100 de zile până la JO. Ian Thorpe şi Nelson Evora nu s-au calificat. Vezi ce alte surprize şi decepţii ne aduce ediţia de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice devine tot mai rapidă pentru sportivii cu bilet în buzunar, cu 100 de zile înainte de ceremonia de deschidere, în timp ce timpul pare să stea în loc pentru cei care nu s-au calificat la Londra, se arată într-un material al agenţiei France Presse.

Este foarte adevărat că nu s-au decis încă toţi calificaţii, dar deja există mari decepţii.

Emblematicul Ian Thorpe este reprezentativ în acest sens. Cvintuplul campion olimpic australian (2000/2004), care visa să înoate la Londra, a pierdut în calificări la campionatele naţionale. Tot nataţia aduce o altă dezamăgire: campionul olimpic francez la 100 metri, Alain Bernard, incapabil să se califice la vreo probă individuală şi retrogradat la rangul de rezervă de lux.

În absenţa lui Bernard, cea mai titrată înotătoare franceză din istorie va fi vedetă la Londra. Laure Manaudou a reuşit acolo unde Thorpe a eşuat. La opt ani după "festivalul" de la Atena (trei medalii, din care una de aur la 400 metri liber) şi la patru ani după "naufragiul" de la Beijing, ea s-a calificat pentru 100 şi 200 metri spate. Dacă selecţiile americane la atletism trebuie să decidă soarta unor medaliaţi olimpici, regele de la Beijing, jamaicanul Usain Bolt va avea mai puţină concurenţă în calificări şi evident că va fi aşteptat ca un erou pentru a-şi apăra cele trei medalii de aur.

Singurul deţinător al unui titlu la atletism, care nu va fi prezent în mod sigur la JO, este portughezul Nelson Evora, accidentat, şi care nu-şi va apăra şansele la triplusalt. La sporturi de echipă, turneele de calificare au rezervat câteva surprize. La baschet, Germania lui Dirk Nowitzki şi Serbia nu vor fi în "sărbătoare". Iar Germania, ţara handbalului, nu este calificată nici la masculin, nici la feminin.

Însă câteva valori sigure îşi vor putea apăra şansele la Londra, cum este cazul cvintuplului campion mondial la judo, francezul Teddy Riner, în căutarea unui prim titlu olimpic, a fraţilor slovaci Pavol şi Peter Hochschorner, pentru un al patrulea titlu consecutiv la canoe dublu, sau a italiencei Valentina Vezzali la floretă.

Belgianul Jean-Michel Saive va participa pentru a şaptea oară la JO, la tenis de masă, iar compatrioata sa Tia Hellebaut îşi va apăra titlul la săritura în înălţime, după ce a născut de două ori după JO de la Beijing.

Mai sunt două nume a căror prezenţă este incertă la întâlnirea estivală: ciclista franceză Jeannie Longo, titrată în 1996 şi în competiţie la toate ediţiile începând din 1984, vrea o ultimă participare, la 53 de ani, şi sud-africanul Oscar Pistorius, echipat cu proteze la picioare şi care vrea să devină primul sportiv paralimpic ce concurează la valizi.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite