În numele tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fotbal, proverbul „aşchia nu sare departe de trunchi“ se potriveşte perfect în cazurile lui Zinedine Zidane, Paolo Maldini sau chiar Gică Hagi.

Care părinţi n-ar dori să-şi înscrie copiii la centrele de juniori ale unor cluburi ca Real Madrid sau AC Milan? Bineînţeles, pe criterii de valoare, nu pe baza sistemului de „cunoştinţe" care încă funcţionează la noi. Dacă te mai numeşti Zidane sau Maldini, cu atât mai mare e bucuria de a-ţi vedea copilul călcându-ţi pe urme. Cei doi corifei ai fotbalului mondial sunt reprezentativi pentru categoria foştilor mari jucători care abia aşteaptă să fie depăşiţi în performanţe de fiii lor.

Enzo, francez sau spaniol?

Zinedine Zidane a făcut istorie la Real Madrid, iar acum Enzo (mijlocaş stânga), Luca (portar) şi Theo (atacant) încearcă să ducă mai departe un nume de legendă. Dintre cei patru copii ai lui „Zizou", trei sunt înscrişi la Academia de pe „Bernabeu".

Enzo Zidane joacă din 2004 la juniorii Realului  Foto: afp



Deocamdată, cel mai talentat e seniorul Enzo (16 ani), care la începutul lunii septembrie a primit un cadou nesperat: Jose Mourinho l-a chemat să se antreneze cu echipa mare a „galacticilor", umăr la umăr cu Cristiano Ronaldo. „Deja face şi celebrele mele piruete. În gesturi, în controlul mingii, parcă mă văd pe mine însumi jucând", a spus tatăl Zinedine despre cel supranumit deja „noul Zidane".

Campion mondial cu Franţa, adevăratul Zidane şi-ar putea vedea însă fiul evoluând pentru naţionala Spaniei (Enzo este născut la Bordeaux, dar bunicii din partea mamei locuiesc în provincia iberică Almeria, astfel că deţine şi paşaport spaniol). „Încă nu a fost convocat de niciuna dintre cele două ţări, dar oricare ar fi prima care-l cheamă, nu mă deranjează. Decizia îi aparţine", a spus fostul decar al „cocoşilor galici".

Dinastia Maldini merge mai departe

Cesare, Paolo, Christian. Pe primii doi Maldini îi ştim, tată şi fiu, ambii câştigători ai celui mai important trofeu continental la nivel de cluburi. De Christian n-am auzit încă nimic, dar puştiul de 15 ani (fiul lui Paolo) face furori la grupele de juniori ale celor de la AC Milan şi promite să-şi depăşească tatăl. Nu degeaba, în momentul retragerii, Paolo Maldini a refuzat ca faimosul tricou cu numărul trei al „diavolilor" să fie retras definitiv, sperând ca acesta să fie îmbrăcat în viitor de „Maldini al treilea". Sau poate de „Maldini al patrulea", micuţul Daniel (9 ani) atrăgând deja atenţia asupra sa: pe când avea doar cinci ani, a făcut o intrare prin alunecare la bătrânul Seedorf de care ar fi fost mândru orice fundaş cu pretenţii.

Ianis Hagi este „Micul Rege"

Când era „Regele" naţionalei României, Gică Hagi a cam pierdut bătăliile directe cu Zinedine Zidane şi Paolo Maldini. Revanşa poate veni în anii care urmează de la Ianis.

Hagi junior, care peste două săptămâni va împlini 13 ani, este deja unul dintre cei mai promiţători tineri jucători români la categoria sa de vârstă. Pe lângă talent, Ianis a moştenit de la tatăl său şi ambiţia. Sugestivă în acest sens a fost scena în care „Micul Rege" a izbucnit în plâns în momentul în care a fost schimbat în finala unui turneu amical pierdută de România.

Alte cazuri de fotbalişti din tată-n fiu

Peter şi Kasper Schmeichel. Dacă "Marele Danez" a devenit celebru apărând buturile lui Manchester United, fiul său Kasper, tot portar, şi-a început cariera la rivala locală Manchester City. În prezent este legitimat la Leicester, în divizia secundă engleză.

David şi Brooklyn Beckham. La 11 ani, Brooklyn, cel mai mare dintre cei trei băieţi ai familiei Beckham, i-a impresionat pe antrenorii de tineret de la LA Galaxy. "Poate juca pe orice post şi este extrem de puternic din punct de vedere fizic", se spune despre Brooklyn.

Michael şi Andreas Laudrup. Fraţii danezi Michael şi Brian Laudrup speriau apărările adverse în urmă cu 15-20 de ani. Acum, cei doi copii ai lui Michael, Mads (22 de ani)  şi Andreas (20 de ani), joacă la echipe de prim rang din Danemarca, ultimul fiind chiar în vederile echipelor naţionale de tineret ale Danemarcei.

Mazinho şi Thiago Alcantara. Campion mondial în 1994 cu naţionala Braziliei, fostul mijlocaş la închidere Mazinho are doi copii, ambii la FC Barcelona. Cel mai mare, Thiago Alcantara (20 de ani) a fost deja promovat la prima echipă a lui Guardiola, alături de Messi şi de ceilalţi „extratereştri".

Recordul lui Gudjohnsen

Enzo Zidane joacă din 2004 la juniorii Realului  Foto: afp



Islandezul Eidur Gudjohnsen, fost fotbalist la Chelsea şi Barcelona, deţine un record greu de egalat în fotbalul internaţional. Astfel, în 1996, într-un amical cu Estonia la Tallinn, Eidur debuta la naţionala ţării sale înlocuindu-l chiar pe Arnor Gudjohnsen, nimeni altul decât tatăl său. "Regret enorm că nu am jucat în acelaşi timp. Sunt sigur că şi Eidur gândeşte la fel", a recunoscut ulterior Gudjohnsen senior.

Recordul lui Gudjohnsen
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite