Jandarmeria: "Ne confruntăm cu violenţe deosebite, mai ales la fotbal"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul General al Jandarmeriei arată că acţiunile violente ale fanilor au provocat, în ultimii doi ani, rănirea a peste 50 de jandarmi, care au avut nevoie de o perioadă cumulată de 120

Inspectoratul General al Jandarmeriei arată că acţiunile violente ale fanilor au provocat, în ultimii doi ani, rănirea a peste 50 de jandarmi, care au avut nevoie de o perioadă cumulată de 120 de zile de concediu medical.
Jandarmeria invocă şi creşterea statistică a numărului de dosare penale pentru "infracţiuni în legătură cu manifestările sportive". Numărul acestora a "sărit" de la 26, în anul 2005, la 69, în 2006. De asemenea, în perioada 2005-2006, aproape 1.600 de persoane au primit amenzi pentru comportamentul agresiv de pe stadioane. În plus, 89 de indivizi au fost sancţionaţi de cel puţin două ori în ultimii doi ani, zece dintre ei primind, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 11/2006, interdicţie la competiţiile sportive. Cei taxaţi de jandarmi se încadrează în intervalul de vârstă 19-24 de ani. Jandarmeria şi-a exprimat clar poziţia faţă de brutalitatea de pe arenele sportive din România: "În ultimul timp ne confruntăm cu violenţe deosebite, mai ales la capitolul fotbal. Experienţa ultimelor luni a demonstrat că actul normativ care urmăreşte crearea condiţiilor pentru ca întrecerile sportive să fie accesibile tuturor cetăţenilor trebuie modificat", ne-au spus cei de la biroul de presă.
Atribuţiile forţelor de ordine
Conform articolului 19 din Legea 550/2004, jandarmeria "execută misiuni de restabilire a ordinii publice când aceasta a fost tulburată prin orice fel de acţiuni sau fapte care contravin legilor în vigoare". Competenţele jandarmilor sunt prevăzute în articolele 6 şi 7 din OG 11/2006: "Restabilirea ordinii publice se execută de efectivele de jandarmi (...), când este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a spectatorilor, jucătorilor, oficialilor sau a forţelor de ordine". Potrivit legii, intervenţia presupune următoarele "procedee de acţiune": somarea, legitimarea şi indentificarea, imobilizarea, evacuarea şi sancţionarea contravenţională ori întocmirea dosarelor penale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite