Ionuţ Lupescu: "Numărul mare de străini e dăunător"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al FRF avertizează asupra faptului că aderarea României la Uniunea Europeană poate împiedica afirmarea juniorilor autohtoni

din Europa. Un material apărut ieri în ziarul Adevărul a arătat care sunt avantajele integrării pentru campionatul păstorit de Mitică Dragomir.
În perspectiva aderării, Liga I s-a îmbogăţit deja cu peste 70 de jucători străini care au avut încredere să aleagă fotbalul românesc. Acest lucru aduce beneficii, prin creşterea nivelului primei ligi, dar dăunează afirmării juniorilor. Directorul general al Federaţiei Române de Fotbal, Ionuţ Lupescu, spune că trebuie investit în primul rând în juniori şi în infrastructură. "După 1 ianuarie 2007, globalizarea fotbalului ne va include şi pe noi. Deja au venit foarte mulţi jucători străini. Dar există şi pericole pentru jucătorii noştri. Este drept că pot pleca acum mai uşor în străinătate, dar juniorii noştri nu se pot afirma dacă sunt aduşi prea mulţi străini. Astfel loturile naţionale pot pierde mult, dacă tinerii jucători români nu vor avea ocazia să joace", a declarat Lupescu. Cu aceeaşi situaţie s-au confruntat şi campionate puternice din Europa, precum Anglia sau Spania, unde jucătorii străini le-au "furat" locurile de titulari jucătorilor autohtoni, ducând astfel la o scădere a valorii echipelor naţionale. Ionuţ Lupescu a precizat că în anul viitor va fi adoptată o Cartă Albă a fotbalului european, valabilă pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene.
Cel puţin un punct cu Olanda
Ionuţ Lupescu spune că rezultatele bune înregistrate de "tricolori" în această toamnă dau speranţe în vederea partidei cu Olanda din martie, contând pentru preliminariile Campionatului European din 2008. "Am avut o toamnă bună. E drept, lipsesc acele două puncte din meciul cu Bulgaria, că atunci ar fi fost o toamnă perfectă. Victoria, chiar dacă a fost amicală, a dat încredere echipei. Trebuie să demonstrăm creşterea în valoare şi în partida din Olanda. Cred că putem scoate minim un punct", a precizat oficialul FRF care nu crede că Ciprian Marica valorează 50 de milioane de euro, aşa cum a declarat selecţionerul Victor Piţurcă: "Eu sunt mai realist din fire şi nu cred că un jucător român poate fi achiziţionat cu această sumă".
"Steaua este o echipă matură"
Referitor la şansele echipelor Steaua şi Dinamo în 16-imile Cupei UEFA, Ionuţ Lupescu crede că cel mai mare dezavantaj constă în faptul că adversarele nu au pauză competiţională. "Soarta a fost dură cu cele două echipe. Evident, Steaua a picat mai rău, dar gruparea din Ghencea are o experienţă de trei ani în care a jucat peste 40 de meciuri, s-a maturizat mult. Ambele echipe au şanse, însă cel mai rău lucru este că atât Sevilla, cât şi Benfica vor avea cinci sau şase meciuri disputate de la începutul anului, pe când Steaua şi Dinamo nu vor juca niciun meci oficial. Ionuţ Lupescu va merge de Sărbători la schi în staţiunea austriacă Zell am See, unde va petrece zece zile.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite