Iancu joacă la intimidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul care a lucrat în ultimii ani atât pentru FC Timişoara, cât şi pentru FRF, Iustin Ştefan, spune că echipele româneşti nu riscă excluderea din cupele europene în urma scandalului

Avocatul care a lucrat în ultimii ani atât pentru FC Timişoara, cât şi pentru FRF, Iustin Ştefan, spune că echipele româneşti nu riscă excluderea din cupele europene în urma scandalului dintre Marian Iancu şi Mircea Sandu

Ştefan spune că Federaţia nu poate fi trasă la răspundere după depunctarea clubului FC Timişoara, deoarece nu a fost implicată direct în scandalul Iancu - Zambon.

Patronul lui FC Timişoara, Marian Iancu, a anunţat luni că va continua scandalul cu Federaţia Română de Fotbal, chiar dacă echipele româneşti şi reprezentativele naţionale vor fi excluse din competiţiile internaţionale.

"Noi vom acţiona în judecată FIFA şi vom sesiza Tribunalul de la Lausanne că a fost dezonorat şi FRF va da socoteală! FRF va fi dezafiliată şi echipele româneşti nu vor mai juca în Europa, la fel cum nici naţionala României nu o va mai face!", a ameninţat Iancu. Juristul FRF Iustin Ştefan spune că nici Federaţia şi nici echipele noastre nu riscă nimic.

"Tocmai, dacă nu era depunctată FC Timişoara, atunci riscam excluderea echipelor româneşti! Discuţia este dusă de domnul Iancu într-o parte greşită. La litigiul care a fost soluţionat pentru prima dată pe 5 decembrie 2006, FRF nu a fost implicată. Se judecau cluburile SC FC Politehnica Timişoara SA, condus de Claudio Zambon şi CS FCU Politehnica Timişoara, patronat de Marian Iancu.

FRF a fost solicitată de Iancu să intervină pe lângă TAS. Intervenţia a fost respinsă, dar Tribunalul Sportiv a acordat un termen de mediere celor două cluburi. Din câte ştiu eu domnul Iancu a ignorat acel termen", a spus Ştefan.

"E posibil ca decizia TAS să fie greşită"

Decizia TAS din aprilie 2008, nu a fost decât o atenţionare FRF faţă de verdictul dat încă din 2006. Iustin Ştefan spune că FC Timişoara avea obligaţia să se asigure că documentaţia prezentată la TAS este completă. "FRF nu a avut toate doumentele la dispoziţie.

Este posibil să nu fi ajuns la TAS dosarul complet, şi să fi luat o decizei greşită, dar FRF nu are nicio vină în acest caz. Clubul FC Timişoara trebuia să-şi apere cauza, dar au acţionat prea târziu. Probabil vineri vom prezenta şi noi documentele pentru a dovedi că suntem nevinovaţi,", a declarat avocatul care a reprezentat-o în trecut şi pe FC Timişoara.

Prevederile UEFA în cazul excluderii

Statutul Uniunii Europene de Fotbal precizează următoarele cazuri în care o federaţie poate fi exclusă: a) nu îşi poate satisface obligaţiile finainciare faţă de UEFA; b) încalcă grav statutele şi regulamentele uniunii; c) îşi pierde statutul de asociaţie reprezentativă la nivel naţional.

O federaţie poate fi suspendată, pe lângă punctele de mai sus, şi dacă statul intervine în treburile federaţiei. "Dacă ar fi greşit Federaţia Română de Fotbal, puteau fi date sancţiuni în plan sportiv. Excluderea este o măsură prea drastică", a declarat pentru "Adevărul" avocatul Iustin Ştefan.

"Comisia anti-Zambon" merge cu jalba la FIFA

Timişorenii sunt hotărâţi să-şi apere cauza faţă în faţă cu mai-marii fotbalului, solicitând în acest sens o audienţă la FIFA. "În acest moment suntem în comunicare cu ei, aşteptăm un fax în care să ne comunice când ne pot primi.

Cu domnul Volker Hesse solicităm o întâlnire", a spus directorul executiv de la FC Timişoara, Gheorghe Chivorchian. Volker Hesse este coordonatorul Comitetului de Disciplină de la FIFA, fiind unul dintre semnatarii actelor trimise de forul mondial către Federaţia Română de Fotbal în cazul palmaresului Politehnicii Timişoara şi al depunctării bănăţenilor.

Delegaţia timişoreană va fi formată din Marian Iancu, Gheorghe Chivorchian, viceprimarul Adrian Orza, membru în CA al clubului, şi Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica, instituţie ce are înregistrat la OSIM dreptul de folosire a numelui.

"Noi ne dorim să fie cât mai repede, miercuri sau joi dacă se poate, însă trebuie să aşteptăm răspunsul lor. Vom merge acolo cu toate actele necesare, atât pentru cauza palmaresului, cât şi pentru depunctare. Sunt practic două dosare", a declarat Chivorchian.

Şi Liviu Luca se interesează

Cumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de BkP de către Ovidiu Tender nu era încă decisă ieri la prânz, omul de afaceri spunând luni că în maximum două zile va lua o decizie în acest sens.

Tender se bazează şi pe o colaborare de durată cu autorităţile locale, considerând că sprijinul acestora este indispensabil. Altfel, alături de numele fraţilor Cristescu, deţinătorii grupului de firme "Bega", a apărut şi cel al lui Liviu Luca, directorul societăţii Petromservice SA. (Vali Silaghi, Timişoara)

Nu vom merge doar noi, vor fi alături de noi jurişti, atât români cât şi străini, specialişti în probleme de drept sportiv
Gheorghe Chivorchian,
director executiv FC Timişoara

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite