„Greii“ tenisului au boicotat naţionala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În absenţa veteranilor, deranjaţi de schimbarea lui Andrei Pavel, echipa de Cupa Davis pentru meciul de la Amsterdam va cuprinde trei jucători care abia fac ochi în tenis.

Conflictul dintre „veteranii" echipei de Cupa Davis a României şi conducerea Federaţia Română de Tenis nu este de dată recentă, el izbucnind în momentul în octombrie trecut, când s-a anunţat că Andrei Pavel nu mai este căpitan nejucător.

De atunci, raporturile dintre Victor Hănescu (locul 95 ATP), Adrian Ungur (100), Marius Copil (249), Victor Crivoi (256) şi Horia Tecău (locul 9 ATP la dublu), pe de o parte, şi Ruxandra Dragomir, preşedintele FRT, nu s-au schimbat. 

Astfel că lotul anunţat pentru meciul cu Olanda (6-8 aprilie, Amsterdam), din turul 2 al Grupei I Euro-Africane, nu i-a inclus pe aceştia, locul lor fiind luat de jucători aflaţi de la poziţia a 400-a în jos a clasamentului ATP. Chiar dacă prezenţa consacraţilor nu garanta victoria, absenţa lor diminuează serios, până aproape de 0, şansele ca echipa României să revină în grupa de elită a Cupei Davis.

Mergea, singurul jucător cu experienţă

Dincolo de motivul colectiv invocat, cel legat de înlocuirea lui Pavel cu Ciprian Porumb, fiecare dintre dizidenţi are şi (cel puţin) un altul personal. Ungur, de pildă, anunţase că nu va juca decât pe zgură în 2012. Ori meciul cu Olanda se va disputa pe o suprafaţă rapidă. Crivoi, în schimb, a revenit recent pe teren după o indisponibilitate de şapte luni. 

În ceea ce îl priveşte pe Hănescu, cel mai bine clasat jucător român al momentului n-a mai reuşit în ultimul timp să repete evoluţiile care l-au consacrat, el părăsind deseori turneele la care a participat chiar din primul tur. Cine sunt cei care vor apăra onoarea României în Olanda? Cel mai cunoscut dintre ei este Florin Mergea (27 de ani, locul 244 ATP la dublu şi 1.507 la simplu).

Fost partener al lui Tecău, în perioada junioratului - a câştigat Wimbledonul -, el a jucat în ultimul timp alături de Andrei Dăescu (23 de ani, 685 ATP). De altfel, cei doi par a forma dublul ideal, având şi câteva succese împreună în circuitul ITF.

Lor li se poate alătura Petru-Alexandru Luncanu, care are două meciuri de dublu în circuitul mare, în timp ce Darius Florin Brăguşi, Alexandru-Vasile Ghilea şi Teodor Nicolae Marin  abia au deschis ochii în tenisul mare.

infografie
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite