Ilie Dumitrescu e sincer: "Londra mi-a schimbat viaţa!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două zile înainte de meciul Tottenham - Dinamo, fostul stelist recunoaşte că perioada petrecută în Anglia, la "Spurs", şi-a pus amprenta decisiv asupra personalităţii sale

"Momentan sunt foarte fericit, alături de familie, de soţia Letiţia, şi de cei doi copii. Acum sunt relaxat, deşi am avut un an foarte greu. Consider că am avut şansa să activez doi ani, aproape fără pauză, în campionatul Greciei, şi asta spune multe", a declarat Ilie. Totuşi, acesta are şi un of: "O parte a presei române m-a numit decepţia anului şi asta mă doare, pentru că eu consider că mi-am făcut foarte bine treaba la PAOK Salonic. Nici Boloni şi nici Iordănescu nu meritau să fie nominalizaţi. Spre exemplu, puţini ştiu că nu oricine ajunge să antreneze în campionatul Franţei".
"PAOK a intrat în colaps"
Fostul internaţional a ţinut să explice ce s-a întâmplat cu adevărat la Salonic. "Am antrenat PAOK şi am transformat-o dintr-o simplă echipă într-una de Cupa UEFA. Ce nu se ştie însă este că acolo erau mari probleme cu banii. Erau restanţe la salarii de şase luni. În plus, am fost obligaţi să mai jucăm câteva etape şi cu porţile închise şi de aici, coroborat şi cu un program greu, au apărut problemele. Aşa că am decis să plec de la echipă, chiar dacă preşedintele clubului a încercat mai multe zile să mă convingă să continui", povesteşte Dumitrescu. Acesta a explicat şi de ce fotbalul grecesc se află acum într-o acută criză: "La câteva zile după ce am plecat de la Salonic, am fost contactat de Iraklis, o echipă din acelaşi oraş. Dar şi acolo erau probleme financiare. De fapt, tot fotbalul grecesc are astfel de probleme. Sunt anumiţi jucători cu salarii de 600.000-700.000 de euro, iar bugetul unei echipe nu este mai mare de cinci milioane. Niciodată, bugetele nu ajung într-un sezon. Revenind la PAOK, acolo a început colapsul. Fanii erau în mare conflict cu preşedintele. De la acest aspect a pornit şi războiul dintre mine şi fani, deşi eram foarte iubit acolo. Salkidikis, vedeta echipei, nu era de vânzare decât afară, dar cu trei zile înainte de startul campionatului a venit o ofertă de 1,8 milioane de euro de la Panathinaikos plus trei jucători, dintr-o listă de şase, pe care eu îi ştiam foarte bine. Cu banii luaţi am plătit zece la sută din salarii. Vă daţi seama în ce situaţie jenantă eram. După ce l-am vândut, fanii au crezut că sunt în aceeaşi barcă cu preşedintele".
A plătit pentru că nu făcea faza defensivă
Referitor la o întoarcere ca antrenor în campionatul românesc, Dumitrescu este circumspect: "Este destul de dificil să spun acum ce voi face pe viitor. Dar este puţin probabil să mă întorc acum în Liga 1". Până când va reveni în fotbal, Ilie îşi ocupă timpul şi cu afacerile personale. "Am nişte investiţii în imobiliare ca orice om, mă felicit că am cumpărat
Hanul cu Tei
, cea mai mare galerie de artă din România, chiar dacă nu mă ocup eu personal să o conduc. Dar gândurile mele tot la fotbal sunt, pentru că asta îmi place".
S-a certat cu Gerry Francis
Inevitabil, discuţia a atins şi perioada petrecută de Dumitrescu în Anglia. "A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea, cea petrecută în Anglia, la Londra. Atât la Tottenham, cât şi la West Ham United. Dar la prima echipă a fost ceva de vis din toate punctele de vedere. De la organizare, atmosferă, fani. Păcat că n-am avut acea educaţie profesională ca să accept anumite indicaţii ale antrenorului Gerry Francis. Nu am comunicat bine cu el şi de acolo a pornit ruptura". Fostul mijlocaş ştie acum unde a greşit: "Eu avusesem un an foarte bun. Luasem un campionat cu Steaua, un titlu de golgheter cu 24 de goluri, jucasem bine la un Campionat Mondial, dar nu ştiam să fac faţă şi rigorilor defensive. Acum, dacă un fotbalist nu face ambele faze, este terminat. Recunosc că am greşit atunci, şi de aceea acum vreau să le imprim aceste aspecte elevilor mei. Asta mi-a lipsit mie atunci. A fost partea negativă din cariera mea. Dar şi alţi jucători au avut probleme. Uitaţi-vă la Savicevici cu Capello".
"Anglia era un campionat care mi se potrivea"
Despărţirea de Premier League nu a fost chiar dură. "Eu n-am putut să trec peste acel moment, mai ales că-mi doream enorm să joc la naţională. Din cauza asta am şi acceptat să plec la West Ham United. Ghinioanele nu m-au ocolit şi o accidentare urâtă m-a ţinut departe de gazon şase luni". "Anglia este un campionat care mi se potrivea foarte bine. Acolo eşti apreciat dacă te pricepi să te descurci pe spaţii mici şi dacă ai viteză. Mi-aduc aminte de primul meu meci la Tottenham în deplasare la Shefield, formaţie unde activa atunci Dan Petrescu. Am învins atunci. Apoi, la primul joc acasă, publicul era în delir când eram la balon. Oricum, Londra este un oraş cosmopolit. Mie acest oraş mi-a schimbat viaţa. De la stilul arhitectural, la muzee, punctualitate, absolut tot ce se întâmpla acolo mă fascina. Cel mai elocvent exemplu este acela al semnării contractului cu Tottenham. Pe lângă faptul că ce am vorbit eu cu ei s-a respectat întru totul, am fost uluit de apartamentul şi condiţiile pe care mi le-au oferit. Am găsit până şi frigiderul plin cu mâncare, ca să nu mai pomenesc de automobilul BMW pe care mi l-au făcut cadou. Ce mai, Tottenham a rămas în inima mea". Când a venit vorba despre scandalul mediatic în care a fost implicat, Dumitrescu a replicat laconic: "Scandalul cu acele fete nu m-a afectat. De fapt, nici nu a fost vorba de vreun scandal. Paparazzii m-au surprins cu cineva din cartier şi asta a fost tot, dar nimic important".
Fascinat de publicul mexican
Dumitrescu se poate lăuda că este printre puţinii fotbalişti români care au evoluat şi în Mexic. "Am acceptat oferta din Mexic, pentru că mi-am zis că am 28 de ani, că nu voi mai juca o veşnicie, şi am pus partea materială peste cea profesională. Experienţa trăită acolo a fost ceva extraordinar. Toto, băieţelul meu, s-a născut acolo. Trăiam în Ciudad de Mexico, într-o zonă superbă. În fiecare weekend plecam cu maşina la Acapulco, dar am vizitat şi alte zone senzaţionale". Legat de campionat, Ilie a fost marcat de un singur aspect. N-o să uit toată viaţa mea un derbi între America Guadalajara şi Chivas cu 120.000 de spectatori în tribune, cu trei ore înainte de meci. Este greu de explicat în cuvinte atmosfera. A fost ceva impresionant, incredibil".
S-a lăsat de fotbal la doar 30 de ani
Revenirea în Divizia A nu a durat decât câteva luni. "Când am plecat din Ghencea mi se spunea
Fachirul
. Cum la 30 de ani nu mai eram ca la 25 şi cum toată viaţa mea făcusem totul pentru fani, am decis să renunţ. Doream ca spectatorii să rămână în minte cu imaginea mea de bun fotbalist. Apoi, am suferit foarte tare să-i văd pe Hagi, Popescu, Petrescu şi ceilalţi cum joacă. Nu mi-a picat deloc bine, dar eu luasem o decizie şi nu mai aveam cum să o mai schimb". Chestionat în privinţa longevităţii lui Dorinel, coleg de generaţie cu el, Dumitrescu a replicat: "Dorinel? Poziţia lui în teren poate îi dă dreptul de a mai juca. Dar dacă eu nu mai făceam spectacol, nu mai scoteam adversarii din joc…".
Regretă că nu a jucat finala CCE din 1989
La capitolul regrete, Ilie a contabilizat două: "Faptul că nu am jucat finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, în acel AC Milan - Steaua, 4-0, m-a afectat. Din cauza unui cartonaş prostesc luat în returul semifinalei cu Galatasaray am pierdut o finală. Apoi, faptul că nu am jucat o semifinală de Campionat Mondial cu Brazilia. Aveam 2-1 cu Suedia, ei se obişnuiseră cu ideea că vor pierde. Nu ştiu ce s-a întâmplat. M-a marcat acel meci. Nu ştiu dacă puteam bate Brazilia, dar puneam probleme oricui atunci".
Unul dintre băieţi, coleg cu Hagi la fotbal
Când vine vorba de familie, fericirea se poate citi în ochii săi. "Sunt cu Letiţia de 13 ani. Avem doi copii: Ilie Dumitrescu jr şi Maria Daria. Dar băiatului toată lumea îi spune Toto. Chiar mă gândesc să-i trec numele în buletin. Îi place fotbalul şi-l practică la Luceafărul, la grupa lui Marcel Pigulea, unde este şi băiatul lui Hagi, Ianis. Mai am doi copii din prima căsătorie, Dan şi Sică, de care am grijă. Ambii învaţă la
Cervantes
, Dan fiind în ultimul an. Am păstrat o relaţie foarte bună şi cu Nela, fosta soţie".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite