"Hercule din Carpaţi", între România şi Australia
0Pasionat de sportul care l-a consacrat, halterofilul Nicu Vlad a preferat să aibă o căsnicie la distanţă pentru a fi mai aproape de Federaţia Română de Haltere. Pentru un sportiv de
Pasionat de sportul care l-a consacrat, halterofilul Nicu Vlad a preferat să aibă o căsnicie la distanţă pentru a fi mai aproape de Federaţia Română de Haltere.
Pentru un sportiv de performanţă pare dificil să se împartă între familie şi cantonamente sau competiţii. Nicu şi Cristina Vlad fac însă parte din aceeaşi lume şi, de-a lungul anilor, halterele şi canotajul au făcut casă bună în familia lor. După aproape 21 de ani de căsătorie, sunt fericiţi, deşi îi despart mii de kilometri.
Dacă fosta canotoare şi cei doi copii sunt în Australia, unde au ales să rămână din 1991, Nicu Vlad a preferat România, pentru a se ocupa intens de Federaţia Română de Haltere, unde deţine funcţia de preşedinte, dar şi de antrenor coordonator al lotului olimpic.
Campion naţional de juniori în 1981, 1982 şi 1983, Nicu Vlad a cucerit cele mai "grele" medalii în competiţiile naţionale şi internaţionale. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, la doar 21 de ani, Nicu Vlad a fost încununat cu laurii aurului olimpic, devenind "Hercule din Carpaţi" pentru iubitorii de sport din întreaga lume.
Nicu jr, leit tatăl
Cea mai mare realizare a soţilor Vlad sunt cei doi copii, Marta Mădălina şi Nicu Cristian, de care sunt foarte mândri. Marta este născută în acelaşi an în care tatăl său a devenit vicecampion olimpic la Seul, în 1988, în prezent fiind studentă la Drept.
Nicu Cristian a venit pe lume în Australia. Are părul blond şi ochii albaştri, asemenea tatălui său, şi se pare că i-a moştenit şi pasiunea pentru sport. Practică fotbal australian, un sport foarte dur, bazat pe viteză şi forţă şi, din când în când, canotaj, pentru condiţia fizică. De curând, a fost remarcat de mai multe cluburi, primind chiar o bursă la un colegiu renumit.
Pentru că nu poate renunţa definitiv la pasiunea sa şi se ocupă în continuare de sport, Nicu Vlad îşi vede rar copiii şi soţia. "Este greu, însă am ales să rămână acolo şi datorită condiţiilor de şcolarizare. Soţia mea se ocupă îndeaproape de educaţia lor şi sunt mulţumit de ei. Vorbim des la telefon şi ne întâlnim în vacanţe şi concedii. Anul acesta, sărbătorile le vom petrece în România", spune zâmbind fostul campion.
"Am fost considerat trădător!"
Pentru familia Vlad, Australia este ca o a doua casă. Nicu şi Cristina Vlad s-au stabilit acolo în 1991, când, aflaţi la un stagiu de pregătire centralizată în America, halterofilul român a primit o propunere din partea federaţiei australiene de a concura pentru ei pe o perioadă de patru ani. "Am acceptat, deşi soţia s-a opus la început, dar în această decizie a cântărit foarte mult ceea ce s-a întâmplat în 1986".
Atunci, el se afla pe îndepărtatul continent, la o competiţie, însă acuza dureri mari la unul dintre genunchi. Medicii australieni au hotărât să îl opereze, altfel "Hercule din Carpaţi" risca să nu mai poată face sport de performanţă. Pentru intervenţia chirurgicală estimată la 12.000 de dolari australieni, sportivul nu a fost nevoit să suporte nimic.
"Când am plecat, în 1991, am fost considerat trădător, în special de către presă. Am plecat din dorinţa de a face o schimbare şi pentru că îmi făcusem mulţi prieteni acolo. Nu am plecat definitiv, dovadă că m-am întors o dată cu expirarea contractului. Am făcut-o pentru că am vrut să construiesc ceva durabil în sportul românesc".
România, gazda CE de Haltere în 2009
Maestru emerit al sportului, cu trei medalii olimpice plus alte 17 europene, la stilul total sau smuls, Nicu Vlad e mândru că România va organiza, în 2009, atât Campionatele Europene pentru seniori, cât şi Campionatele Mondiale de Haltere pentru juniori.
Deşi performanţa slabă de la Campionatul Mondial desfăşurat în Thailanda, luna trecută, nu l-a mulţumit, el speră la un parcurs bun la Olimpiada de la Beijing, unde vizează o medalie. "Avem patru sportivi calificaţi pentru JO din 2008, şi sperăm să mai calificăm o fată. În ceea ce priveşte echipa de juniori, stăm foarte bine, ei ocupând poziţii foarte bune la Campionatul Mondial desfăşurat în Tenerife: cinci medalii de aur, una de argint şi trei de bronz. Rezultatele ne fac să gândim pozitiv în ceea ce priveşte noua generaţie de halterofili", ne-a mai spus Nicu Vlad.
Când am plecat, în 1991, am fost considerat trădător, în special de către presă
Nicu Vlad