Guda: "Mi-au furat munca!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul tehnician al "Luceafărului" consideră drept o crimă desfiinţarea lotului de juniori, deşi a produs mai multe talente. Dumitru Copil, transferat la Hearts, este un exemplu elocvent.

au ratat, la diferenţă de un gol, calificarea la Campionatul European de juniori din acest an.
Rănile provocate de această decizie a capilor FRF nu s-au cicatrizat nici până acum în sufletul lui Guda. "Eu cred şi sunt convins şi acum că nu trebuia să se rupă pisica atunci, cum se spune. Trebuia să fim lăsaţi să ne continuăm treaba. Se formase deja acolo un nucleu de jucători talentaţi, care pot ajunge mari fotbalişti", povesteşte antrenorul. Ofertele primite de micuţi îi mai alină suferinţa: "Faptul că la nici două luni după ce am plecat de la Mogoşoaia au apărut ofertele pentru copii spune multe. Ca să nu mai spun că deja doi dintre ei au debutat în Liga I (Vintilă, la FC Argeş, şi Stanciu, la FC Naţional), deşi ambii au doar 16 ani şi jumătate. Daminuţă debutase la Poli, chiar într-un meci contra lui Dinamo, Alexe a fost cooptat în lotul mare al roş-albilor. Iar exemplele pot continua: Samoilă (FC Naţional) şi Drăghici (FC Argeş) - ambii sunt portari, Rusu a fost luat de Olăroiu la antrenamentele Stelei. Cât despre Copil, care va juca la Hearts, sau Alexandru Chirilă (Cadiz) nu mai are rost să spunem nimic. Mai este şi Filip, care are oferte concrete din Italia şi are şanse mari să plece, iar Olteanu, extrem de talentat, a revenit după o accidentare serioasă şi va avea de asemenea un viitor interesant. Iată deci (n.r. - şi aici include şi antrenorii, care i-au descoperit pe unii dintre copii), acestea sunt rezultatele muncii noastre după un stagiu".
"Gică Popescu ar fi construit, nu ar fi distrus"
Guda crede că acest grup trebuia să mai continue. "Consider că ne-am făcut bine treaba acolo, de aceea lotul trebuia să nu fie desfiinţat din cauza ratării unei calificări şi să continue aşa cum a fost iniţial programat. Recunosc că am avut condiţii foarte bune la Mogoşoaia, prin tot ce este acolo, dar cei de la FRF au greşit grav prin desfiinţarea Academiei de Fotbal. Mi-aduc aminte că Gică Popescu promisese că dacă va câştiga preşedinţia FRF va lăsa antrenorii să crească juniorii şi vroia să construiască cel puţin zece centre de pregătire în ţară, fără a-l interesa în primii zece ani performanţa. Actuala conducere a federaţiei a avut un singur centru şi l-a desfiinţat", a tunat Guda.
Antrenorul acceptă să vorbească şi despre ratarea calificării. "Este corect că nu ne-am calificat la Campionatul European, iar pentru asta îmi asum şi eu responsabilităţi. Nu caut scuze, dar de ce nu s-a spus nimic şi despre faptul că pe tot timpul turneului de calificare am fost lipsit de aportul a cinci fotbalişti titulari: Olteanu, Teczeş, Chirilă, Stanciu şi Staicu, toţi accidentaţi. Asta este însă. Nu pot să-l înţeleg pe Lupescu totuşi. Când am bătut Turcia sau alte echipe, el şi Mircea Sandu erau foarte fericiţi şi mă lăudau. După ratarea calificării, brusc am devenit incapabil. Mi-au furat munca. Este o crimă ce s-a întâmplat. Iar dacă puştii mei sunt căutaţi ce înseamnă asta? Nu că antrenorul Guda şi-a făcut treaba?", se întreabă retoric Iancu.
"Din birou este uşor să vorbeşti"
"Dintr-un an şi jumătate, cât am fost la Academie, doar şase luni am dormit acasă. M-am sacrificat pentru acest lot, neglijându-mi familia şi chiar propriul copil, Stere, deşi şi acesta este fotbalist şi avea nevoie de mine. Am suferit mult pentru această nedreptate.
E o crimă, din punctul meu de vedere. Veţi vedea că peste câţiva ani mulţi dintre ei vor fi jucători de bază la echipa naţională". Guda explică şi felul în care a crescut el echipa şi cum vede această muncă: "Mereu am fost interesat mai mult de potenţialul copiilor, dar este limpede că nu poţi descoperi 20 de talente în acelaşi moment. Aici mai trebuie să studieze unii. Din birou este uşor să vorbeşti, dar pe teren este mai greu, iar munca cu juniorii este a naibii de grea".

Îşi testează valoarea şi cu seniorii
Din această iarnă, Guda este antrenorul principal al divizionarei C, FC Dodo Berceni: "Echipa trebuie să recupereze şase puncte pentru a se bate pentru Liga a II-a. Este o provocare pentru mine să văd dacă pot să fac treabă bună şi cu seniorii. Dacă voi realiza că nu, atunci mă voi întoarce acolo unde m-am simţit mereu cel mai bine, adică la munca cu copiii şi cu juniorii. Nu este nicio ruşine să faci ceea ce te pricepi cel mai bine. Dar eu am încredere în mine", conchide Guda.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite