati de Securitate ca "persoane cu comportament imprevizibil", fotbalistii erau filati pe toata durata deplasarii in strainatate pentru ca nu cumva sa emigreze in Occident. Sarcina cu supravegherea o aveau angajatii fostei Directii 1, care raspundea direct de cultura, culte, sport si invatamant. Daca echipa ce pleca era Dinamo sau Steaua, atunci lucrurile stateau cu totul altfel. Directia a 4-a a Securitatii, un fel de Directia Generala de Informatii a Armatei din zilele noastre, se ocupa de toata partea de spionaj. Dupa Revolutie, agentii directiei au disparut din peisaj, tocmai pentru ca stiau ca vor fi catalogati drept securisti sau tortionari. Majoritatea au iesit la pensie. Adevarul va prezinta in exclusivitate cateva din amintirile unui astfel de personaj.
Fost agent al Securitatii - magaziner la Dinamo si maseur la Steaua
Unul din fostii agenti ai acestei directii isi aminteste de vremurile in care intr-un singur an trecea de pe postul de maseur la Steaua la cel de magaziner la Dinamo. Pleca dupa echipa in toate deplasarile din tara, doar ca sa intre pe sub pielea jucatorilor. Apoi, cand venea momentul vreunui meci in afara lansa din timp legenda cum ca el are un var de-al doilea prin tara cu pricina si o sa-i ajute pe baieti la cumparaturi sau la cascat gura prin oras. Urma apoi stabilirea legaturilor cu oamenii Securitatii din exterior, pentru a se pune la punct toate detaliile. Rute prestabilite, magazine patronate de oameni de incredere si restaurante "strategice" - sunt doar cateva dintre componentele unui scenariu complet. "Imi amintesc de o deplasare cu Dinamo, in Belgia, la Brugge, pe vremea cand antrenor era Mircea Lucescu. Aveam informatii despre el ca nu e baiat rau, dar cam are obiceiul sa bea. A trebuit sa aranjam ca prin localurile unde ar fi mers sa nu fie ziaristi straini sau indivizi care sa incerce sa-l traga de limba. Nu ca ar fi avut mare lucru de dezvaluit, dar putea sa fie interpretat tendentios si atunci sa fi vazut scandal la intoarcere", povesteste fostul agent al Securitatii. Marea problema erau insa jucatorii. Cand scapau in Occident, pe langa mersul la cumparaturi, multi frecventau bordelurile de lux. Acolo era cel mai greu sa-i controlezi. Existau cazuri cand agentiile straine ii racolau pe fotbalisti tocmai in aceste locuri.
Agentii straini se dadeau romani cu dor de casa
De cum se ajungea la destinatie, pe langa delegatia Romaniei se aciuau tot soiul de binevoitori. Cei mai multi erau bisnitarii romani fugiti in Occident, care voiau sa faca bani pe spatele jucatorilor. Unul avea un magazin cu de toate, altul se oferea sa faca pe ghidul, pentru ca apoi sa-si ia comision de la patronii vizitati, dar printre acestia se strecurau cateodata si agenti straini. Unii erau chiar romani care lucrau pentru serviciile secrete ale tarii respective. "Venea cate unul, care se batea cu pumnu-n piept ca sufera dupa Romania, ca are familia in tara si ca e tare bucuros sa intalneasca compatrioti. Ii lua pe jucatori la cate-un sprit - asta daca nu intervenea antrenorul -, chipurile, sa auda vesti din tara, dupa care le dadea si ceva bani de buzunar". In cei peste zece ani cat a lucrat sub acoperire, omul sustine ca nimeni nu a fost racolat in adevaratul sens al cuvantului. Are chiar si o explicatie: verificarile la sange facute in tara. "Nu pleca nimeni pana nu i se facea un asa-zis dosar de deplasare. Cel asupra caruia existau dubii era retinut in tara sub diverse pretexte. Fie nu i se facea pasaport in timp util, fie se pierdea biletul de avion sau rezervarea. Metode erau destule". Mai mult, familiile fotbalistilor ramaneau in tara, pentru o garantie in plus ca nimeni din delegatie nu va emigra.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite