Hagi: „Voi scoate la vânzare din acţiunile Academiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Regele“, care a împlinit ieri 47 de ani, dezvăluie că proiectul său fotbalistic a ajuns la nişte costuri foarte ridicate, care necesită cooptarea unor parteneri financiari puternici.

S-a întors joi seară din Antalya, acolo unde a fost cu Viitorul în cantonament. Vineri a filmat pentru o reclamă, iar ieri şi-a sărbătorit în Bucureşti ziua de naştere, pentru că zăpada l-a împiedicat să ajungă la Constanţa. Urmează o deplasare în Olanda, acolo unde juniorii Academiei au un turneu puternic, după care vrea să se mai plece câteva zile în Turcia, în al doilea stagiu al Viitorului.

„Pentru mine nu mai există de mult noţiunea clasică de timp liber. Din moment ce fac ce-mi place, consider că toată viaţa mea e un timp liber", spune Hagi. Vorbeşte mândru despre trecut, „în '94 eram convinşi că putem să câştigăm Mondialul", cuvinte care par dintr-o altă lume acum pentru naţionala României a lui 2012. Şi cu aceleaşi ambiţii pentru viitor: „vreau să fac din Viitorul cel mai puternic club din ţară". Pentru prezent, o dezvăluire, „îmi iau parteneri acţionari la Academie", şi o decizie - „Nu voi mai antrena în ţară o altă echipă în afară de Viitorul, deci nici Steaua!".

„Adevărul": Cum s-a prezentat Viitorul în Antalya?

Gheorghe Hagi: Au fost condiţii bune, meciuri bune. Ăsta a fost obiectivul, să ne verificăm potenţialul cu echipele tari de Liga I, să vedem unde suntem.

Obiectivul e promovarea în acest an, nu?

Obiectivul e să fim cei mai buni. Şi, da, ne dorim să promovăm anul ăsta. Să rămânem acolo, pe primul loc.

Cum aţi ajuns la Dică?

Ne-am gândit ce avem nevoie, am analizat. Proiectul rămâne însă o echipă tânără, majoritatea jucătorilor sunt de 25 de ani, dar ne dorim şi doi-trei cu experienţă. Iar Dică e un jucător cu personalitate, care ne aduce valoare.

Iei în calcul să transferaţi şi străini?

Nu exclud. La juniori avem un macedonean, Nikolov. Pe viitor putem fi un centru pentru Europa de Est. Dar, deocamdată, să fim buni acasă şi apoi la nivel internaţional.

Când va fi gata toată infrastructura la Academie?

Cel mai târziu în 2013. Eu am spus iniţial 2012, dar ne-a tras puţin în spate şi criza asta. Mai trebuie finalizată doar clădirea principală, restul sunt toate terminate.

Când estimezi că vei intra şi pe profit?

Eu n-am creat Academia ca să fac un profit. Obiectivul e să producă jucători foarte buni. Ea va avea o valoare, dar ce va produce ea nu ştiu să spun acum. Pentru că sunt costuri foarte mari, bugetele cresc întruna...

Atunci nu iei în calcul să îţi cauţi şi nişte parteneri financiari, care să mai preia o parte din costuri?

Ne gândim, cum să nu? Acum avem şi un club de fotbal, care e o societate pe acţiuni. Cred că n-o să rămân singur. Cu siguranţă că o să-mi găsesc parteneri. E un proiect separat, care include mai multe lucruri. Vreau să am parteneri acţionari, vom face o vânzare de acţiuni. Că o fi unul, că or fi zece parteneri, n-o să rămân singur. Proiectul e atrăgător, tânăr, de perspectivă. Garanţiile sunt brandul Hagi şi patrimoniul pe care-l avem.

Care e funcţia ta exactă la club? Patron, manager, antrenor?

Până la urmă, totul e construcţia mea. Am făcut cele două segmente ale muncii presupuse la un club: administrativ şi tehnic. Administrativ - de bani, de buget, iar conceptul tehnic - sistemul de joc, selecţia jucătorilor şi metodica antrenamentelor, care sunt scrise de mine. Dar nu mă ocup singur, avem 60 de angajaţi.

Cu antrenorul Cătălin Anghel de la Viitorul ce relaţie ai?

De manager - antrenor. Vorbim tot timpul. Antrenorul are responsabilitatea lui să decidă, dar numai în conceptul nostru, al Academiei. Aici nu poţi să vii să antrenezi ce-ţi doreşti tu, sau sistemul care-ţi place. Trebuie să ţii cont de Academie, de conceptul nostru şi apoi să vii cu soluţiile tale. Trebuie să te adaptezi la filosofia şi strategia clubului.

Şi n-ar fi mai uşor să fii tu antrenor, din moment ce tu ai implementat acest concept?

Eu fac de toate încă, noi suntem în formare şi nu pot să stau permanent la echipă. Eu sunt trei zile la Constanţa, trei zile la Bucureşti, pentru că fac şi munca administrativă.

Când vei termina cu partea administrativă, când lucrurile vor începe să meargă singure. Nici atunci?

Deocamdată, Viitorul nu e încă de nivelul meu. Nu se supără nimeni dacă spun asta. Dar, dacă va ajunge la nivelul la care să fie cea mai bună din România, atunci o să cobor pe bancă. Dacă nu, nu.

Pe ce stadion veţi juca după ce veţi promova? E reală varianta Ghencea?

Nu, e exclus.

Ce termen de finalizare are proiectul pe care l-ai gândit?

Când am pornit la drum, am creat un proiect pe cinci ani. Am trecut de trei ani, am devenit cei mai buni la nivelul nostru, mai avem nevoie de doi ani. În paralel, avem Viitorul, care are şi el un proiect de cinci ani. Îmi doresc şi un stadion al nostru, dar nu ca singur investitor. Cu acţionarii. Şi vreau să rămânem în Constanţa.

Poţi antrena o altă echipă din Liga I în condiţiile în care Viitorul va promova? Nu ar fi o incompatibilitate să fii adversarul formaţiei la care eşti patron?

Într-adevăr, dacă vom promova, nu am cum să antrenez altă echipă din Liga I. E exclus să se întâmple aşa ceva.

Nici Steaua? Că s-a vehiculat numele tău ca viitor antrenor al Stelei, din vară.

Nu se poate. Dacă proiectul meu capătă contur foarte bun, e clar că n-am cum, dacă intrăm în prima divizie.

„Îmi sărbătoresc ziua din cinci în cinci ani"

Hagi şi-a petrecut ziua de naştere în Bucureşti. „Acum n-am făcut nicio petrecere, au venit doar rudele şi prietenii pe la mine. Mie nu-mi prea plac cadourile. Ziua mi-o sărbătoresc din cinci în cinci ani. Voiam să plec la Constanţa, dar n-am cum din cauza vremii. Soţia şi fata sunt aici, cu mine, doar Ianis a rămas acolo, se antrenează. Nu-i prea convine, dar asta e", spune „Regele".

Îl ochise pe Cristi Tănase de la 19 ani

Hagi a fost cel care i-a promovat pe cei mai scumpi jucători români care s-au transferat afară în ultimul timp, Pantilimon şi Torje. Puţini ştiu însă că „Regele" îl ochise încă de acum şase ani, de când antrena la Timişoara, pe un alt fotbalist român care poate pleca pe bani buni afară: Cristi Tănase. „L-am văzut de când avea 19 ani şi juca la FC Argeş şi am vrut să-l aduc la Timişoara", dezvăluie Hagi.

" O să fiu cel mai fericit pensionar. O să am 300 de copii la academia mea de fotbal. "

" Lui Ianis îi place acum de Messi, înainte era cu Cristiano Ronaldo. S-a schimbat. "

" Vreau să facem din Viitorul Constanţa clubul numărul 1 din România. "

" Ideea iniţială era doar o Academie de fotbal, dar am schimbat proiectul pe parcurs. "

Hagi: „În '94, eram convinşi că vom câştiga Mondialul"

Inedit

- La ce se uită la TV. La tot ce înseamnă sport. Mă uit şi la handbal, şi la baschet. Când eram în Spania, mă uitam mult la NBA.
- Muzică. Mă relaxează cel mai mult. Noi ne trezim de dimineaţă cu muzică în casă. Ascult de toate genurile.
- Actorul preferat. Al Pacino. Din România:
Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi Jean Constantin.
- Personalitatea preferată. Napoleon Bonaparte.
- Ce urăşte cel mai mult. Minciuna şi falsitatea.
- Defect. Aş vrea să fiu mai rece, mai rău, câteodată. Şi mă aprind rar, dar tare. E furtună când mă enervez. Sunt aromân, spiritul nu dispare.
- Ce ar fi vrut să aibă şi nu are acum. Părinţii. I-am pierdut prea devreme.
- Teamă. Să nu sufăr mult atunci când plec din lumea asta. Să plec liniştit, aşa cum am şi venit.
- Motto. M-am născut să câştig, nu să exist.


Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite